Αφορολόγητες οι γονικές παροχές ή δωρεές χρημάτων έως και 800.000 αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2021

Χωρίς φόρο θα είναι το εξής και οι γονικές παροχές σε χρήμα και μέχρι του ποσού του 800.000 ευρώ, μεταξύ των συγγενών της πρώτης κατηγορίας ακόμη και στην περίπτωση που πραγματοποιούνται με ανάληψη μετρητών από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου.

Βέβαια για να συμβεί σε μετρητά και να δικαιούνται οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο έως και των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές, ορίζεται ως προϋπόθεση η κατάθεση των μετρητών στο λογαριασμό του δωρεοδόχου να έχει πραγματοποιηθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάληψης του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή.

Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε διάταξη του περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα (12.09.2022) στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά επέρχεται ισονομία σε γονικές παροχές και δωρεές, μεταξύ χρημάτων και ακινήτων.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2021 που ενεργοποιήθηκε το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ.

Σήμερα προβλέπεται ότι η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια) η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φορολογείται με συντελεστή 10%, μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολόγητου ποσού 800.000 ευρώ. Δηλαδή ποσά έως 800.000 ευρώ που δωρίζει ο γονιός στο παιδί του ή ο παππούς στο εγγόνι του είναι αφορολόγητα έως τις 800.000 ευρώ μόνο στην περίπτωση που η δωρεά πραγματοποιείται με μεταφορά του χρηματικού ποσού μέσω τραπεζών.

Τώρα, η νέα διάταξη θα προβλέπει ότι το αφορολόγητο ποσό των 800.000 ευρώ, που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του ν. 4839/2021, ισχύει και για τις δωρεές και γονικές παροχές χρημάτων που πραγματοποιήθηκαν, από την 1η Οκτωβρίου 2021 μεταξύ των δικαιούχων της Α΄ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας με ανάληψη χρημάτων από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου εντός 3 εργάσιμων ημερών.

Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ δρομολογεί την ηλεκτρονική υποβολή των άτυπων δηλώσεων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών μέσω της πλατφόρμας myProperty. Οι φορολογούμενοι που δωρίζουν χρήματα σε συγγενείς ή φίλους σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στη Εφορία από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους ή το τάμπλετ με λίγα κλικ.

Σήμερα οι άτυπες δηλώσεις χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών υποβάλλονται υποχρεωτικά στις Δ.Ο.Υ. ενώ μόνο στην περίπτωση που μεταβιβάζονται χρήματα σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας, μέσω τραπεζικών λογαριασμών και με συμβολαιογραφικό έγγραφο οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Πάντως να σημειωθεί ότι γονικές παροχές ή δωρεές σε χρήματα που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος (στρώματα ή σεντούκι κ.λπ., τα οποία δωρίζουν γονείς, παππούδες ή γιαγιάδες κ.λπ.) φορολογούνται σε ποσοστό 10%.