Σπύρος Πνευματικός στην εκπομπή Χωρίς Χρώμα: Σημασία έχει η χώρα να κυβερνηθεί σταθερά

Για το θέμα των εκλογών, τη διαχείριση της πανδημίας και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην ενεργειακή κρίση μίλησε ο βουλευτής Ευβοίας Σπύρος Πνευματικός, στην εκπομπή Χωρίς Χρώμα στο κανάλι αρτ με τον Γιώργο Βαθιώτη.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Πνευματικός είπε πως η προσωπική του γνώμη είναι ότι δεν συντρέχουν οι απόλυτοι λόγοι για εκλογές στο άμεσο μέλλον αλλά είναι το απόλυτο δικαίωμα του πρωθυπουργού να πάρει την τελική απόφαση. 

«Δεν μπορώ να ξέρω τη σκέψη του, μπορώ όμως να πω με σιγουριά ότι πρόκειται περί ενός θεσμικού πολιτικού και ότι αυτά που έχει εξαγγείλει τόσες φορές για το τέλος της τετραετίας οφείλουμε να τα σεβαστούμε» σημείωσε.

Για το θέμα της αυτοδυναμίας, τόνισε πως η αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτοσκοπός είναι η κυβερνητική σταθερότητα της χώρας και να υπάρχει μια συνέχεια, να ολοκληρωθεί το μεταρρυθμιστικό έργο. Αν αυτό επιτευχθεί με αυτοδυναμία είναι πολύ καλό, αλλιώς γι’ αυτό υπάρχουν οι συνεργασίες των κομμάτων. Σε ερώτηση με ποιόν θα μπορούσε να υπάρχει αυτή η συνεργασία, είπε πως θα μπορούσε να είναι με το ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι είχε ξαναγίνει στο παρελθόν και ήταν μια καλή συνεργασία και διακυβέρνηση. 

Στη συζήτηση σχετικά με τα ποσοστά της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, ο βουλευτής είπε πως κάθε δημοσκόπηση βγάζει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των 2 κομμάτων και βγάζει τη ΝΔ σαφώς παραπάνω από το 30%. Υπενθύμισε ακόμα ότι στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, ομολογουμένως η διακυβέρνηση ήταν πιο περίπλοκη από άλλες φορές στη χώρα μας, αντιμετωπίσαμε πολύ δύσκολα φαινόμενα όπως η πανδημία και η ενεργειακή κρίση.

Σημείωσε ακόμα ότι πρέπει να σκεφτούμε παραπέρα από τα στενά κομματικά περιθώρια, όπως τα τελευταία 40 χρόνια, γιατί οι σκέψεις αυτές μας οδήγησαν σε μνημόνια και δυσκολίες τα τελευταία 10 χρόνια και ότι οι συνεργασίες – αν χρειαστούν – είναι απαραίτητες, και δεν πρέπει να βάζουμε στεγανά. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας, όπου το σοσιαλιστικό κόμμα συνεργάζεται με τους φιλελεύθερους και τους πράσινους, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερα χαρτοφυλάκια. Άλλωστε, μία περίοδος παρατεταμένης ακυβερνησίας μπορεί να κρύβει κινδύνους για την οικονομία και την πρόοδο της χώρας.  

«Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η χώρα να κυβερνηθεί σταθερά γιατί αυτό έχουμε ανάγκη αυτή τη στιγμή, να φτιάξουμε ένα πλάνο μέσα στο οποίο θα κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να περάσουμε στην επόμενη σελίδα» τόνισε.

Ο κ. Πνευματικός αναφέρθηκε και στην παρατεταμένη εκλογολογία από μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς, λέγοντας ότι η χώρα δεν αντέχει να μπούμε σε μία προεκλογική περίοδο που θα διαρκέσει από τώρα μέχρι την άνοιξη του 2023. Αυτό, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, δημιουργεί ένα τοξικό κλίμα, όχι φυσικά με την έννοια να αποφύγουμε την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση γιατί έχουμε πολύ καλές απαντήσεις να δώσουμε σε όλα τα ζητήματα. 

Σε ερώτημα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Πνευματικός είπε πως η πανδημία ήταν ένα παγκόσμιο και πρωτόγνωρο φαινόμενο, πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί αφού δεν είχαμε κάποιο συγκεκριμένο ‘όπλο’. «Όπως έχω πει επανειλημμένα, όλες οι χώρες στατιστικά περίπου στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται στο τέλος. Η χώρα μας είναι σε αυτές τις θέσεις, ούτε υπερέχει, ούτε είναι χειρότερη από τις υπόλοιπες δυτικές χώρες με τις οποίες συγκρινόμαστε. Δικαίως υπήρχε το λοκντάουν, ίσως ορισμένα πράγματα μπορούσαν να έχουν γίνει διαφορετικά» σημείωσε.

Για την άρση των μέτρων, τόνισε πως το ίδιο συμβαίνει σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη και ότι η κυβέρνηση λειτουργεί εφόσον και οι ίδιοι οι πολίτες καταλαβαίνουν ποιο είναι το πρόβλημα και πως μπορούν να συνεισφέρουν. «Δεν τα ρίχνουμε στους πολίτες αλλά είναι μια ζωντανή διαδικασία. Το μόνο πράγμα που είδαμε ότι βοηθάει στατιστικά είναι οι αποστάσεις και η χρήση μάσκας σε κλειστούς και περιορισμένους χώρους». 

Εξάλλου, όπως είπε, η χώρα μας δεν αντέχει άλλο ένα πλήρες λοκντάουν. Ακόμα περισσότερο δεν το αντέχουν τα παιδιά μας, το μέλλον της πατρίδας μας, να μείνουν πάλι έγκλειστα χωρίς κοινωνικοποίηση και θα δούμε τα αποτελέσματα αυτού του εγκλεισμού τα χρόνια που θα έρθουν. «Δικαίως και σωστά ανοίγει η χώρα, πρέπει να εκμεταλλευτούμε το καλοκαίρι, το γεγονός ότι έχουμε τουριστική περίοδο για να ανακάμψει οικονομικά η χώρα μας» τόνισε. 

Για το θέμα της στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, ο κ. Πνευματικός είπε πως ήδη έχει ψηφιστεί η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από 1η Αυγούστου και ότι η κυβέρνηση έχει δώσει σε επιδοτήσεις σε χαμηλότερες οικονομικά οικογένειες το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος. Δεν θα μπω στη διαδικασία να πω μπράβο μας, σκεφτείτε πόσο άσχημα θα ήταν τα πράγματα αν ήταν άλλος στην κυβέρνηση, δεν είναι αυτή η φιλοσοφία μου. Αυτό που θα πω είναι ότι η κυβέρνησή μας έχει κάνει παραπάνω από αυτό που μπορεί για να βοηθήσει τον κόσμο, παραπάνω από όλη την υπόλοιπη ευρωζώνη».

Κλείνοντας, ο βουλευτής αναφέρθηκε στο θέμα της απολιγνιτοποίησης, λέγοντας ότι είναι μία γενική κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για συμμόρφωση με την προστασία του περιβάλλοντος. Σημείωσε, όμως, ότι είμαστε σε πολύ δύσκολες εποχές και, δυστυχώς, η Ευρώπη και ο πλανήτης γενικά στερούνται άμεσων και γρήγορων αποφάσεων για να βοηθήσουν στις μεγάλες κρίσεις που περνάμε και είναι ένα πρόβλημα που φαίνεται ότι θα παραμείνει στο προσκήνιο και τα επόμενα χρόνια.