ΕΣΥ: Μεγάλη ανατροπή σχεδιάζει η κυβέρνηση – Ιατρείο και χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές από γιατρούς του Δημοσίου

Μία μεγάλη ανατροπή για το ΕΣΥ μελετά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr η κυβέρνηση εξετάζει να ανάψει το πράσινο φως ώστε οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ να μπορούν να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο και να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές.

Να υπενθυμιστεί ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί έχουν αυτή τη δυνατότητα αλλά οι πολίτες τους πληρώνουν αδρά από την τσέπη τους.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε αρχικά ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τη «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, Ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις», αλλά όπως τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr, αλλά «πάγωσε» πριν λίγα 24ωρα, καθώς μία τέτοια αλλαγή απαιτεί έγκριση από την κεντρική κυβέρνηση.

Ασφάλεια αυτοκινήτου με εγγύηση χαμηλότερης τιμής! Εως και 40% φθηνότερα!
σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Γι αυτό και το θέμα συζητείται τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα.

Φαίνεται πάντως πως είναι στα σχέδια της κυβέρνησης να επιτρέψει στους γιατρούς του δημοσίου να κάνουν ιδιωτικό έργο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους πολίτες που δεν έχουν να καταβάλουν χρήματα από την τσέπη τους για να θεραπευτούν ή να χειρουργηθούν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η κεντρική κυβέρνηση βλέπει θετικά μία τέτοια ρύθμιση, ενώ αυτό που φαίνεται να εμποδίζει σήμερα μία οριστική απόφαση είναι οι επερχόμενες εκλογές.

Άλλωστε το να επιτραπεί στους γιατρούς του δημοσίου να έχουν ιδιωτικό ιατρείο και να χειρουργούν και σε ιδιωτικές κλινικές αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στους πολίτες όσο και στο ιατρικό σώμα και ειδικά στους ιδιώτες γιατρούς.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr η ρύθμιση που είναι πλέον υπό εξέταση από την κεντρική κυβέρνηση, αναφέρει:

«Απασχόληση ιατρών κλάδου ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής
Κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, οι ιατροί κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας του νοσοκομείου, εκτός των ημερών εφημερίας, δύνανται να έχουν περιορισμένη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής και η έκταση αυτής, η διαδικασία και τα αρμόδια όργανα για τη χορήγηση άδειας για την εν λόγω απασχόληση και η ανάκλησή της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής κατ’ εφαρμογή του παρόντος δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα».

Στην περίπτωση πάντως που προωθηθεί η συγκεκριμένη αλλαγή στα δημόσια νοσοκομεία είτε τώρα είτε μετά τις εκλογές, θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τους πολίτες οι οποίοι για να επιταχύνουν τη διαδικασία για παράδειγμα ενός χειρουργείου, θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους αδρά, ώστε να κάνουν την επέμβαση τους σε ιδιωτική κλινική.

Ταυτόχρονα το δημόσιο σύστημα θα χάσει απολύτως τη δωρεάν μορφή του αφού πλέον θα κυριαρχούν τα ιδιωτικά κριτήρια στο ΕΣΥ.

Τα «νόμιμα» φακελάκια
Να σημειωθεί ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είχε εμμέσως πλην σαφώς προαναγγείλει μία τέτοια αλλαγή μιλώντας πριν από μερικούς μήνες σε βουλευτές της ΝΔ. Το επιχείρημα πάντως είναι ότι με το να δοθεί η δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να κάνουν και ιδιωτικό έργο δεν θα αποχωρήσουν από το ΕΣΥ όπου οι αμοιβές είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Βέβαια, στις αμοιβές δεν συμπεριλαμβάνονται από τα κυβερνητικά στελέχη τα χρήματα που λαμβάνουν πολλοί γιατροί του δημοσίου κάτω από το τραπέζι, τα γνωστά «φακελάκια».

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα δήλωσε χθες βράδυ ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με θέμα: «Διαφάνεια και Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Υγεία»,
η χώρα μας κατατάσσεται 3η στην Ευρώπη σε out of pocket payments, γεγονός που αποτελεί ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα για κάθε ελληνική οικογένεια.

Σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουλίου 2022 δείχνει για άλλη μια φορά πως στην Ελλάδα την πρώτη θέση στη διαφθορά έχει η Υγεία. Συγκεκριμένα 9 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι βασιλεύει το φακελάκι.

«Δεν υπάρχει καλή και κακή διαφθορά. Είναι απόλυτη θέση μου ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σε ανήθικες και παράνομες πρακτικές που αποτελούν βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ και πληγώνουν κάθε οικογένεια που στην δύσκολη στιγμή καλείται να βάλει το χέρι στην τσέπη. Όσοι στρογγυλεύουν τα πράγματα δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Η «κερκόπορτα» έχει ήδη ανοίξει
Ήδη πάντως η «κερκόπορτα» για παράλληλη εργασία στο δημόσιο ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα έχει ανοίξει, αφού επισήμως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει προαναγγείλει ότι άμεσα θα γίνονται προσλήψεις γιατρών με μερική απασχόληση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε ειδικότητες όπως είναι αυτή της αναισθησιολογίας.

Οι γιατροί μερικής απασχόλησης δεν θα είναι μόνιμοι υπάλληλοι του δημοσίου ενώ θα αμείβονται με ιδιωτικά κριτήρια έχοντας συγκεκριμένο 4ωρο ωράριο εργασίας.