Επίσκεψη Θ. Ζεμπίλη στα Καλύβια Καρύστου, για το έργο αποκατάστασης του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών  

Το βυζαντινό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Καλύβια Καρύστου επισκέφτηκε ο Θανάσης Ζεμπίλης, όπου και πραγματοποίησε αυτοψία για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης.  

Είναι η δεύτερη φορά, τους τελευταίους δύο μήνες, που ο Βουλευτής Ευβοίας επισκέπτεται τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, καθώς είχαν παρουσιαστεί καθυστερήσεις στο έργο και προβλήματα, που έπρεπε να ξεπεραστούν. Ο Θανάσης Ζεμπίλης έχει επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον για την αποκατάσταση του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών και είχε παρέμβει για το ζήτημα τόσο στην Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, όσο και με Ερώτησή του στη Βουλή, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης του Ιερού Ναού, ύψους 50.000 €, από το  πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του.

Μετά το πέρας της αυτοψίας, ο Βουλευτής Ευβοίας ανέφερε ότι «οι εργασίες αποκατάστασης προχωράνε. Ολοκληρώθηκαν ήδη οι εργασίες επισκευής του τρούλου και η επικάλυψη του με κεραμίδια. Ακολουθούν οι εργασίες αδιατάρακτης κοπής για την αποξήλωση των πλακών σκυροδέματος, την εξυγίανση των υποκείμενων θόλων και την αποκατάσταση της αρχικής μορφής και κλίσης των στεγών, η καθαίρεση των εσωτερικών νεοτερικών επιχρισμάτων και η αποκάλυψη και του λοξότμητου πώρινου κυματίου στην απόληξή της, το αρμολόγημα της τοιχοποιίας εσωτερικά και εξωτερικά, καθώς και η αποκατάσταση – συντήρηση του λίθινου δαπέδου. Είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι εργασίες καθώς πρόκειται για το βασικό ενοριακό ναό στα Καλύβια. Πέρα βέβαια από τη θρησκευτική αξία, ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που χρονολογείται στα βυζαντινά χρόνια και περί το 1.200 μ.χ., έχει και τεράστια πολιτιστική αξία. Αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό πόρο όχι μόνο για την Καρυστία, αλλά και για ολόκληρη την Εύβοια. Οφείλουμε, λοιπόν, να προστατεύουμε και να αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και αυτός είναι ο βασικός λόγος που δίνω ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στην ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του συγκεκριμένου μνημείου».