Explainer: Τι είναι το hashtag #olmus που εξόργισε το περιβάλλον Ερντογάν;

—Τι σημαίνει #olmus και γιατί γίνονται έρευνες όλων αυτών;

Olmus σημαίνει νεκρός στα τούρκικα και κατηγορούνται ότι διακινούσαν fake news μέσω του Twitter όχι απλώς σχετικά με την κλονισμένη υγεία του Τούρκου Προέδρου, αλλά αναφορικά με το αν βρίσκεται καν στη ζωή.  Το #olmus δίπλα από το όνομα του Ερντογάν έγινε trend μέσα σε λιγότερο από μία ώρα και αν κατηγορηθούν επισήμως οι συγκεκριμένοι χρήστες του Twitter εκτός από τις κατηγορίες για παραπλανητικό περιεχομένο, θα έχουν να αντιμετωπίσουν βαρύτατες ποινές ακόμα και για αποσταθεροποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας.

—Τι αντιδράσεις υπήρξαν;

Πέρα από την κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα, στενοί συνεργάτες του Τούρκου Προέδρου και αξιωματούχοι του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)επιχείρησαν να καταπνίξουν τις φήμες περί της κλονισμένης υγείας του στα social media, ενώ παράλληλα έστελναν στο Anadolu και σε άλλα, ελεγχόμενα από την κυβέρνηση media, αλλά και σε δημοσιογράφους του εξωτερικού φωτογραφικό υλικό που έδειχνε τον Ερντογάν δραστήριο στις διάφορες πολιτικές υποχρεώσεις του.

—Υπάρχουν φόβοι ότι όλο αυτό ήταν ένα εύκολο χτύπημα ενορχηστρωμένο από τους πολιτικούς του αντιπάλους;

Και αυτό το σενάριο είναι ανοιχτό καθώς εδώ και καιρό πολιτικοί που αντιτίθενται στη διακυβέρνηση Ερντογάν αμφισβητούν ανοιχτά τις διαβεβαιώσεις για την καλή υγεία του Ερντογάν και σκαλίζουν τις φήμες ότι πάσχει από καρκίνο, παρά το ότι ο ίδιος και το επιτελείο του επιμένουν ότι χειρουργήθηκε μόνο μία φορά, το 2011 και μετά από πρόβλημα στο έντερο.

—Πότε είχαμε τελευταία φορά εικόνα από τον Τούρκο Πρόεδρο;

Την Τετάρτη, ο Ερντογάν συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις στην Άγκυρα με αφορμή την 19η επέτειο από την ανάληψη της εξουσίας στη χώρα. Τότε ήταν που ο Αχμέτ Χαμντί Καμλί, μέλος του ΑΚΡ έγραψε στα social media οτι «ο αρχηγός έφτασε από την Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα και είναι πολύ καλά στην υγεία του», ενώ σχεδόν ταυτόχρονα,  ο διευθυντής επικοινωνίας του κ. Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, ανέβασε στο Twitter ένα σύντομο βίντεο που έδειχνε τον πρόεδρο να περπατάει, αφού βγήκε από το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο. Ο ίδιος αισθάνηθηκε την ανάγκη να γράψει απειλητικά «εμπιστοσύνη στους φίλους, φόβος στους εχθρούς», καθώς μία ημέρα πριν είχαν ξεκινήσει να κάνουν τον γύρο των ΜΜΕ οι πρώτες φήμες που ήθελαν τον Ερντογάν να μην εμφανίζεται πουθενά καθώς είχε παραλύσει το πρόσωπό του.

—Έχουν κάποια βάση, όμως, αυτές οι φήμες;

Το προηγούμενο διάστημα οι κάμερες έχουν συλλάβει τον Τούρκο Πρόεδρο να κοιμάται κατά τη διάρκεια πολιτικών εκδήλωσεων ή να εμφανίζει δυσκολία στις μετακινήσεις, ωστόσο, τίποτα δεν είχε αλλάξει μέχρι πρόσφατα στο πολυάσχολο πρόγραμμά του, με τον ίδιο να επισκέπτεται πολλά σημεία της χώρας και να έχει αρκετές προγραμματισμένες ομιλίες μέσα στην ημέρα. Πρόσφατα βρέθηκε στην Αφρική για τριήμερη επίσκεψη, καθώς και στη Ρώμη για τη σύνοδο κορυφής των παγκόσμιων ηγετών της G20. Μόνη παραφωνία η ακύρωση της επίσκεψης του στη διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη τη Δευτέρα, για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου της Προεδρείας.

—Το #olmus έκανε ζημιά, δηλαδή…

Ε, ναι. Όταν βουλευτής της αντιπολίτευσης – ο Aykut Erdogdu συγκεκριμένα- γράφει στο Twitter: «Έχω περάσει την πολιτική μου ζωή αγωνιζόμενος κατά του Ερντογάν. Η μόνη μου ελπίδα είναι ότι ο Ερντογάν θα είναι υγιής στις (επόμενες) εκλογές και ότι θα λογοδοτήσει στον λαό στην κάλπη», γίνεται σαφές ότι για την πραγματική εικόνα της υγείας του Ερντογάν έχουν αμφιβολίες ακόμη και οι μετριοπαθείς της τουρκικής πολιτικής ζωής.