ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΣΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟ

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του θανόντος εργαζομένου στα μεταλλεία της Βάργιανης, τήρησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, κατά την έναρξη της τακτικής συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2022 στο Ενοριακό Κέντρο Αγίου Νικολάου Διστόμου της Π.Ε. Βοιωτίας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στο ιστορικό και μαρτυρικό Δίστομο και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη. Επικεντρώθηκε αρχικώς, σε ειδικά ζητήματα ενδιαφέροντος του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και συγκεκριμένα:

  • Στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και τον Δήμαρχο Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας Γιάννη Σταθά να ενημερώνουν για την πορεία της υπόθεσης και τα βήματα που έχουν γίνει μετά την έκδοση της ιστορικής απόφασης του Αρείου Πάγου υπέρ των Διστομιτών.
  • Σε έργα που εκτελούνται ή δρομολογήθηκαν, όπως η δημιουργία Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο, η αντιμετώπιση καταπτώσεων στην περιοχή της Αράχωβας, το έργο ύδρευσης Αντίκυρας κλπ.

Προ ημερήσιας διάταξης, συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό να τονίζει ότι πρόκειται για αμιγώς διαδημοτική υπόθεση και να καλεί άπαντες να σεβαστούν τη δυνατότητα και τη βούληση των δημάρχων να καταλήξουν σε συγκεκριμένες λύσεις, τις οποίες θα υποστηρίξει πλήρως η Περιφέρεια, πολιτικά, θεσμικά, οικονομικά.

Στο πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης, εγκρίθηκε η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος. Εντάχθηκαν μεταξύ άλλων τα έργα:

  • «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΛΑΒΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ 1ου Δ.Σ. ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.
  • «ΑΡΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΟΔΟΥ ΖΕΛΙ – ΚΑΛΑΠΟΔΙ», προϋπολογισμού 72.000 ευρώ.
  • «ΜΙΣΘΩΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΚΧΙΟΝΙΣΜΟ “ΜΠΑΛΑΛΟΥΚΑ”», προϋπολογισμού 121.300 ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Μιλήσαμε στο Δίστομο για το Δίστομο και τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Ενημερώσαμε μαζί με τον Δήμαρχο Γιάννη Σταθά για την πορεία της υπόθεσης από το 1995 μέχρι σήμερα, αλλά και την προσπάθεια που συνεχίζεται για τον υψηλό αυτό σκοπό.

»Μιλήσαμε επίσης, για έργα που εκτελούνται και που έχει ανάγκη ο τόπος, ενώ πήραμε ξεκάθαρη θέση και για το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων. Εμπιστευόμαστε απόλυτα την ικανότητα και τη βούληση των δημάρχων να καταλήξουν σε συμφωνία. Η Περιφέρεια παρεμβαίνει με όλες της τις δυνάμεις και προς κάθε κατεύθυνση, όχι όμως στα εσωτερικά, αλλά για θέματα που εκφράζουν το όλον και μόνο το όλον».

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Σπύρος Νικολάου τόνισε: «Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο μαρτυρικό Δίστομο σηματοδοτεί την πολιτική βούληση του σώματος να κρατάει ζωντανή τη μνήμη και αμείωτη την προσπάθεια για την καταβολή γερμανικών αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων του Ναζισμού. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης καταγράψαμε ανάγκες της περιοχής, αλλά και έργα που είναι σε εξέλιξη. Ευχαριστώ τους συναδέλφους για τη συμβολή τους στην ιδιαίτερα γόνιμη και παραγωγική σημερινή συνεδρίαση».