Ουκρανία: Δραματική έκκληση στους κατοίκους περιοχών γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Μόσχα και Κίεβο κατηγορούν ο ένας τον άλλο για βομβαρδισμούς του πυρηνικού σταθμού, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, με υπαρκτό τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής

Ο πυρηνικός εφιάλτης πάνω από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια καραδοκεί, με την κυβέρνηση της Ουκρανίας να καλεί σε εκκένωση των περιοχών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, την ώρα που Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς.

«Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια… .και τους λέω εκκενώστε! Βρείτε έναν τρόπο να φτάσετε σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία» δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεσούκ, μέσω ανάρτησης στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Ο εξόριστος ουκρανός δήμαρχος του Ενερχοντάρ, της κύριας πόλης που εξυπηρετεί τον πυρηνικό σταθμό, δήλωσε -σύμφωνα με τον Guardian– σε δική του ξεχωριστή ανάρτηση στο Telegram, ότι η πόλη δέχεται πυρά από τις ρωσικές δυνάμεις και ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση της.

Η Ρωσία αρνείται ότι βάλει κατά αμάχων και κατηγορεί το Κίεβο ότι βομβαρδίζει τον πυρηνικό σταθμό.

Μόσχα και Κίεβο κατηγορούν ο ένας τον άλλο για βομβαρδισμούς του πυρηνικού σταθμού, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, με υπαρκτό τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής.

Ο ΙΑΕΑ ζητεί «ζώνη ασφαλείας» στη Ζαπορίζια
Σημειώνεται πως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ζήτησε την Τρίτη τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» για να αποφευχθεί κάποιο πυρηνικό ατύχημα στον ουκρανικό σταθμό της Ζαπορίζια.

«Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη» αναφέρει ο Οργανισμός σε αυτήν την έκθεση, έκτασης 52 σελίδων, που έδωσε στη δημοσιότητα. «Είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν προσωρινά μέτρα» για να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα λόγω ζημιών που μπορεί να προκληθούν από στρατιωτικά μέσα, συνεχίζει, ζητώντας «να εγκαθιδρυθεί μια ζώνη πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας».

Οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν αμέσως διαβουλεύσεις για τη δημιουργία αυτής της ζώνης, σημειώνοντας ότι «ανησυχούν σοβαρά» για την κατάσταση στη Ζαπορίζια.

Επιπλέον, οι εμπειρογνώμονες του ΙΑΕΑ αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι διαπίστωσαν ζημιές σε ορισμένα τμήματα του σταθμού και συνέστησαν να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους Ουκρανούς εργαζόμενους που παραμένουν εκεί και λειτουργούν το εργοστάσιο.

«Οι Ουκρανοί εργαζόμενοι που λειτουργούν το υπό ρωσική στρατιωτική κατοχή εργοστάσιο είναι συνεχώς υπό πίεση, ιδίως λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου προσωπικού» αναφέρει ο ΙΑΕΑ. «Η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρώπινο λάθος, με συνέπειες για την πυρηνική ασφάλεια» τονίζεται στην έκθεση.