Αργεντινή: Άνδρας επιχείρησε να πυροβολήσει εξ επαφής την αντιπρόεδρο Κριστίνα Κίρχνερ – Το βίντεο «ντοκουμέντο» και η σύλληψη

Απόπειρα να πυροβολήσει εξ επαφής την αντιπρόεδρο και πρώην πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, έκανε άνδρας έξω από το σπίτι της στο Μπουένος Άιρες. Η στιγμή καταγράφηκε και από κάμερα ασφαλείας και είναι συγκλονιστική.

Ειδικότερα, σε βίντεο από το περιστατικό φαίνεται αρχικά η αντιπρόεδρος να χαμογελά καθώς περνάει δίπλα από πλήθος ανθρώπων. Στη συνέχεια, ένας άνδρας -που βρισκόταν μέσα στο πλήθος- ορμά προς τα εμπρός, σημαδεύει με όπλο το πρόσωπο της Φερνάντες ντε Κίρχνερ και επιχειρεί να πυροβολήσει. Τελικά, δεν έπεσε καμία σφαίρα και η πρώην πρόεδρος δεν τραυματίστηκε.

Ασφάλεια αυτοκινήτου με εγγύηση χαμηλότερης τιμής! Εως και 40% φθηνότερα!
σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Ο επιτιθέμενος τέθηκε υπό κράτηση μετά από λίγα δευτερόλεπτα σύγχυσης και πανικού, όπως μεταδίδει το CNN.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Αργεντινής, Telam, αναγνώρισε τον άνδρα ως Βραζιλιάνο υπήκοο, γνωστοποιώντας αργότερα το όνομά του σε Fernando Andre Sabag Montiel.

Το υπουργείο Ασφαλείας της Αργεντινής επιβεβαίωσε ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στο περιστατικό ήταν ένα πυροβόλο όπλο και είχε σφαίρες στο εσωτερικό του.

«Η Κριστίνα είναι ακόμη ζωντανή επειδή -για κάποιο λόγο που δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τεχνικά αυτή τη στιγμή- το όπλο, το οποίο ήταν οπλισμένο με πέντε σφαίρες, δεν πυροβόλησε -αν και η σκανδάλη ήταν πατημένη», δήλωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, σε τηλεοπτικό διάγγελμα το βράδυ της Πέμπτης.

Χαρακτήρισε την απόπειρα δολοφονίας επίθεση κατά της δημοκρατίας, λέγοντας: «Πρέπει να εξαλείψουμε το μίσος και τη βία από τα μέσα ενημέρωσης και τον πολιτικό μας λόγο». Επίσης, κήρυξε την Παρασκευή εθνική αργία για να συγκεντρωθεί η χώρα ώστε να υποστηρίξει τη Φερνάντες ντε Κίρχνερ.

Σημειώνεται πως η Φερνάντες ντε Κίρχνερ συγκαταλέγεται στις πιο εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες της Αργεντινής, καθώς διετέλεσε πρόεδρος από το 2007 έως το 2015, προτού αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου το 2019.

Την ίδια ώρα, υποστηρικτές της πραγματοποιούν διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της εδώ και αρκετές ημέρες, με αφορμή την εν εξελίξει δίκη -στην οποία κατηγορείται για διαφθορά. Νωρίτερα τον Αύγουστο, ομοσπονδιακός εισαγγελέας ζήτησε από την Φερνάντες ντε Κίρχνερ να εκτίσει ποινή φυλάκισης 12 ετών. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί του αιτήματος.

Κατά τη διάρκεια του εθνικού διαγγέλματος την Πέμπτη, ο πρόεδρος Φερνάντες δήλωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με τον δικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεση για να ενεργήσει το συντομότερο δυνατό. Τέλος, υπενθυμίζεται πως το 2016 δικαστής απήγγειλε κατηγορίες κατά της Φερνάντες ντε Κίρχνερ μαζί με άλλους 11 για διαφθορά και παράνομη συνεργασία, επειδή φέρεται να κατεύθυνε δημόσια οδικά έργα σε μια εταιρεία με την επωνυμία Austral Constructions κατά τη διάρκεια της προεδρίας της.