Ξέσπασμα επιδημίας Έμπολα στην Ουγκάντα! Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των κρουσμάτων  

Τέσσερις νεκροί μέσα σε τρεις μέρες είναι ο έως τώρα απολογισμός από το νέο «χτύπημα» του Έμπολα στην Ουγκάντα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να φτάνουν τα 16 και τις αρχές να κάνουν πλέον λόγο για επιδημία.

Όλοι οι θάνατοι και τα κρούσματα εντοπίζονται στην περιφέρεια Μουμπέντε, περίπου 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Καμπάλα.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως τα 16 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν από το ξέσπασμα της επιδημίας εντοπίζονται στην Μουμπέντε, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, και «μέχρι στιγμής» δεν υπάρχει «κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Καμπάλα».

Η Ουγκάντα έχει βιώσει ήδη επιδημίες του Έμπολα, ιού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Αφρική αφότου ταυτοποιήθηκε το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό.

Ο Έμα Αϊνεμπγιούνα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, δήλωσε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «επιβλήθηκαν ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στην περιφέρεια Μουμπέντε, επίκεντρο της επιδημίας».

Οι υγειονομικές αρχές της αφρικανικής χώρας της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών ανακοίνωσαν ότι την περασμένη Τρίτη υπέκυψε 24χρονος εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα. Επρόκειτο για τον πρώτο θάνατο από το 2019.

Το κρούσμα αυτό οφειλόταν σε «σχετικά σπάνιο» στέλεχος του ιού, το λεγόμενο σουδανικό, που είχε να εντοπιστεί στην Ουγκάντα από το 2012, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η ασθένεια που προκαλεί ο ιός Έμπολα είναι πολύ συχνά θανατηφόρα, όμως υπάρχουν πλέον εμβόλια και φάρμακα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω σωματικών υγρών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες. Οι άνθρωποι που προσβάλλονται δεν είναι μεταδοτικοί παρά μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, έπειτα από περίοδο επώασης κυμαινόμενη μεταξύ των 2 και των 21 ημερών.

Έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα έξι στελέχη του ιού, τρία από τα οποία (Μπουντιμπούγκιο, του Σουδάν, του Ζαΐρ) ενοχοποιούνται για το ξέσπασμα μεγάλων επιδημιών.