ΔΕΘ: Ο πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» -Στις 13:00 η συνέντευξη Τύπου

Την πολιτική ατζέντα με βάση την οποία θα οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές και οι πολίτες θα αποφασίσουν σε ποιον θα εμπιστευτούν «το τιμόνι της χώρας» για την επόμενη τετραετία έθεσε από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρουσιάζοντας το έργο της κυβέρνησης του την τριετία που πέρασε, καταγράφοντας τις προκλήσεις και τους κινδύνους με τους οποίους θα βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα τους επόμενους μήνες και χρόνια και περιγράφοντας τις δικές του προτεραιότητες έθεσε το κυρίαρχο διακύβευμα: «Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω! Όταν έρθει η ώρα, δε θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση. Αλλά και κυβερνήτη του τόπου μας». Απάντησε με αυτό τον τρόπο και στα όσα διακινούνται για κυβέρνηση χωρίς τον ίδιο πρωθυπουργό ακόμα και αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές.

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα
Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η σύγκριση των δικών του πεπραγμένων με του προκατόχου του στην πρωθυπουργία γέρνει την πλάστιγγα προς το μέρος του και επιζητεί η σύγκρουση στην οποία έχει οδηγηθεί η πολιτική ζωή να γίνει στο πεδίο της αντιμετώπισης των κρίσεων, της διαχειριστικής ικανότητας και του σχεδίου για την πρόοδο της χώρας. «Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω! Ή χτίζουμε πάνω στα θεμέλια μιας Ελλάδας πρωταγωνιστή στην Ευρώπη με σταθερούς φίλους, ή αφήνουμε την τύχη μας στο άγνωστο. Και τη χώρα έρμαιο στις θύελλες των παγκόσμιων ανταγωνισμών. Με λίγα λόγια: Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά!», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Αποκρούοντας τον «ανένδοτο αγώνα» του κ. Τσίπρα και τα σενάρια για πρόωρες κάλπες ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να αναλάβει το κόστος ώστε να «οδηγήσει την χώρα ξανά στο ξέφωτο», αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους της ενεργειακής κρίσης και της οικονομικής πίεσης: «Αυτό μου επιβάλλει η πατριωτική μου συνείδηση. Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω. Θα οδηγήσω τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια σε εθνικές εκλογές, στο τέλος της τετραετίας. Και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε».

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή πορεία έθεσε την σταθερότητα την οποία χαρακτήρισε «εθνική αναγκαιότητα». Έχοντας μιλήσει χωρίς περιστροφές για τους κινδύνους που απειλούν την χώρα εκτός και εντός συνόρων τόνισε ότι «όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και ικανός καπετάνιος. Δοκιμασμένος στα δύσκολα και έτοιμος να αποφασίζει». «Είναι χρέος μου να προειδοποιήσω τους πολίτες: τίποτα απ’ όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Και με μία λάθος κίνηση, όλα μπορεί να γκρεμιστούν. Όμως έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία. Αναθέτοντας αυτήν την απόφαση στον λαό και μόνο. Και εκείνος είδε, έμαθε και ξέρει τον δρόμο που θα διαλέξει», συμπλήρωσε.

Στον πυρήνα του αφηγήματος που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται η ανάγκη για μια αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση που θα είναι ικανή «να αποφασίζει χωρίς να χρειάζονται παράλληλες κουβέντες, χωρίς να εμπλεκόμαστε σε ατελέσφορα παζάρια. Γρήγορα και αποτελεσματικά». Ο ίδιος εκτιμά ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός για τη ΝΔ και δεν δείχνει διατεθειμένος να μπει σε παζάρια και πιέσεις για συνεργασίες, ειδικά από την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ έκοψε κάθε γέφυρα συζήτησης με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Μάλιστα, εκτιμά ότι οι μεγάλες προκλήσεις μπροστά στις οποίες βρίσκεται η χώρα ο ίδιος μπορεί να προσεγγίσει ξανά τις δυνάμεις ενώθηκαν μαζί του το 2019, οι οποίες «οφείλουν να ανασυνταχθούν. Και το ρεύμα της δημοκρατίας και της προόδου να συντονιστεί και πάλι. Παραμερίζοντας τις διαφορές, για να συναντηθούμε στις μεγάλες αλλαγές που τόσο χρειάζεται ο τόπος». Να απαντήσουν μαζί με όλους του ψηφοφόρους στα διλήμματα που έθεσε για τις εκλογές: Καλούμαστε να επιλέξουμε τον δρόμο της ανάπτυξης ή της οπισθοδρόμησης. Του εκσυγχρονισμού ή του αναχρονισμού. Της σιγουριάς ή της αβεβαιότητας. Του πατριωτισμού ή της εθνικής αμηχανίας. Και της κοινωνικής ευημερίας ή της οικονομικής καθήλωσης».

Στις 13:00 είναι προγραμματισμένη η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο.