Κατώτατος μισθός: Κυβερνητικές διεργασίες για τη νέα αύξηση το 2023

Μπορεί να έχουν περάσει μόλις 71 ημέρες από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, ωστόσο η κυβέρνηση ήδη στρώνει το έδαφος, ώστε στο επόμενο πεντάμηνο να εκκινήσει ομαλά η διαδικασία για τον προσδιορισμό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στην έναρξη των διαδικασιών για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. «Είναι επίσης σημαντικό και όπως γίνεται κάθε χρόνο θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για τον προσδιορισμό της αύξησης του νέου κατώτατου μισθού», ανέφερε ο υπουργός.
Αυτή η διαδικασία θα είναι γεμάτη προκλήσεις σε μια συγκυρία που ο πληθωρισμός κινείται στα επίπεδα του 12,1% και η ακρίβεια διαχέεται σε όλο το φάσμα της αγοράς, επηρεάζοντάς τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και την καθημερινότητα των εργαζομένων.

Να σημειωθεί πως ο νέος κατώτατος μισθός των 713 ευρώ που ισχύει από την 1η Μαΐου αγγίζει 1στους 4 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή αφορά 650.000 – 700.000 εργαζομένους που απασχολούνται με πλήρη ή μερική απασχόληση. Η αύξηση ανέρχεται σε 7,5% ή 50 ευρώ μεικτά τον μήνα, με αποτέλεσμα ο μισθός να διαμορφώνεται σε 713 ευρώ μηνιαίως, ενώ το ημερομίσθιο να έχει αυξηθεί σε 31,85 ευρώ.

Ειδικότερα, από 1/5/2022 ο νέος καθαρός μισθός διαμορφώθηκε στα 613 ευρώ και από 1/6/2022 μπήκε σε εφαρμογή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 0,50% στην επικουρική ασφάλιση. Έτσι ο νέος καθαρός μισθός διαμορφώνεται στα 614 ευρώ από 1η Ιουνίου.

Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο, το ετήσιο όφελος για τους εργαζομένους από την αύξηση ισούται με έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώ η μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς=700 ευρώ). Οι μηνιαίες αποδοχές, αν συνυπολογισθεί η καταβολή 14 μισθών τον χρόνο, διαμορφώνονται σε 831,8 ευρώ.
Ο νέος κατώτατος μισθός συμπαρασύρει σε ανοδική πορεία και τους υψηλότερους μισθούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται κατά 0,44 της ποσοστιαίας μονάδας.

Επιδράσεις διάχυσης της αύξησης μπορούν να υπάρξουν σε τρία επίπεδα:
Μια αύξηση του κατώτατου μισθού αυξάνει τη σχετική τιμή της μη εξειδικευμένης εργασίας. Αυτό πιθανόν να ωθήσει σε αυξημένη ζήτηση για κάποιους τύπους εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο μπορεί να υποκαταστήσει τη μη εξειδικευμένη εργασία, αυξάνοντας έτσι τους μισθούς για εργαζομένους που αμείβονται με μισθό μεγαλύτερο του κατώτατου.

Μπορεί να αυξήσει τους μισθούς εργαζομένων που βρίσκονται σε υψηλότερα μισθολογικά επίπεδα προκειμένου να διατηρηθούν οι μισθολογικές διαφορές σε σχέση με τον κατώτατο μισθό ως κίνητρο παραγωγικότητας.

Η αύξηση του κατώτατου μπορεί να αυξήσει τον μισθό επιφύλαξης (reservation wage) σε ορισμένους κλάδους για άτομα που αναζητούν εργασία, έτσι ώστε οι εργοδότες σε αυτούς του κλάδους να χρειάζεται να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς για να προσελκύσουν εργαζομένους.