Κάλεσμα Σ. Κεδίκογλου στους Δήμους της Π.Ε. Εύβοιας για την αξιοποίηση του προγράμματος αγροτικής οδοποιίας 

Σύσκεψη με τους Δημάρχους της Εύβοιας στην Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων

Στην αξιοποίηση της επικείμενης προκήρυξης για την ενίσχυση έργων αγροτικής οδοποιίας στην Εύβοια, κάλεσε τους Δημάρχους της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου στη σύσκεψη  στα γραφεία της Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, κ. Δημήτριο Παπαγιαννίδη. 

Στη συνάντηση μετείχαν οι Δήμαρχοι Μαντουδίου –Λίμνης –Αγ. Άννας,  Διρφύων –Μεσσαπίων, Ερέτριας, Καρύστου κ.κ. Γιώργος Τσαπουρνιώτης, Γιώργος Ψαθάς, Γιάννης Δημητρόπουλος και Ελευθέριος Ραβιόλος αντίστοιχα και οι αντιδήμαρχοι Χαλκιδέων και Κύμης-Αλιβερίου κ.κ. Ιωάννης Νέζης, Χρήστος Σαμαράς και Νίκος Μπαράκος αντίστοιχα, συνοδευόμενοι από τεχνικούς συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες. Συμμετείχαν επίσης, ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας κ. Νικόλαος Μανέτας και η κα. Ευσταθία Κυρίτση από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ. 

Πρόκειται για το πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας Δράση 4.3.4.: «Βελτίωσης πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 63 εκατ. ευρώ (αρχικός προϋπολογισμός 43 εκατ.ευρώ).  Στη συγκεκριμένη Δράση -που ενεργοποιήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022- περιλαμβάνονται έργα που προβλέπουν τσιμεντόστρωση ή ασφαλτόστρωση της αγροτικής οδοποιίας, κατασκευή τεχνικών, ερεισμάτων.  Ο Υφυπουργός τόνισε ότι «λόγω  χαμηλής αποδοτικότητας αναφορικά με το πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας στην Εύβοια, ζήτησα, με την έγκριση του ΥπΑΑΤ κ. Γιώργου Γεωργαντά τον οποίο και ευχαριστώ θερμά και τη συνδρομή του κ. Παπαγιαννίδη στην προκήρυξη για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, να ενταχθεί και η Π.Ε. Εύβοιας». Ο κ. Παπαγιαννιδης συμπλήρωσε ότι η επόμενη προκήρυξη του προγράμματος θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023 και θα αφορά σε υποβαλλόμενες προτάσεις για ένα έργο ανά Δήμο, συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 εκατ. ευρώ (ή δυο των 500.000 ευρώ)  με τα κριτήρια επιλεξιμότητας  που έχει η υπάρχουσα προκήρυξη. 

Κατά τη σύσκεψη, ο Υφυπουργός και Βουλευτής Εύβοιας τόνισε ότι η σημερινή ημέρα αποσκοπεί στην πλήρη ενημέρωση τους ώστε οι τεχνικοί φάκελοι με την οριστική μελέτη να πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις σε έγκαιρο χρόνο, προκειμένου οι Δήμοι της Π.Ε. Εύβοιας να λάβουν το υψηλότερο ποσό χρηματοδότησης. «Ελάτε να αξιοποιήσουμε αυτή τη δεύτερη ευκαιρία με τον καλύτερο τρόπο» τόνισε και προέτρεψε τους αιρετούς να αναπτύξουν διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ.

Στόχος του προγράμματος είναι η ολοκλήρωση ενός αναπτυξιακού, βιώσιμου, ευφυούς, ασφαλούς, πλήρους και λειτουργικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων αγροτών.