Ενεργειακή κρίση: Κόφτης στο ρεύμα για να αποφύγουμε τα μπλακάουτ

Τα «αντίδοτα» στον δύσκολο χειμώνα – Τι μέτρα σκέφτεται να πάρει η κυβέρνηση για την εξοικονόμηση ενέργειας – Συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης και στα νοικοκυριά

«Βγάλτε την πρίζα, σβήστε φουγάρα αλλά και φώτα…». Πρόκειται για τις εντολές προς τις μεγάλες βιομηχανίες και τις συστάσεις προς τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που θα ακούγονται επιτακτικά από την 1η Δεκεμβρίου και για συγκεκριμένες ώρες. Η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας είναι μεγάλη εξαιτίας του σοβαρού κινδύνου που ελλοχεύει για τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι αποφάσεις της κυβέρνησης κλειδώνουν για την εξοικονόμηση ενέργειας: από τις 9 μέχρι τις 10 το πρωί και από τις 6 έως τις 10 το βράδυ τσιμεντοβιομηχανίες, εργοστάσια αλουμινίου και χαλυβουργίες θα κληθούν υποχρεωτικά να περιορίζουν την κατανάλωση ρεύματος.

καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις, δεν είναι εύκολο να γίνει ελεγχόμενη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.

Συνεπώς, όπως σημειώνουν στα «ΝΕΑ» ανώτατες πηγές του υπουργείου Ενέργειας, για αυτές τις κατηγορίες θα τρέξει ισχυρή καμπάνια με συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας. Θα καλούνται καθημερινά τις ώρες 19.00-22.00 να μην ξεχνούν αναμμένο τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, να ρυθμίζουν τον θερμοστάτη του κλιματιστικού και των σωμάτων φυσικού αερίου στη θερμοκρασία των 19 βαθμών Κελσίου, να αποφεύγουν τη χρήση πλυντηρίων και άλλων ενεργοβόρων συσκευών.

Πάντως, ήδη τα στοιχεία της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ δείχνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μείωση πάνω από 13% σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες και η τάση αυτή εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Επάρκεια

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει διαβεβαιώσει πολλάκις για την επάρκεια ενέργειας που έχει εξασφαλίσει ακόμα και στην περίπτωση της πλήρους διακοπής παροχής αερίου από τη Μόσχα προς τη χώρα μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε ανάμεσα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τον γαλλικό ενεργειακό όμιλο TotalEnergies η προμήθεια φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) συνολικής ισχύος 10 TWh