Ξεχειλίζει η οργή στο Ιράν – Η εξέγερση πνίγεται στο αίμα – Τουλάχιστον 8 νεκροί

Μπλάκαουτ στην ενημέρωση έχει βάλει το καθεστώς στο Ιράν όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους και διαδηλώνουν εδώ και πολλά 24ωρα μετά τον βασανισμό και τον θάνατο μιας 22χρονης γυναίκας της Μάχσα Αμίνι από τους αστυνομικούς γιατί δεν φορούσε σωστά την μαντήλα της.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί σε πολλές πόλεις της χώρας και η μόνη πληροφόρηση που υπάρχει και αυτή με δυσκολία γιατί οι αρχές έχουν «ρίξει» το ίντερνετ είναι μέσω των social media.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του πατέρα της ο οποίος κατήγγειλε ότι οι αρχές δεν τον άφησαν να δει την κόρη του μετά τον θάνατό της. Όπως είπε οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι η κοπέλα έπαθε καρδιακή προσβολή και στην συνέχεια έπεσε σε κώμα. Όμως, η οικογένειά της υποστηρίζει ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας. «Λένε ψέμματα. Όλα είναι ένα ψέμα. Όσο και αν παρακάλεσα δεν με άφησαν να την δω αφότου πέθανε. Δεν έχω ιδέα τι της έκαναν», δήλωσε ο πατέρας της.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εδώ και χρόνια με τον Πρόεδρο Ιμπραήμ Ραΐζι να είναι στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο γινόταν γνωστός ο θάνατος της Μάχσα Αμίνι θαρραλέες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.

Η οργή είναι τόσο μεγάλη που πλέον οι διαδηλωτές αμφισβητούν ευθέως το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης. Γυναίκες σε ένδειξη διαμαρτυρίας καίνε τα χιτζάμπ τους και κόβουν τα μαλλιά τους πράξεις που θεωρούνται εγκληματικές στην χώρα με τους αναχρονιστικούς θεσμούς.