Έρχεται το τέλος των FM στο αυτοκίνητο -Τι είναι το DAB ραδιόφωνο και πώς αλλάζει τη ζωή μας

Στην πλήρη ψηφιακή εποχή περνά το ραδιόφωνο, καθιστώντας πιο ευχάριστες τις ώρες παραμονής μας μέσα στο αυτοκίνητο.

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τις μετακινήσεις του πίσω από το τιμόνι δίχως την «παρέα» του ραδιοφώνου; Σκεφτείτε να είστε κολλημένοι στον Κηφισό ή την Κηφισίας και να μην μπορείτε να επισκεφτείτε έναν ραδιοφωνικό σταθμό ώστε να ακούσετε ένα τραγούδι ή μία ψυχαγωγική εκπομπή.

Είναι, λοιπόν, κοινώς αποδεκτό ότι το ραδιόφωνο αποτελεί έναν από τους καλύτερους φίλους του οδηγού, λειτουργώντας ως… αγχολυτικό και «αποσυμπιεστή» της πίεσης που βιώνει όταν βρίσκεται κολλημένος στον δρόμο. 

Το ραδιόφωνο, όπως πολλές άλλες υπηρεσίες της ζωής μας, περνά στην ψηφιακή εποχήσηματοδοτώντας το σταδιακό τέλος της γνώριμης σε όλους μας τεχνολογία των FM. 

Ποιος δεν θυμάται, άλλωστε, την εποχή της τηλεοπτικής μετάβασης από το αναλογικό σήμα στο επίγειο ψηφιακό;

Πλέον, λοιπόν, ανατέλλει η εποχή του ψηφιακού ραδιοφώνου, DAB (Digital Audio Broadcasting) που χρησιμοποιεί ήχο με επίγειο ψηφιακό σήμα, σε αντίθεση με το αναλογικό ραδιοφώνο (FM/AM).

Προτού αναφερθούμε στα πλεονεκτήματά του, χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε ότι βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, όλα τα καινούργια αυτοκίνητα (αλλά και οι οικιακές συσκευές) που πωλούνται από το 2020 και μετά στην Ευρώπη πρέπει να έχουν τη δυνατότητα λήψης και αναπαραγωγής σήματος DAB.

ραδιόφωνο dab στο αυτοκίνητο

Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει όμως πως οι οδηγοί παλιότερων οχημάτων θα αποκλειστούν, μιας και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση για παύση των FM, αν και η Ελληνική Ραδιοφωνία ξεκίνησε τις εκπομπές DAB ήδη από το 2018 (5 Ιανουαρίου), αποτελώντας τον πρώτο φορέα που δραστηριοποιήθηκε επισήμως στο χώρο του ψηφιακού ραδιοφώνου.  

Μεγάλο προσόν του DAB ραδιοφώνου είναι η καλύτερη ποιότητα ήχου σε σύγκριση με τα FM, παρέχοντας τη δυνατότητα αναπαραγωγής ήχου, κινούμενης εικόνας, κειμένου και γραφικών. 

Επίσης είναι πολύ πιο ανθεκτικό στο θόρυβο και στις απώλειες, συγκριτικά με το αναλογικό σήμα στη συχνότητα των FM, ενώ εντοπίζει αυτόματα όλους τους διαθέσιμους σταθμούς, με τον χρήστη να επιλέγει τον σταθμό της αρεσκείας τους.