Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα – Όσα είπε ο Σκυλακάκης στο OPEN

Στο τέλος του χρόνου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, σύμφωνα με τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Μαζί», στην τηλεόραση του OPEN.

Επίδομα θέρμανσης: Τι ανέφερε ο Σκυλακάκης

Όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, εξήγησε «απαιτεί να έχεις πληρώσει το πετρέλαιο, οπότε ανοίγει (η πλατφόρμα) κοντά στα Χριστούγεννα φέτος είναι πολύ μεγαλύτερο και καλύπτει πολλά νοικοκυριά που θα επιλέξουν ως θέρμανση κι άλλα είδη, έχουμε διευρύνει πολύ σε σχέση με πέρυσι, είναι μια καλή βοήθεια που θα πάρουν τα νοικοκυριά. Η μεγάλη βοήθεια είναι το 0,25 (επιδότηση) στην αντλία και αφορά το σύνολο των νοικοκυριών. Η δική μας ιεραρχία είναι, πρώτα ο ηλεκτρισμός, μετά η θέρμανση και μετά τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Σημειώνεται πως η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ξεκινά την προσεχή εβδομάδα, με τις εκτιμήσεις σύμφωνα με το imerisia.gr, να προβλέπουν ότι θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που αναμένονταν πριν από λίγο καιρό, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την εξίσωση «θέρμανση» τον φετινό χειμώνα.

Οι τιμές στο πετρέλαιο τραβούν την ανηφόρα μετά την απόφαση των χωρών του OPEC να περικόψουν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Πλέον οι διεθνείς οίκοι αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για τις τιμές, με την Goldman Sachs να κάνει λόγο για αύξηση του πετρελαίου brent στα 104 δολάρια ανά βαρέλι το 2022 και στα 110 δολάρια ανά βαρέλι το 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν σωρευτική άνοδο της τάξης του 11%, η υψηλότερη εβδομαδιαία μεταβολή από την περασμένη άνοιξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν είχαν ανακοινωθεί οι νέες κρατικές επιδοτήσεις για ρεύμα, αέριο αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο βρισκόταν σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα και θεωρούνταν ασύμφορο ως προς τη χρήση του από τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτή τη στιγμή, ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν οι τιμές και τι συμφέρει περισσότερο.

Επίδομα θέρμανσης
Σε ό,τι αφορά τα νέα εισοδηματικά όρια για το επίδομα θέρμανσης, σύμφωνα με την ΚΥΑ, αυτά θα ανέρχονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Τα κριτήρια περιουσίας διατηρούνται αμετάβλητα στα 180.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Τα νέα κριτήρια, οι δικαιούχοι αλλά και οι διαδικασίες χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης θα καθορίζονται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Πότε προβλέπεται αποκλιμάκωση πληθωρισμού
Κατά τα άλλα, ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας στο OPEN προέβλεψε πως από το 2023 και έπειτα θα καταγραφεί σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Επίσης ανέλυσε τη τη βοήθεια που θα δοθεί από την κυβέρνηση προς τα νοικοκυριά: «το βασικό που έχουμε μπροστά μας σήμερα είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις, συν τη βοήθεια που θα έρθει με τα χρήματα που δοθούν την περίοδο των Χριστουγέννων, συν τη βοήθεια που δίνουμε στη θέρμανση και τον ηλεκτρισμό, που απορροφά και το πολύ μεγάλο κομμάτι των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Δηλαδή τα πολλά χρήματα η κυβέρνηση τα δίνει κυρίως για τον ηλεκτρισμό».