Σπύρος Πνευματικός: Να δώσουμε κίνητρα για να φτιάξουμε τη νέα φουρνιά νέων καλών γιατρών

Ο Βουλευτής της Εύβοιας ΝΔ κ. Σπύρος Πνευματικός μίλησε σήμερα ως εισηγητής για το νομοσχέδιο «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Όπως ανέφερε, το νομοσχέδιο έρχεται καταρχήν να ενισχύσει τη θεσμική εκπροσώπηση των τεχνολόγων ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας – μιας ομάδας υγειονομικού προσωπικού που αποτελεί σημαντικό «κομμάτι» για την εύρυθμη λειτουργία όλων των νοσοκομείων αλλά και όλων των κλινικοεργαστηριακών κέντρων σε ό,τι αφορά τη διαγνωστική ειδικότητα της ακτινολογίας.

Τόνισε ότι τόσο ως νοσοκομειακός γιατρός στο δημόσιο σύστημα υγείας όσο και ως ορθοπεδικός γνωρίζει ότι οι τεχνολόγοι είναι σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της λειτουργίας των νοσοκομείων«Φανταστείτε ότι είναι οι άνθρωποι που με τη γνώση και την εμπειρία τους θα βοηθήσουν τον διαγνώστη γιατρό ή τον χειρουργό να βγάλει μια ασφαλή διάγνωση από την οποία στην συνέχεια θα κριθεί η υπόλοιπη πορεία της διαχείρισης του κάθε ασθενούς» είπε χαρακτηριστικά ενώ υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν υπήρξε ούτε ένας ασθενής με COVID που δεν πέρασε από κάποιο ακτινολογικό μηχάνημα, κάποιον αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο.   

Επίσης, όπως είπε ο βουλευτής, είναι ο μοναδικός πλέον εναπομείνας παραϊατρικός κλάδος που δεν έχει αναβαθμιστεί σε ν.π.δ.δ. ενώ συνιστούν αδιαμφισβήτητα έναν τομέα που προϋποθέτει υψηλό επίπεδο κατάρτισης και στον οποίο η τεχνολογική πρόοδος είναι ραγδαία. 

Ακολούθως, σημείωσε ότι η Πολιτεία από την πλευρά της αποκτά έναν θεσμικό συνομιλητή στη διαμόρφωση της στρατηγικής και των επιλογών όρων παροχής υπηρεσιών στον τομέα της υγείας επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. 

Όσον αφορά το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, που αφορά στη παράταση μέχρι 31/12/2022 ορισμένων ρυθμίσεων που έχουν εισαχθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας, ο κ. Πνευματικός σημείωσε ότι οι παρατάσεις αυτές δεν δίνονται μόνο για λόγους πραγματικής ανάγκης αλλά και για το απρόοπτο ενδεχόμενο ενός νέου σημαντικού κύματος του κορωνοϊού ώστε να είναι ούτως ή άλλως έτοιμο το εθνικό σύστημα υγείας.   

«Η μάχη ενάντια στον κορωνοϊό είναι ένας μαραθώνιος, που απαιτεί διαρκή προσαρμογή και εγρήγορση στα νέα δεδομένα. Δεν είναι εποχή ούτε για πανηγυρισμούς, ούτε για καταδίκες, μέχρι να φτάσουμε στο τέλος και να κάνουμε μία συνολική αποτίμηση. Βλέπουμε πάντως από τα διεθνή δεδομένα ότι η χώρα μας βρίσκεται περίπου στο μέσο όρο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Μια πολύ πιο φτωχή χώρα, συναγωνίστηκε επί ίσοις όροις άλλες πολύ πιο εύρωστες χώρες. Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυτοθυσία και τη μεγάλη προσπάθεια των γιατρών του συστήματος υγείας. Χρειάζονται, όμως, και οι γιατροί τη βοήθειά μας» είπε χαρακτηριστικά. 

Για το λόγο αυτό, είπε πως, προχωρώντας πέρα από την πανδημία, η Πολιτεία πρέπει να φτιάξει το μισθολόγιο, να προκηρύξει νέες θέσεις και να ρυθμίσει την εξέλιξη των γιατρών. «Εκεί πρέπει να στοχεύσουμε, να δώσουμε κίνητρα στους γιατρούς για να μείνουν εδώ, να μπουν στα νοσοκομεία, ώστε, με την ενίσχυσή τους, το σύστημα υγείας να παραμείνει αξιόπιστο και να γίνει πιο ανταγωνιστικό»σημείωσε.

Όσον αφορά το μισθολόγιο, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για την αναμόρφωση από τη νέα χρονιά του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης, σε ποσοστό 10% μεσοσταθμικά επί του συνόλου των αποδοχών τους, που είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.  «Πιστεύω μπορούμε να πάμε και παραπέρα για να φτιάξουμε τη νέα φουρνιά νέων καλών γιατρών» είπε.

Τέλος, υπερψηφίζοντας επί της αρχής το νομοσχέδιο, τόνισε ότι αναβαθμίζει τους Τεχνολόγους Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας, κατοχυρώνει και θεσμικά πλέον τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματά τους και διασφαλίζει κάθε περίπτωση το Εθνικό Σύστημα Υγείας για το επερχόμενο διάστημα σε ό,τι έχει να κάνει με τον κορονωϊό.