Σχολεία: Περιορισμένα τα μέτρα κατά του κορονοϊού – Διχασμένοι οι επιστήμονες για μάσκες και τεστ

Εντελώς διαφορετικά -συγκριτικά με πέρυσι- αναμένεται να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά στις 12 Σεπτεμβρίου καθώς τόσο τα εβδομαδιαία τεστ ανίχνευσης κορονοϊού όσο και η υποχρεωτική χρήση μάσκας φαίνεται ότι πάει προς «κατάργηση». Παρά το γεγονός ότι απομένουν ακόμη πάνω από δυο εβδομάδες έως το άνοιγμα των σχολείων τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας, εάν δεν «δουν» σοβαρές αλλαγές στα επιδημιολογικά δεδομένα το πιθανότερο σενάριο είναι ότι δεν θα εισηγηθούν υποχρεωτικά τεστ και μάσκες μέσα στις αίθουσες για μαθητές και εκπαιδευτικούς και θα προχωρήσουν μόνο σε συστάσεις για τους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι οριστικές πάντως αποφάσεις θα παρθούν και θα ανακοινωθούν λίγες μέρες πριν από την έναρξη των σχολείων ώστε να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες στα σχολικά συγκροτήματα αλλά και για να γνωρίζουν οι γονείς τι πρέπει να γίνει με τα παιδιά τους, πως θα πάνε την πρώτη μέρα στο σχολεία αλλά και τι θα ισχύσει όταν θα υπάρχουν πολλά κρούσματα στις τάξεις και στο σχολείο.

Οι διαφωνίες των επιστημόνων

Οι επιστήμονες πάντως έχουν διχαστεί όσον αφορά στα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων καθώς υπάρχουν αυτοί που τάσσονται υπέρ της μάσκας και των τεστ και αυτοί που πλέον δεν τα θεωρούν απαραίτητα. Για παράδειγμα, η κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής τόνισε πως σε Ευρώπη και Αμερική τα σχολεία ανοίγουν υποχρεωτικά μέτρα και υπογράμμισε ότι «κάθε εβδομάδα τα στατιστικά στοιχεία είναι όλο και καλύτερα. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι τελικά να μην χρειαστούμε μάσκες και τεστ. Αν αλλάξει όμως η εικόνα της πορεία του κορονοϊού, οι προτάσεις και οι συστάσεις θα διαφοροποιούνται».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, η οποία είπε ότι «τολμώ την πρόβλεψη, επειδή ούτως ή άλλως η κοινωνία κινείται και λειτουργεί χωρίς να υπάρχουν μέτρα, ότι κάπως έτσι θα λειτουργήσουν και τα σχολεία, εκτός αν οι ειδικοί εισηγηθούν κάτι άλλο το οποίο δεν τεκμηριώνεται από τις μέχρι τώρα επιστημονικές τοποθετήσεις». Από τη άλλη πλευρά η ιατρός και τέως καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού σημείωσε: «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι στις περιοχές με μάσκα δεν υπήρχαν περισσότερα κρούσματα. Τα παιδιά έχουν κοντινή επαφή και καλό θα ήταν να εφαρμοστεί η χρήση μασκών. Την πρώτη εβδομάδα θα ήταν καλό να γίνει και ένα selft test για να υπάρχει έλεγχος.

Οι γονείς πρέπει να κάνουν ένα τεστ στα παιδιά πριν μπουν στις τάξεις. Να συμβουλεύουν οι γονείς τα παιδιά να τηρούν στα μέτρα του δυνατού, τις αποστάσεις και να φορούν τη μάσκα. Για να μη γίνει στοχοποίηση ενός μαθητή θα μπορούσε ο Σύλλογος Γονέων να δώσει γενική συμβουλή για χρήση προστατευτικής μάσκας».

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής δήλωσε ότι «μπορούν τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς μάσκα τη δεδομένη στιγμή αλλά εγώ προσωπικά θα ήθελα να γίνεται διάγνωση. Θα μπορούσαν τα παιδιά να πάνε στο σχολείο με ένα self-test την εβδομάδα για καλή επιτήρηση. Μαζικά μπορούνε να πάνε χωρίς μάσκα. Σα γονιός θα ήθελα να φοράνε μάσκα αλλά από την άλλη αν φοράνε λίγα παιδιά και όχι όλα μέσα στην τάξη το πρόβλημα γίνεται πιο σύνθετο. Εγώ θα προτείνω να φοράνε μάσκα αλλά από κει και πέρα θα δούμε την εξέλιξη. Ανοίγοντας τα σχολεία με κανένα μέτρο μπορεί να είναι εντάξει στις 12 Σεπτέμβρη δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι εντάξει στις 29 Σεπτεμβρίου».