«Γιάφκα» ανομίας στην Πανεπιστημιούπολη – 13 συλλήψεις και ο «Δούρειος Ίππος» στο Α.Τ. Ζωγράφου

Ήταν τέτοια η οργάνωση των κακοποιών, που είχαν ακόμα και «δούρειο ίππο» – εσωτερικό πληροφοριοδότη μέσα στο Α.Τ. Ζωγράφου.

Όπλα, ναρκωτικά, μάσκες full face, δεσμίδες με χρήματα. Επίδειξη δύναμης μέσα στη φοιτητική εστία, έκαναν οι κακοποιοί που συνελήφθησαν την Τρίτη από τους αστυνομικούς κατά τη μεγάλη επιχείρηση στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Δεν δίσταζαν ακόμα και να αποτυπώνουν την παραβατική τους συμπεριφορά μέσα στα δωμάτια της εστίας, σε βίντεο τα οποία αναρτούσαν στα social media.

Είχαν καταφέρει εδώ και πάνω από ένα χρόνο να μετατρέψουν μέρος της φοιτητικής στέγης, σε «γιάφκα» ανομίας, χωρίς να λογαριάζουν την αστυνομία, τις πρυτανικές αρχές, ούτε και τους υπόλοιπους φοιτητές που διέμεναν σε διαφορετικούς ορόφους του κτιρίου.

Ήταν τέτοια η οργάνωση των κακοποιών, που είχαν ακόμα και «δούρειο ίππο» – εσωτερικό πληροφοριοδότη μέσα στο Α.Τ. Ζωγράφου, η οποία τους ενημέρωνε για τις επικείμενες επιχειρήσεις στο χώρο.

Μάλιστα η δόκιμη ανθυπαστυνόμος, ήταν ανάμεσα στα 13 άτομα που είχαν εγκατασταθεί στην φοιτητική εστία και συντόνιζαν από εκεί την παράνομη δραστηριότητα τους, που περιελάμβανε ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών στις γύρω περιοχές.

Η αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των κακοποιών το πρωί της Τρίτης (27/9), πήρε… επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. που βρέθηκαν στο campus δεν υπολόγισαν τους αστάθμητους παράγοντες. Αποτέλεσμα, μια 35χρονη ανθυπαστυνόμος, άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας έναν σεσημασμένο 30χρονο, που της επιτέθηκε με κατσαβίδι.

Δεκατρείς κακοποιοί… ζούσαν στην εστία

Πάνοπλοι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, της ΕΚΑΜ, ομάδες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, βρέθηκαν στις 06:00 το πρωί της Τρίτης, στους χώρους της φοιτητικής εστίας, εντός της Πολυτεχνειούπολης, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.

Η προγραμματισμένη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την Αστυνομία, έπειτα από καταγγελίες για χρήση της Φοιτητικής Εστίας, ως ορμητήριο και καταφύγιο από κακοποιούς, που δραστηριοποιούνται με ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών, στην ευρύτερη περιοχή του Ζωγράφου, της Καισαριανής, του Βύρωνα και της Αθήνας.

Συνολικά η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 22 συλλήψεις κακοποιών που φέρεται να δραστηριοποιούνταν στο χώρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Οι 13 από τις συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν εντός της Πολυτεχνειούπολης σε δωμάτια της εστίας, ενώ οι υπόλοιπες 9 σε σπίτια περιμετρικά του campus. Παράλληλα κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν όπλα, ναρκωτικά και μεγάλα χρηματικά ποσά.

Επιτέθηκε με… κατσαβίδι σε αστυνομικό

Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ο ήχος πυροβολισμών αναστάτωσε φοιτητές και κατοίκους της περιοχής. Παρευρισκόμενοι στο campus είδαν έναν άνδρα αιμόφυρτο στο έδαφος, με τραύματα από σφαίρες.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο 30χρονος κακοποιός από την Αλβανία, επιτέθηκε με κατσαβίδι σε 35χρονη ανθυπαστυνόμο η οποία αποχωρούσε από την περιοχή όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία. Η αστυνομικός, στην προσπάθεια της να αμυνθεί, άνοιξε πυρ, πυροβολώντας τουλάχιστον 3 φορές προς το μέρος του άνδρα.

