Προκαταβολή επιχορήγησης και στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια

Επιλύεται μέσω νομοθετικής ρύθμισης το πρόβλημα ενίσχυσης στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021 στη Βόρεια Εύβοια. Η εκκίνηση της διαδικασία για την καταβολή προκαταβολών, επιτυγχάνεται με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή.

Αναλυτικά, με την εν λόγω ρύθμιση (τροποποίηση παρ.2 άρθρου 12 ν. 4797/2021) προβλέπονται τα εξής: 

  • Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αριθμό πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή σε μέγεθος καταστροφής, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δύναται να παρέχεται επιχορήγηση ποσοστού που δεν ξεπερνά το 50% της επιχορήγησης σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις. 
  • Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αριθμό πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή σε μέγεθος καταστροφής, σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως δενδρώδεις καλλιέργειες ή αμπέλια, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δύναται να παρέχεται επιχορήγηση ποσοστού που δεν ξεπερνά το 50% της επιχορήγησης σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις. 
  • Οι κάτοχοι των αγροτικών εκμεταλλεύσεων έχουν υποχρέωση να υποβάλουν τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου και να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛ.ΓΑ. του άρθρου 4 του ν. 3877/2010.»

Η ρύθμιση κατατέθηκε κατόπιν συνεννόησης του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμου Κεδίκογλου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.