Η 62χρονη που δεν πληρώνει λογαριασμούς ρεύματος εδώ και δέκα χρόνια

Την ώρα που κάθε παρέα συζητάει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, και το πως θα επηρεαστεί το οικογενειακό πορτοφόλι μας τον χειμώνα λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια μια 62χρονη δεν έχει πληρώσει λογαριασμό 10 έτη.

Η 62χρονη Chikako Fujii από το Τόκιο της Ιαπωνίας, δεν χρωστάει, αλλά έμαθε να ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από πάροχο.

Όλα ξεκίνησαν πριν δέκα χρόνια όταν μετά από ένα σεισμό οι κάτοικοι του Τόκιο έζησαν χωρίς ρεύμα για περίπου μία εβδομάδα. Τότε η Chikako Fujii δοκίμασε κάτι που είχε δει σε ένα ντοκιμαντέρ.

Τοποθέτησε φωτοβολταικά στο μπαλκόνι της και με αυτά τροφοδοτούσε με ρεύμα το ψυγείο της, την τηλεόραση της και το φούρνο της.

Χωρίς βέβαια να επαρκεί η ηλιακή ακτινοβολία, γιατί μιλάμε για το Τόκιο και όχι κάποια πόλη με συνεχή παρουσία ήλιου, κατάφερε να περιορίσει τις ανάγκες της ώστε να μην εξαρτάται από τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτά τα φωτοβολταϊκά που τοποθέτησε παράγουν ως και 1000 watt σε μια καλή, ηλιόλουστη μέρα. Και αυτό της αρκεί για να τροφοδοτήσει όσες ηλεκτρικές συσκευές διαθέτει για μερικές ημέρες. Η Fujii έχει, επίσης, ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, το οποίο αν οδηγήσει για 10 λεπτά, μπορεί να παράγει 10 watt ηλεκτρικής ενέργειας και να τροφοδοτήσει έναν λαμπτήρα για 3 ώρες.