Συντάξεις: Έρχεται τριπλή αύξηση στις αποδοχές το 2023

Ενδεχομένως και πάνω από το 6% η ένεση σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους. Πόσο θα αυξήσει τις αποδοχές τους η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Σταϊκούρας: «Η αύξηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις λόγω του πληθωρισμού»

Τριπλή αύξηση έρχεται για χιλιάδες συνταξιούχους το 2023 ενώ βρίσκονται σε αναμονή της πολιτικής απόφασης για τα αναδρομικά από τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές, μετά την πρόσφατη απορριπτική απόφαση του ΣτΕ. Ειδικότερα το επόμενο έτος φέρνει στους συνταξιούχους:

Αύξηση στις αποδοχές για περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους από 1/1/2023

Με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει (στο Μega) ότι «είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις λόγω του πληθωρισμού», το ποσοστό της αύξησης των συντάξεων αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 6%. Οι συνταξιούχοι θα δουν τις αυξήσεις στις αποδοχές τους τον Δεκέμβριο του 2022 αφού οι συντάξεις προπληρώνονται. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το τέχνασμα Κατρούγκαλου με την προσωπική διαφορά περιορίζει σημαντικά τους τελικούς ωφελημένους αυτής της παρέμβασης. Όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους και μηδενική αύξηση στην τσέπη, καθώς η αναπροσαρμογή που δικαιούνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο σχεδόν 7 στους 10 χαμηλοσυνταξιούχους δεν θα έχουν το όφελος από την κατάργηση της συγκεκριμένης εισφοράς. Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε φορολογητέα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ, σε ετήσια βάση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνει μόνο τους συνταξιούχους με πάνω από 1.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις. Όλοι οι υπόλοιποι δεν καταβάλλουν τη συγκεκριμένη εισφορά.

Επιπλέον αύξηση το 2023 θα πάρουν 280.000 παλαιοί συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης που μηδένισαν την προσωπική διαφορά και δικαιούνται να πληρωθούν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισμού.

Προσωπική διαφορά

Ήδη στον ΕΦΚΑ έχει ξεκινήσει η καταγραφή της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων από μηδενική βάση και «τρέχει» ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία (π.χ. 500 έως 600 ευρώ, 600 έως 700 ευρώ κ.ο.κ.). Σε κάθε κατηγορία καταγράφεται ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στην τσέπη και ποιοι στα χαρτιά, καθώς διατηρούν θετική προσωπική διαφορά. Στόχος των ασκήσεων επί χάρτου είναι να εκτιμηθεί το συνολικό κόστος ώστε τον Οκτώβριο να καταρτιστεί νέος προϋπολογισμός που θα περιλαμβάνει τα αυξημένα κονδύλια για τις συντάξεις από 1/1/2023.

Το ποσοστό της αύξησης, σύμφωνα με τον Νόμο 4670/2020, υπολογίζεται με βάση το άθροισμα του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού του 2022 διά του 2. Σύμφωνα με τις έως τώρα επίσημες εκτιμήσεις (Κρατικός Προϋπολογισμός, Τράπεζα της Ελλάδος, Κομισιόν), για το 2022 προβλέπεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μεταξύ 3,1% και 3,7% και πληθωρισμός γύρω στο 7%-8%, που σημαίνει ότι η αύξηση συντάξεων για το 2023 θα κυμαίνεται σε ένα εύρος από 5,05% έως 5,85%. Στην παρούσα συγκυρία, οι συνταξιούχοι δεν ευνοούνται από τον πληθωρισμό που καλπάζει και μοιραία θα απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης, ενώ αρνητικά επιδρά η προβλεπόμενη επιβράδυνση του ΑΕΠ.

Ποιοι χάνουν τις αυξήσεις

Όπως υπολογίζουν οι ειδικοί στην ασφάλιση, περίπου 850.000 συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αυξήσεις καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά, η οποία προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Δηλαδή, λαμβάνουν υψηλότερο ποσό σύνταξης από αυτό που θα έπαιρναν αν η σύνταξή τους υπολογιζόταν με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Αυτό σημαίνει ότι αυξήσεις θα πάρουν δύο στους τρεις, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στην κατηγορία των νέων συνταξιούχων. Παράλληλα, περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα δουν ελάχιστη αύξηση.

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