48 χρόνια στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται σε κυρίαρχο του πολιτικού σκηνικού διευρύνοντας την κοινωνική και πολιτική βάση της Νέας Δημοκρατίας και αποτελώντας εγγύηση σταθερότητας και ευημερίας για τη χώρα.

Γράφει ο Τάσος Ευαγγελίου

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που υπηρετεί τα συμφέροντα του έθνους πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου ή της Αριστεράς», δήλωνε πέρυσι τέτοια μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθορίζοντας –στο πλαίσιο του εορτασμού των 47 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ– τις γραμμές της προοδευτικότητας που έχουν οδηγήσει το κυβερνών κόμμα σήμερα –48 χρόνια μετά– να ηγείται και τον πρωθυπουργό και πρόεδρό του να είναι κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό.

Εχοντας δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που αποτυπώνουν στην πράξη το βασικό χαρακτηριστικό της ιδρυτικής διακήρυξης της ΝΔ, δηλαδή τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή διαχειριζόμενος ταυτόχρονα διαδοχικές, διεθνούς επιπέδου και επιπτώσεων, κρίσεις. Με γνώμονα την κοινωνία, χωρίς να παραγνωρίζεται το πεδίο του φιλελευθερισμού που καθιστά το κράτος βοηθό και όχι δυνάστη του πολίτη.

Σχεδόν 39 μήνες μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού οδηγώντας τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές και τη χώρα στην αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και είναι χαρακτηριστικό πως η χώρα μας και σε αυτήν την περίπτωση στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας καταδικάζοντας την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Στέλνοντας έτσι και το ανάλογο μήνυμα σε όσους ασπάζονται τον αναθεωρητισμό και αντιγράφουν τις πρακτικές του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επιβάλλοντας νέα ήθη στην πολιτική σκηνή, επενδύοντας στους θεσμούς, κινούμενος στη λογική του συντάγματος, φτάνοντας στο σημείο ακόμη και να αποφύγει τις Σειρήνες που καλούσαν σε πρόωρες εκλογές, αναδεικνύει μια θεσμική νοοτροπία που συνδέεται με την πορεία της χώρας και όχι τις όποιες μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Αναδεικνύοντας τις πολιτικές αλλά και τις πολιτισμικές διαφορές με κόμματα της αντιπολίτευσης, διατηρεί την κοινωνική συνοχή εφαρμόζοντας και το πρόγραμμα για το οποίο τον ψήφισε ο ελληνικός λαός και φέρνοντας στη χώρα επενδύσεις δισεκατομμυρίων από διεθνείς κολοσσούς που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ασφάλεια και τη σταθερότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε τη ΝΔ σε αυτό ακριβώς που περιέγραψε πέρυσι τέτοια εποχή – δηλαδή να κινείται πέρα και πάνω από παραπλανητικές ετικέτες.

Και είναι αυτό το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το οποίο υπηρέτησε τις βασικές αρχές διακυβέρνησης μιας χώρας ώστε να καταστεί εφικτή η ανάκαμψη, ανάταξη και ανάπτυξη σε κάθε δύσκολη στιγμή που κλήθηκε να διαχειριστεί την τύχη του ελληνισμού, το οποίο σήμερα ατενίζει με αισιοδοξία την επόμενη μέρα καθορίζοντας το μέλλον σε μια δύσκολη, ίσως τη δυσκολότερη μεταπολεμικά, περίοδο.

Η αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πλειοψηφία των πολιτών που κινούνται στις νοητές γραμμές του συνταγματικού πολιτικού τόξου, είναι αυτή ακριβώς που φέρνει τη Ν.Δ. στο προσκήνιο. Και είναι οι ψηφοφόροι της οι οποίοι τη στήριξαν και στις πιο δύσκολες στιγμές, όταν πολιτικοί αντίπαλοι όπως το ΠΑΣΟΚ κατέρρεαν αιμοδοτώντας κόμματα διαμαρτυρίας και λαϊκισμού, γνωρίζοντας πως οι βασικές αρχές της κυριαρχούν.

Ενα λαϊκό κόμμα που στηρίζει τη φιλελεύθερη δημοκρατία ώστε ο κάθε πολίτης να έχει τη δυνατότητα να ανελιχθεί και η λέξη ιδιώτης-ιδιωτικό να μην αντιμετωπίζεται ως ύβρις. Οι βάσεις που έθεσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μέσω της ιδρυτικής διακήρυξης και που υπηρετήθηκαν από το σύνολο των προέδρων και την πλειοψηφία των στελεχών του είναι αυτές που τα 48 χρόνια ιστορίας της κυβερνώσας παράταξης συνέβαλαν στο να φτάσει σήμερα η χώρα να αντιμετωπίζει προκλήσεις ως μέλος και μέρος διεθνών συμμαχιών και συνεργασιών είτε πρόκειται για στρατιωτικές όπως το ΝΑΤΟ είτε για, κυρίως, οικονομικές όπως η ΕΕ.

Και είναι αυτό ακριβώς που συνεχίζεται και εντείνεται από την παρούσα κυβέρνηση και την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετατρέποντας πλέον την Ελλάδα σε έναν γεωπολιτικό, ενεργειακό και εμπορικοοικονομικό κόμβο διεθνούς επιπέδου. Για «έβδομο οικονομικό θαύμα» έκανε λόγο τις προηγούμενες ημέρες ο διεθνής Τύπος, ενώ το παράδειγμα της χώρας επικαλούνται πλέον μέχρι και οι Γερμανοί.

Στο εσωτερικό, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από εξωγενείς αλλά και εσωτερικούς παράγοντες για τη δημιουργία κλίματος αστάθειας, εντός του οποίου ορισμένα κόμματα, όπως έχουν παραδεχτεί δημοσίως στελέχη του, μπορούν να κυριαρχήσουν πολιτικά, η εμπέδωση της φιλελεύθερης δημοκρατίας κατέστη εφικτή υπό δύσκολες συνθήκες όπως και η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που επιβεβαιώθηκε τον Μάρτιο του 2020 στον Εβρο.

Σήμερα, 48 χρόνια μετά, η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη –όπως και συνέβη από την ίδρυσή της– έχει τον ρόλο της ανάταξης της χώρας. Ηγείται ενός πολιτικού σκηνικού όπου τα υπόλοιπα κόμματα αναζητούν ρόλο έχοντας χάσει το… αριστερό ηθικό πλεονέκτημα που λειτουργούσε στο όνομα του… λαού. Τα μέτρα στήριξης της κοινωνικής συνοχής που και ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι έχουν ήδη ανέλθει στο 50 δισ. ευρώ αποδεικνύουν το κοινωνικό λαϊκό υπόβαθρο του κόμματος και τον βασικό του γνώμονα: τη στήριξη όλων των κοινωνικών ομάδων σε περιόδους κρίσεων.

Οι επενδύσεις, η οικονομική σταθερότητα, ο απεγκλωβισμός από το κράτος-πατερούλης και κυρίως από τον «εκτελεστικό του βραχίονα», τη γραφειοκρατία, μέσω της ψηφιοποίησης που έχει τρέξει με απίστευτο ρυθμό από το 2019 και μετά, αποτελούν το καλύτερο μήνυμα εντός και εκτός, σε συνδυασμό και με τις διεθνείς συμβάσεις, ειδικά αυτές που έγιναν με Γαλλία και ΗΠΑ.