Ο Ρουμπάτης «κατεδάφισε» το αφήγημα Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα

Γράφει ο Τάσος Ευαγγελίου

Ο Γιάννης Ρουμπάτης, διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο 2015 – 2019 δεν επιβεβαίωσε απλά την παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα την περίοδο που είχε τοποθετηθεί στη θέση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ. «Κατεδάφισε» και το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά αφού σύμφωνα με αυτά που φέρεται να έχει καταθέσει στην εξεταστική, η παρακολούθηση του μετέπειτα υπουργού ήταν άμεση και συνδεόταν με τη διαδικασία πώλησης και όχι έμμεση. Και δεν είπε μόνο αυτά

Πιο συγκεκριμένα ο Γιάννης Ρουμπάτης, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του φέρεται να υποστήριξε τα εξής:

– Ο Στέργιος Πιτσιόρλας όταν κατείχε τη θέση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ

– Η παρακολούθηση είχε εγκριθεί διότι στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης ελληνικών νησιών έκανε διαπραγματεύσεις με εταιρεία που όπως ο ιδιος δήλωσε γραπτώς μετά την κατάθεσή τους, διαχειρίζονταν Λιβανέζοι και Σύριοι υπήκοοι για λογαριασμό εκπεσόντα ηγέτη χώρας του Κόλπου

– Η παρακολούθηση σταματησε 15 ημέρες μετά την υπουργοποίησή του

– Είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος του είχε πεί «συνέχισε»

– Η υπόθεση για την οποία παρακολουθούσαν τον Στέργιο Πιτσιόρλα δεν ήταν άσχετη με το αντικείμενο που είχε τότε

Τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με τα όσα δημοσίως έχουν υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του που επιχείρησαν να απαξιώσουν τη σχετική αποκάλυψη και τις αναφορές περί παρακολούθησης των Πιτσιόρλα Σαγιά (ο δεύτερος διετέλεσε γραμματέας της Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ), δηλαδή ότι η παρακολούθηση του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΔΔ ήταν… εξ αντανακλάσεως διότι μιλούσε με πρόσωπα που ήταν υπο παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Οπως επίσης και με το αφήγημα ότι απλά συνεχίστηκε μια παρακολούθηση που ήταν σε εξέλιξη από την προηγούμενη κυβέρνηση (Σαμαρά – Βενιζέλου) το οποίο σημειωτέον έχει διαψεύσει ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Θεόδωρος Δραβίλλας. Κατεδαφίζεται δε και αυτό περί παρακολούθησης για… άσχετο θέμα με το οποίο στην πορεία και αναλαμβάνοντας τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε σχέση…

Ταυτοχρόνως όμως γεννά και ένα σημαντικό ερώτημα. Γιατί ενώ συνομιλούσε με εταιρεία που διαχειριζόταν ύποπτα κεφάλαια (διαφορετικό προς τι η παρακολούθηση) δεν ενημερώθηκε προκειμένου να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις και κυρίως, όπως επισήμανε και ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Οικονόμου, γιατί στη συνέχεια «προήχθη» αναλαμβάνοντας θέση στην Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Στέργιος Πιτσιόρλας, που μετά το ΤΑΙΠΕΔ είχε αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, θέση που δεν είναι αμελητέα σε ένα κυβερνητικό σχήμα, έχει δηλώσει πως ουδέποτε ενημερώθηκε, ούτε μετά την λήξη της παρακολούθησης και παρότι είχε αναλάβει και υπουργικό πόστο, για την παρακολούθηση.

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας έχει δηλώσει στην εφημερίδα τα ΝΕΑ αναφορικά με την υπόθεση αυτή ότι οι εξηγήσεις και το αφήγημα που στήθηκε «πάσχουν». Τα όσα φέρεται να δήλωσε ο Γιάννης Ρουμπάτης δείχνουν να επιβεβαιώνουν την πεποίθησή του αυτή. Ειχε πεί και άλλα σε αυτή τη συνέντευξη πάντως μεταξύ των οποίων τα εξής:

– «εκείνη την περίοδο εγώ ήμουν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Διαχειριζόμουν κολοσσιαία θέματα, πολύ κρίσιμα για την πορεία της χώρας, τα λιμάνια, το Ελληνικό, σε ένα τρομερά δύσκολο κλίμα όπου δεχόμουν πανταχόθεν πολλαπλές επιθέσεις. Ξέρανε ότι υπήρχε μια παρακολούθηση και το άφηναν έτσι, χωρίς να μου πουν μια κουβέντα. Και μάλιστα η παρακολούθηση αυτή αφορούσε ένα θέμα εντελώς άσχετο με τις αρμοδιότητές μου, με το οποίο είχα παλιά μια περιφερειακή σχέση».

– «Μου είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να με ενημερώσει, με άφησε εκτεθειμένο ενώ χειριζόμουν όλα αυτά τα θέματα».

– «Ναι, ο Τσίπρας με απασχολεί. Γιατί ειδικά με εκείνον είχα μια σχέση που πήγαινε πολύ βαθιά πίσω, καθώς και μια άριστη συνεργασία, δεν μπορώ να πω ότι οποιαδήποτε στιγμή με άφησε σε ένα πολιτικό θέμα ακάλυπτο»

Και είχε επισημάνει και τη σχέση ζωής με τον συγκεκριμένο χώρο. Ως εκ τούτου η προσφυγή του στη δικαιοσύνη όπως προανήγγειλε ο ίδιος με γραπτή δήλωση ενδεχομέως να δημιουργει και νέα δεδομένα. Οπως άλλωστε και τα όσα φέρεται να έχει δηλώσει ο Γιάννης Ρουμπάτης σε συνδυασμό και με την γραπτή του δήλωση. Δήλωση που επιβεβαιώνει την άμεση παρακολούθηση του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας , την ενημέρωση Τσίπρα και την εντολή συνέχισής της σε συνδυασμό με τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή…