Εξαπατούν νέους τάζοντας γρήγορα κέρδη από τα crypto

Διαδικτυακές ακαδημίες συναλλαγών δελεάζουν εφήβους με υποσχέσεις για προγράμματα εύκολου πλουτισμού μέσω ψηφιακών νομισμάτων

Τους κινδύνους που υπάρχουν για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματακαι γενικά σε διαδικτυακές συναλλαγές από ορισμένες εταιρείες του χώρου που κατά καιρούς εμφανίζονται για να προσελκύσουν νέους πελάτες παρουσιάζουν μεγάλα μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης.

Το Euronews, το «Spiegel», η «El Pais» και η «Corriere della Sera» αναφέρονται σε μια εκ των εταιρειών αυτών, την οποία κατονομάζουν ως IM Mastery Academy. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της «Corriere della Sera», Ελενα Τεμπάνο, η εταιρεία αυτή απευθύνεται σε νέους που ενδιαφέρονται για τις νέες δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου και υπόσχεται να τους κάνει εκατομμυριούχους με κρυπτονομίσματα και διαδικτυακές συναλλαγές.

«Στην πραγματικότητα – εξηγεί το «Spiegel» σε ένα άρθρο που περιγράφει τον βραχίονα αυτής της εταιρείας στη Γερμανία – είναι ένα από τα σχήματα πυραμίδων τύπου Ponzi που κερδίζουν μόνο όσο προστίθενται νέα μέλη. Σημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους συνδρομητές απλώς χάνουν χρήματα», αναφέρει η Τεμπάνο.

Οκτώ στελέχη του ισπανικού βραχίονά της «συνελήφθησαν για απάτη» την άνοιξη αναφέρει δημοσίευμα της «El Pais». Ο βραχίονας στη Γερμανία θα μπορούσε να κατηγορηθεί για παραπλανητική διαφήμιση και για χορήγηση οικονομικών συμβουλών χωρίς άδεια, αναφέρει το «Spiegel». Ερευνα στην Ιταλία είναι σε πλήρη εξέλιξη αναφέρει η «Corriere della Sera».

Στην Ισπανία, τα πρώτα παράπονα για τις δραστηριότητες του IM Mastery Academy έγιναν τον Νοέμβριο του 2020 από σχολείο στη Γρανάδα, επειδή αρκετοί από τους μαθητές του είχαν εγκαταλείψει τα μαθήματα μετά την εγγραφή τους σε αυτή τη λεγόμενη ακαδημία, σύμφωνα με την «Corriere della Sera».

Οπως αναφέρει το Euronews, «η κόρη της Λορένα ήταν μόλις 17 ετών όταν εντάχθηκε στο IM Academy, ένα διαδικτυακό μάθημα συναλλαγών που της υποσχέθηκε να της φέρει πλούτο και επιτυχία εκπαιδεύοντάς την σε επενδύσεις σε συνάλλαγμα και κρυπτονομίσματα. Ομως, όπως εκατοντάδες άλλοι νέοι στην Ευρώπη, η κόρη της Λορένα κατέληξε σε αυτό που οι ισπανοί ερευνητές αποκαλούν τώρα ένα σύστημα πυραμίδας», αναφέρεται.

Το Euronews επικαλείται τη Μαρία Φερνάντεζ, την εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας της Ισπανίας, σύμφωνα με την οποία «οι ηγέτες της οργάνωσης χρησιμοποίησαν τεχνικές τύπου λατρείας για να πείσουν τους νέους να κόψουν τους δεσμούς με τις οικογένειές τους και να επικεντρωθούν μόνο στην οργάνωση».

Ο στόχος

Στόχος ήταν σύμφωνα με το δημοσίευμα να προσελκύσουν οι ηγέτες της ομάδας νέους παρουσιάζοντας ευκαιρίες για πολυτελή τρόπο ζωής. «Αντί να φιλοξενεί εκπαιδευτικό υλικό που σχετίζεται με τη χρηματοοικονομική εκμάθηση, το IM Academy είναι απλώς μια συλλογή από βίντεο με κίνητρα», αναφέρεται.

«Χωρίς να μπορούν να πληρώνουν τα δίδακτρά τους για να παραμείνουν στην ακαδημία, οι φοιτητές δέχονταν προσφορά για χρήματα ώστε να φέρουν νέα μέλη στον οργανισμό. Οσο περισσότερους ανθρώπους στρατολογούσε ένα άτομο, τόσο περισσότερα χρήματα θα έβγαζε», αναφέρει το Euronews.

Πρώην μέλος στη μεσαία κλίμακα της ιεραρχίας ανέφερε στο Euronews ότι «στρατολογούσε έως και 30 άτομα και περνούσε 14 ώρες την ημέρα «ευαγγελίζοντας» την ομάδα του και προσπαθώντας να εγγράψει νέα μέλη».

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι του πήρε δύο χρόνια για να συνειδητοποιήσει ότι χρησιμοποιήθηκε ως όργανο συστήματος πυραμίδας. «Σχεδόν όλα τα μέλη της IM Academy είναι θύματα καταναγκαστικής πειθούς. Ως εκ τούτου, περισσότερες από 60 οικογένειες λαμβάνουν τώρα συμβουλές από το RedUne, μια ένωση που ειδικεύεται στις λατρείες και σέχτες», αναφέρεται.

Οσοι προωθούν αυτού του είδους τις ομάδες έχουν εγχειρίδιο για το πώς να προσεγγίζουν και να φέρονται σε νέα μέλη είπε ο Χουάντξο Ντομίνγκερ, ο πρόεδρος της οργάνωσης, στο Euronews. «Δεν συνειδητοποιείς πού πηγαίνεις, γιατί έχεις ανάγκη, έχεις μια ευπάθεια», προσέθεσε.