Τέλος οι μεταλλικές πινακίδες κυκλοφορίας – Έρχονται ψηφιακά τάμπλετ στη θέση τους

Το «πράσινο φως» για την αντικατάσταση των παραδοσιακών πινακίδων κυκλοφορίαςμε digital «πλάκες» έδωσε η Καλιφόρνια, προλειαίνοντας το έδαφος για τη διάδοση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και στην Ευρώπη.

Σε μια νέα ψηφιακή εποχή εισέρχεται ο κλάδος των μεταφορών στην Καλιφόρνια, η οποία πλέον δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους κατόχους οχημάτων να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές πινακίδες κυκλοφορίας με… τάμπλετ που απεικονίζουν τον αριθμό κυκλοφορίας σε ψηφιακή μορφή. 

Σημειώνεται ότι το πρώτο βήμα για τη χρήση των «ηλεκτρονικών πινακίδων» στην Καλιφόρνια είχε γίνει το 2013, με την χρήση τους να επιτρέπεται το 2018, αλλά σε περιορισμένο αριθμό οχημάτων.

Ειδικότερα, μέχρι σήμερα ο αριθμός των οχημάτων που χρησιμοποιούσαν ψηφιακές πινακίδες περιοριζόταν σε μόλις 0,5% (περίπου 175.000 οχήματα) εκ του συνόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων. 

Πρόσφατα, ωστόσο, εγκρίθηκε νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει τη χρήση των ψηφιακών πινακίδων σε όλα τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί στην Καλιφόρνια, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται στα 40 εκατομμύρια.

digital πινακίδα κυκλοφορίας

«Είναι γνωστό ότι οι κάτοικοι της Καλιφόρνια είναι από τους πρώτους που “αγκαλιάζουν” τις αναδυόμενες καινοτόμες τεχνολογίες. Χαιρετίζουμε όλες τις νέες ευκαιρίες που μας επιτρέπουν να αυτοματοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς της ζωής μας», δήλωσε ο Neville Boston, συνιδρυτής της εταιρείας Reviver η οποία κατασκευάζει τις συγκεκριμένες hi-tech πινακίδες.

Υπό την ονομασία “RPlate”, οι νέας γενιάς πινακίδες είναι πολλά περισσότερα από μια ψηφιακή «πλάκα». Όπως αναφέρει η Reviver, τα νέα προϊόντα, τα οποία αντικαθιστούν τις παραδοσιακές πινακίδες, διευρύνουν την γκάμα δυνατότητων που προσφέρουν στους ιδιοκτήτες των οχημάτων.

Ειδικότερα, μέσω σχετικής εφαρμογής (app) στο smartphone ο οι ιδιοκτήτες έχουν πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες -μεταξύ άλλων – για την τοποθεσία του οχήματος, τον αριθμό πλαισίου του (VIN) αλλά και σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την προστασία του οχήματος, όπως είναι η δυνατότητα αναφοράς πως το όχημα κλάπηκε.

ψηφιακές πινακίδες κυκλοφορίας

Υπάρχουν δύο εκδόσεις digital πινακίδας, οι οποίες προσφέρονται με συνδρομητικά πρόγραμματα. Η πρώτη λειτουργεί με μπαταρία που αντικαθίσταται ανά 5 χρόνια και η μηνιαία συνδρομή ανέρχεται σε 19,95 δολάρια, ενώ το δεύτερο συνδρομητικό πρόγραμμακοστίζει 24,95 ευρώ και αφορά σε ενσύρματη πινακίδα που προσώρας προσφέρεταιαποκλειστικά σε εμπορικές επιχειρήσεις.