Τραπεζάκια «έξω»: Παράταση έως τον Ιανουάριο για κοινόχρηστους χώρους – Το παρασκήνιο

Παρατείνεται έως τις 15 Ιανουαρίου 2023 η δυνατότητα των καταστημάτων εστίασης να διατηρούν τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους, πέραν του προβλεπόμενου στην άδειά τους.

Όπως προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης, ή να είναι ικανός για ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Σύσταση και Οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου επωνυμία Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας Ελλάδας (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID 19 και προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις».

Τον Μάιο του 2020 είχε δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης να τοποθετήσουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και των μέτρων για την απόσταση που πρέπει να έχουν τα τραπέζια μεταξύ τους.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής, η παράταση ήταν επίμονο αίτημα από πλευράς των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι επεσήμαναν πως θα χρειαστεί σύγκρουση με τους επαγγελματίες για να επιβληθεί περιορισμός, την ώρα που συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες.

«Είναι σαν να λες σε ένα κατάστημα, χθες μπορούσες να έχεις 100 πελάτες, αλλά από σήμερα θα μπορείς να έχεις 50» σημείωσε δήμαρχος τουριστικής περιοχής στο μέσο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Δημήτρης Παπαστεργίου είχε ζητήσει παράταση έως τα τέλη Μαρτίου του 2023, ώστε να μπορέσουν τα καταστήματα εστίασης να βγάλουν τον χειμώνα.

Σημειώνεται πως εντός της κυβέρνησης είχαν εκφραστεί αντικρουόμενες απόψεις για το θέμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ίδιας πηγής, το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργαζόταν σενάρια παράτασης του μέτρου έως το τέλος του έτους, ενώ άλλα κυβερνητικά στελέχη τάσσονταν υπέρ της επιστροφής στην προ COVID-19 κατάσταση.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επεσήμανε πως ανεξάρτητα από την απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης, ο Δήμος Αθηναίων κινείται προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης του δημόσιου χώρου.

Από πλευράς του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημείωνε πως ήταν καλό να δοθεί χρόνος στα καταστήματα, καθώς η θερμοκρασία είναι ακόμα υψηλή.