Βασίλισσα Ελισάβετ: Η Βρετανία είπε το τελευταίο «αντίο» – Στη βασιλική κρύπτη η σορός της

Τέλος μπήκε στο δημόσιο σκέλος της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, με τη βύθιση της σορού της στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Ουίνδσορ.

Ύστερα από μια πολύωρη τελετή, που ξεκίνησε από το Αββαείο του Ουέστμινστερ και ολοκληρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη, προτού μεταφερθεί αργότερα για την ιδιωτική ταφή.

Προτού εισέλθει στην κρύπτη και ανακρουστεί ο εθνικός ύμνος, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο τα σύμβολα της εξουσίας -το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο- και τοποθετήθηκαν στον βωμό.

Ο βασιλιά Κάρολος Γ’ μετά βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Αργότερα απόψε, σε μια ιδιωτική τελετή της οικογένειας, το φέρετρο της Ελισάβετ και του συζύγου της, Φιλίππου, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι σε ηλικία 99 ετών, θα ενταφιαστεί στο ίδιο παρεκκλήσι όπου αναπαύονται οι γονείς και η αδερφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

Η 45λεπτη συγκινητική πομπή – Διέσχισε το κεντρικό Λονδίνο

Μεγαλειώδης ήταν, νωρίτερα, η 45λεπτη πομπή που συνόδευσε το φέρετρο της βασίλισσας από το Αββαείο του Γουεστμίνστερ στην αψίδα του Ουέλινγκτον. Η σορός πέρασε μπροστά από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου τα μέλη του προσωπικού του ανακτόρου είχαν σχηματίσει γραμμή περιμένοντας την πομπή. Σεφμπάτλερ και αστυνομικοί είναι μεταξύ των μελών του προσωπικού βρέθηκαν έξω από την κύρια κατοικία της Ελισάβετ.

Όταν η σορός έφτασε στην αψίδα του Ουέλινγκτον της απεύθυναν στρατιωτικό χαιρετισμό, ενώ έγινε και η ακρόαση του Εθνικού Ύμνου.

Πλήθος κόσμου είχε γεμίσει την κεντρική οδό μέχρι την αψίδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Daily Mail, ένας από τους παρευρισκόμενους προσπάθησε να πηδήξει τα εμπόδια στην οδό του Κοινοβουλίου και συνελήφθη από την αστυνομία.

Σε κλίμα συγκίνησης η νεκρώσιμος ακολουθία

Νωρίτερα, ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα σημαίνοντα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας ακολούθησαν το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, το οποίο μετέφερε 8μελές άγημα. 

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν παραταχθεί στους δρόμους από τους οποίους πέρασε το φέρετρο της βασίλισσας, διανύοντας τη σύντομη διαδρομή από το Ουέστμινστερ Χολ όπου εξετέθη επί τετραήμερο σε λαϊκό προσκύνημα.

Εντός του Αββαείου, απαγγέλθηκαν αποσπάσματα της Βίβλου υπό τους ήχους ύμνων που ακούγονται σε κάθε επίσημη νεκρώσιμη ακολουθία από τις αρχές του 18 αιώνα. Μεταξύ αυτών που περπάτησαν πίσω από το φέρετρο ήταν ο εγγονός της βασίλισσας και μελλοντικός βασιλιάς, ο 9χρονος πρίγκιπας Γεώργιος.

Στους 2.000 προσκεκλημένους περιλαμβάνονταν περίπου 500 ηγέτες και μέλη βασιλικών οικογενειών από τον όλο τον κόσμο, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ηγέτες από τη Γαλλία, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Κίνα και το Πακιστάν.

Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας, απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας.

«Σε γνωστή της ομιλία, την οποία εκφώνησε με την ευκαιρία των 21ων γενεθλίων της, η εκλιπούσα Αυτής Μεγαλειότητα είχε δηλώσει ότι όλη της η ζωή θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία του έθνους και της Κοινοπολιτείας. Σπάνια έχει τηρηθεί σε τέτοιο βαθμό μια υπόσχεση», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.

Μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας, τηρήθηκε σιγή δύο λεπτών στη μνήμη της βασίλισσας Ελισσάβετ Β’ στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, όπως και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.