epa07850305 A handout photo made available by the Turkish Defence Minister press office shows Turkish TGC Oruc Reis frigate escorted to National seismic exploration vessel Oruc Reis which are sails on the Eastern Mediterranean, Turkey, 18 September 2019. National seismic exploration vessel Oruc Reis reached the planned research area in the Eastern Mediterranean by taking iron from Antalya on 17 September. EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Κλιμακώνει η Τουρκία – Με Νavtex βγάζει το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο

Την πρόθεσή της να κλιμακώσει την προκλητικότητά της έναντι Ελλάδα και Κύπρου αναδεικνύει η τουρκική κυβέρνηση μετά την έκδοση Navtex για την πραγματοποίηση ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο από το Oruc Reis.

Η Navtex εκδόθηκε λίγο μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ που, σύμφωνα με τα όσα είχε μεταδώσει νωρίτερα από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, είχε σημειώσει ότι «Το πλοίο Oruc Reis, μπροστά στο οποίο βρισκόμαστε, ξέρετε, είχε πραγματοποιήσει εργασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ανατολική Μεσόγειο. Το έχουμε φέρει στο λιμάνι Φίλγιος σύμφωνα με τις ανάγκες εδώ, υπάρχουν κάποιες εργασίες εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και του λογισμικού».

Είχε δέ καταλήξει ΄λέγοντας πως «Τώρα και αυτό μετατρέπεται για να μπορεί να κάνει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, όπως έχουμε κάνει και στο Mπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά, και συνεχίζεται η συναρμολόγηση του. Μέσα σε αυτό τον μήνα θα ολοκληρώσουμε τις εργασίες εκσυγχρονισμού και θα το στείλουμε στο νέο σημείο καθηκόντων του».

Στο πλαίσιο αυτό η έκδοση της Navtex, που σύμφωνα με το Protothema.gr καλύπτει τον μισό κόλπο της Αττάλειας, ήταn ουσιαστικά η συνέχεια μιας προαναγγελθείσας πρόκλησης απο την πλευρά της Τουρκίας που τους τελευταίους μήνες σε καθημερινή βάση λειτουργεί με γνώμονα την προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας. Και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης αλλα και του πολιτικού της φάσματος.