Πρόκειται για σεσημασμένο κακοποιό, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν 4 εντάλματα σύλληψης για ληστείες όπλα και ναρκωτικά. Ο 30χρονος, διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος με τραύματα στην κοιλιακή χώρα και στα πόδια. Και η αστυνομικός, μεταφέρθηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Δόκιμη αστυφύλακας – «δούρειος ίππος» των κακοποιών

Εικόνες από το 10ο όροφο της Φοιτητικής Εστίας, μετά την έφοδο αποτυπώνουν την εγκατάλειψη του χώρου, που είχε γίνει ορμητήριο ανομίας και παραβατικότητας. Ο συγκεκριμένος όροφος τελούσε σύμφωνα με τις αρχές υπό κατάληψη από τους συνολικά 13 κακοποιούς που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Ανάμεσα τους, ήταν και η δόκιμη αστυφύλακας του Α.Τ. Ζωγράφου, που είχε σχέση με έναν από τους αλλοδαπούς συλληφθέντες, ζούσε μαζί του στην εστία και φρόντιζε να ενημερώνει για τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας στην περιοχή. Μάλιστα η δόκιμη αστυφύλακας, ήταν και… υποψήφια δημοτική σύμβουλος σε Δήμο της Αθήνας στις τελευταίες εκλογές.

Οι κακοποιοί είχαν απλώσει τα πλοκάμια της παράνομης δραστηριότητας τους σε όλες τις γειτονιές που συνορεύαν με την περιοχή του Ζωγράφου, πραγματοποιώντας ληστείες και διακινώντας ναρκωτικές ουσίες. Εντύπωση προκαλεί η ευκολία με την οποία βρήκαν καταφύγιο εντός του campus και μετέτρεψαν ολόκληρο όροφο της εστίας, σε ορμητήριο παραβατικότητας.

Σε άλλα βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, οι κακοποιοί με full face μάσκες, επιδεικνύουν οπλισμό, ναρκωτικά και… δεσμίδες με χρήματα μέσα στους χώρους της φοιτητικής στέγης.

Είχαν καταγγείλει τα κυκλώματα οι φοιτητές

«Δεν δείχνουμε καμία ανοχή στα κυκλώματα που υπάρχουν και ορισμένα από αυτά είναι και ποινικά», αναφέρουν μέλη των φοιτητικών συλλόγων, τονίζοντας ότι έχουν οι ίδιοι καταγγείλει στις αρχές την παράνομη δραστηριότητα. «Όσο και αν μιλάμε για την ανομία, η κατάσταση είναι ότι φοιτητές μέσα στις αίθουσες δίνουν μαθήματα και έξω πέφτουν πυροβολισμοί», ανέφερε χαρακτηριστικά φοιτητής, που βρισκόταν λίγα μέτρα μακριά από το σημείο των πυροβολισμών.

Οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση, φαίνεται ότι δεν είχαν… προβλέψει το ενδεχόμενο, αντίδρασης των κακοποιών, ενώ χρησιμοποιήθηκε όπλο, παρά το γεγονός ότι στο σημείο υπήρχαν φοιτητές. Άτομα που μένουν στη φοιτητική εστία, καταγγέλλουν ότι η αστυνομία δεν περιορίστηκε στις έρευνες στα σημεία όπου υπήρχαν αναφορές για παρουσία κακοποιών, αλλά πραγματοποίησε έφοδο πόρτα-πόρτα σε όλους τους ορόφους της εστίας, ρίχνοντας τις πόρτες από τα δωμάτια.

Θεοδωρικάκος: «Υπάρχουν Πανεπιστήμια – κέντρα ανομίας»

«Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στη φοιτητική εστία του Ζωγράφου, απέδειξε για ακόμα μια φορά αυτό που όλοι δυστυχώς γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν πανεπιστημιακοί χώροι που έχουν μετατραπεί σε κέντρα ανομίας, παραβατικότητας και σε ορμητήρια για πράξεις βίας. Τα πανεπιστήμια είναι για τους φοιτητές και οι εστίες είναι για να στεγάζουν το όνειρο της ελληνικής οικογένειας για ίσες ευκαιρίες των παιδιών της στη μόρφωση.

Δεν είναι για σεσημασμένους κακοποιούς και εγκληματίες. Η κυβέρνηση μας με πράξεις είναι αποφασισμένη να φέρει για πάντα ως πραγματικότητα το αίσθημα ασφαλείας στο πανεπιστήμιο για όλους. Για τους φοιτητές, για τους καθηγητές και τους εργαζόμενους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης στην Πολυτεχνειούπολη.

Η μεγάλη Αστυνομική επιχείρηση εντός της Πολυτεχνειούπολης, έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τις πρώτες αναγνωριστικές περιπολίες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα τα στελέχη των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων είχαν κληθεί να αναλάβουν καθήκοντά στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης, όπου σύμφωνα με το σχέδιο ασφαλείας που καταρτίστηκε υπήρχαν ανάγκες λόγω της αυξημένης παραβατικότητας. «Οι πρυτανικές αρχές και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πέφτουν από τα σύννεφα με αυτά που συμβαίνουν στις φοιτητικές εστίες;

Θα αναλάβουν επιτέλους κάποια ευθύνη – πρωτοβουλία;», αναρωτιέται σε ανακοίνωση της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, σχολιάζοντας παράλληλα: «Οι άοπλοι αστυνομικοί της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (ΟΠΠΙ) όπως έχει διαρθρωθεί θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτό το περιστατικό;».