Νέο «voucher» έως 1.500 ευρώ για επαγγελματική κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων

Ένα νέο εργαλείο στην «φαρέτρα» ανέργων και εργαζομένων ενεργοποιεί το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, μέσα από το Skills.gov.gr.


Πρόκειται για τον Ατομικό Λογαριασμό Δεξιοτήτων (ΑΛΔΕ) – όπως θεσπίστηκε με το νόμο 4921/2022 «Δουλειές ξανά» – ο οποίος θα αποτελεί ένα ψηφιακό εργαλείο στα χέρια κάθε πολίτη, για την καταγραφή τόσο των υφιστάμενων δεξιοτήτων του, όσο και εκείνων που θα αποκτά εφεξής από τα προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων, στα οποία θα συμμετέχει.

Πρακτικά, ο Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων θα επιτρέπει σε άνεργους και εργαζομένους να δημιουργήσουν με ένα «κλικ», ένα «ψηφιακό αρχείο» με το σύνολο των δεξιοτήτων τους, το οποίο θα περιέχει ενδεικτικά τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την ταυτοποίηση του κατόχου του, κάθε μορφής εκπαίδευση και κατάρτιση που έχει λάβει ο κάτοχος του λογαριασμού, το σύνολο της επιδοτούμενης κατάρτισης που έχει λάβει και τα ποσά της επιδότησης που αντιστοιχούν σε αυτή, ενώ θα περιλαμβάνει και τα διαθέσιμα δικαιώματα επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης του κατόχου του λογαριασμού.

Video of the Day

Αγκόρι Σάντους: Οι κανίβαλοι ασκητές του Γάγγη που πίνουν ούρα και αλείφονται με τέφρα

Αναφορικά με την επδοτούμενη κατάρτιση, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση του πως κάθε εργαζόμενος ή άνεργος δικαιούχος θα λάβει έως και 1.500 ευρώ στο πλαίσιο των «δικαιωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης», τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να διατεθούν με την μορφή επιταγών – voucher.

Πώς θα λειτουργεί

Συγκεκριμένα, μέσα από τον Ατομικό Λογαριασμό Δεξιοτήτων θα καταγράφονται οι υφιστάμενες δεξιότητες, αλλά και εκείνες που αποκτά ο πολίτης από τα προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων στα οποία συμμετέχει.

Παράλληλα, μέσα από την πλατφόρμα θα ορίζεται και θα παρέχεται ο προϋπολογισμός που θα μπορούν να δαπανούν για κατάρτιση, άνεργοι και εργαζόμενοι, με σκοπό τη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητάς τους.

Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αποδεικνύουν τις δεξιότητες που κατέχουν βάσει βιογραφικού, πρότερης επαγγελματικής εμπειρίας, συμμετοχής σε κατάρτιση κ.ά. και στο κράτος να καταρτίζει στοχευμένα και αποτελεσματικά το ανθρώπινο δυναμικό του στις δεξιότητες που έχει πραγματικά ανάγκη η αγορά εργασίας.

Δικαιούχοι ΑΛΔΕ, κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του συστήματος, είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της ΔΥΠΑ και απασχολούμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Πώς θα γίνεται η διανομή των 1.500 ευρώ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το ανώτατο ποσό των 1.500 ευρώ αναλύεται σε:

• 1.100 ευρώ που είναι το σταθερό ποσό το οποίο παρέχεται σε όλους τους δικαιούχους, ανεξαρτήτως κοινωνικών κριτηρίων.

• έως 400 ευρώ που είναι το μεταβλητό ποσό το οποίο θα χορηγείται με βάση κοινωνικά κριτήρια (φύλο, ηλικία, ειδικές ομάδες) και αντίστοιχους συντελεστές στάθμισης που έχουν καθοριστεί με την ΚΥΑ 69943 (ΦΕΚ 3943 Β’, 25-7-2022) των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Επικρατείας. Με τον τρόπο αυτό πριμοδοτούνται ως προς τα δικαιώματα δεξιοτήτων οι γυναίκες, οι νέοι 18-29 ετών και οι ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια εισόδου στην αγορά εργασίας (π.χ. άτομα με αναπηρία).

Σημειώνεται πως κατά την πρώτη φάση εφαρμογής των ΑΛΔΕ:

1. Ο δικαιούχος οφείλει να εξαργυρώσει τις χρηματικές / πιστωτικές του μονάδεςαποκλειστικά σε υπηρεσίες συμβουλευτικής ή/και κατάρτισης ή/και πιστοποίησης από παρόχους που ανήκουν στο Μητρώο Επιλέξιμων Παρόχων Επιδοτούμενης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) εντός 6 μηνών από την πίστωση του Ατομικού Λογαριασμού Δεξιοτήτων του.

2. Η συμμετοχή ισχύει μέχρι να εξαντληθούν τα χρηματικά ποσά που αντιστοιχούν στον καταρτιζόμενο, σύμφωνα με τον ατομικό λογαριασμό δεξιοτήτων του.

3. Ο καταρτιζόμενος μπορεί να καταρτισθεί στο ίδιο αντικείμενο περισσότερες από μία φορές μόνο εάν, μεταξύ της μιας και της άλλης κατάρτισης στο αντικείμενο αυτό, μεσολαβήσουν δύο έτη.

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την πίστωση δικαιωμάτων επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης υπέγραψαν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ύστερα από σχετική ομόφωνη εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου Δεξιοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού της ΔΥΠΑ.

Τέλος, είναι σε εξέλιξη από τις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ η προετοιμασία για την υλοποίηση της ειδικής ψηφιακής πύλης skills.gov.gr, μέσω της οποίας θα αποκτούν οι ενδιαφερόμενοι πρόσβαση στον ατομικό λογαριασμό δεξιοτήτων.

Η διαχείρισή του, θα γίνεται μέσα από ειδική πλατφόρμα στην οποία θα διαθέτουν διαπιστευμένη πρόσβαση οι καταρτιζόμενοι, οι εργοδότες τους στην περίπτωση της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης και οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ, για λόγους αντιστοίχισης της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας.

Μπορείτε να δείτε εδώ την ΚΥΑ.