Θεσσαλονίκη: Τελετές εξορκισμού στην Αριστοτέλους

Τελετές εξορκισμού στην οδό Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε η αυτοαπακαλούμενη «Εκκλησία των Εθνών», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων σε κατοίκους και το δημοτικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Voria.gr, πίσω από το άγαλμα Βενιζέλου, δύο Κυριακές -μια τον Ιούλιο και μια τον Αύγουστο- στήθηκε υπαίθρια «εκκλησία» με καρέκλες και μια μεγάλη οθόνη στην οποία παρουσιάζονταν βίντεο από άλλες τελετές εξορκισμού.

Όπως φαίνεται σε σχετικό βίντεο, στο τελετουργικό συμμετείχαν αρκετά άτομα, ενώ όσα διαδραματίζονταν κατά τους εξορκισμούς παρουσιάζονταν στη μεγάλη οθόνη που είχε τοποθετηθεί. «Get out, get out» ακουγόταν να φωνάζει ένας εκ των διοργανωτών, μπροστά από μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της τελετής.

Οι τελετές φέρεται να έγιναν από την αυτοαπακαλούμενη «Εκκλησία των Εθνών», η οποία μάλιστα είχε σκοπό να πραγματοποιήσει και άλλες τέσσερις τον Σεπτέμβριο.

Δεν δόθηκε καμία άδεια, απαντά ο δήμος Θεσσαλονίκης

Το ζήτημα με το τελετές προκάλεσε αντιδράσεις στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ενημέρωσαν τον δήμο Θεσσαλονίκης, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχάλη Κούπκα, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα παραχωρήσεων δημόσιων χώρων, να διευκρινίζει πως δεν δόθηκε καμία σχετική άδεια.

Όπως εξήγησε, η αυτοαποκαλούμενη «Εκκλησία των Εθνών» διενήργησε τις τελετουργίες, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει και να έχει δοθεί άδεια για παραχώρηση του δημόσιου χώρου.

«Το αίτημα ήρθε στο γραφείο μου, στις 10 Αυγούστου. Ακόμα και σήμερα άδεια δεν έχει δοθεί. Το διερευνούμε με τη βοήθεια της νομικής υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Όπως καταλαβαίνετε θα πρέπει να δούμε εάν όντως πρόκειται για μια εκκλησία η οποία είναι αναγνωρισμένη και εάν έχει όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα που πρέπει να διαθέτει για να παραχωρηθεί ο κοινόχρηστος χώρος», απάντησε.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι του έχει ζητηθεί η βόρεια πλευρά της Αριστοτέλους για άλλες τέσσερις Κυριακές εντός του Σεπτεμβρίου (4, 11, 18 και 25).

«Ξεκαθάρισα στον εκπρόσωπο της Εκκλησίας αυτής ότι μια τέτοια παραχώρηση δεν μπορεί να γίνει καθώς ο κοινόχρηστος χώρος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια υπαίθρια εκκλησία, όπου θα γίνονται προσευχές, τελετουργίες. Σέβομαι τη θρησκευτική ελευθερία, το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να πιστεύει όπου αυτός νομίζει, χωρίς όμως να προσβάλλει ούτε τα χρηστά ήθη, ούτε τη δημόσια τάξη και ούτε φυσικά να προσηλυτίζει κανέναν», τόνισε.