Κρήτη: Φονική πλημμύρα με έναν νεκρό και αγνοούμενους – Εικόνες από την βιβλική καταστροφή στην Αγία Πελαγία

Πώς βρήκε τραγικό θάνατο ο άτυχος 50χρονος.

Φονική κακοκαιρία χτύπησε την Κρήτη και συγκεκριμένα το Ηράκλειο με αποτέλεσμα ένας 50χρονος να βρει τραγικό θάνατο όταν εγκλωβίστηκε στο ΙΧ του το οποίο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, ενώ την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για αγνοούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, το τραγικό γεγονός με τον νεκρό 50χρονο συνέβη στην Αγία Πελαγία όταν ο άνδρας εγκλωβίστηκε μέσα στο αυτοκίνητο του και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, το αυτοκίνητο του άτυχου άνδρα, σφήνωσε στο κανάλι του αντιπλημμυρικού έργου, που πραγματοποιεί ο Δήμος Μαλεβιζίου.

Παράλληλα, κάτοικοι της περιοχής είδαν τουλάχιστον δύο ακόμα άτομα να παρασύρονται από τα ορμητικά νερά, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή κάποια περαιτέρω πληροφορία.

Σημειώνεται ότι μία γυναίκα ακόμα κινδύνεψε να πνιγεί όταν παρασύρθηκε από τα ισχυρά νερά της βροχής στη Λυγαριά. Όμως είχε τύχη βουνό και άγνωστο πώς κατάφερε να σωθεί έστω και την τελευταία στιγμή.

Σημειώνεται ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης έχουν τεθεί σε επιφυλακή λόγω της εκδήλωσης έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Την ίδια στιγμή σοκ και δέος προκαλούν οι φωτογραφίες με την ανάσυρση της σορού του άτυχου άνδρα να καταγράφεται καρέ καρέ. 

Μήνυμα 112 στο Λασίθι

Μήνυμα από το 112 εστάλη από την Πολιτική Προστασία στους κατοίκους του Λασιθίου, προκειμένου να αποφευχθούν άσκοπες μετακινήσεις.

Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει εδώ και ώρες τον νομό Ηρακλείου στην Κρήτη, όπως φαίνεται μεταφέρεται προς τον νομό Λασιθίου.

Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις

Το μήνυμα αναφέρει: «Ενεργοποίηση 112: Πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στην Π.Ε. Λασιθίου!!! Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις – Ακολουθείτε οδηγίες των Αρχών».

«Η κατάσταση στην Κρήτη είναι εκτός ελέγχου» λέει ο Δήμαρχος Σητείας

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην περιοχή. Αυτή την στιγμή έχουν πέσει πάνω από 350χιλιοστά νερό μέσα σε τρεις ώρες. Παντού είναι τα προβλήματα. Στα τοπικά διαμερίσματα και στο τοπικό δίκτυο και στους χώρους πάρκινγκ, όπου υπάρχουν αυτοκίνητα. Παντού.» επισήμανε ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.  Σημειώνεται πως από την κακοκαιρία στο Ηράκλειο της Κρήτης ένα άτομο έχει χάσει τη ζωή του και δύο ακόμη αγνοούνται.

«Υπάρχουν κατολισθήσεις, έχουν κλείσει δρόμοι, είναι σημεία που είναι αδιάβατα από αυτοκίνητα. Οι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια» τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε πως «όσα χρόνια είμαι στην Σητεία τέτοιο φαινόμενο δεν το έχω ξαναδεί ποτέ. Προέχουν οι ανθρώπινες ζωές». 

Έκλεισε και το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» – Πλημμύρισε νερά

Την ίδια ώρα κλειστό πρόκειται να παραμείνει το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο, επίσημα μέχρι τουλάχιστον τις 3:00 το μεσημέρι του Σαββάτου, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων από την σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την Κρήτη.

Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Ηρακλείου, κ. Γιώργο Πλιάκα, οι χώροι του διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου έχουν πλημμυρίσει και αν δεν καθαριστεί, «κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια».

Επίσημα, δεν εκτελούνται πτήσεις έως τις 3:00 μετά το μεσημέρι τουλάχιστον. 

‘Ερευνες για αγνοούμενους

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι αγνοούνται σε δύο διαφορετικά σημεία, στην Αγία Πελαγία και όσο και στη Λυγαριά, με την Πυροσβεστική να τους αναζητά. Σημειώνεται ότι πρόκειται για άτομα τα οποία ενδεχομένως να έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά της βροχής. 

Στο κέντρο επιχειρήσεων ο Χρήστος Στυλιανίδης

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται ήδη ο Χρήστος Στυλιανίδης για να συντονίσει τον κρατικό μηχανισμό, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην Κρήτη λόγω της κακοκαιρίας.

Που εντοπίζονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα – Ανακοινώσεις δήμων

Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν εκδηλωθεί στις παραλιακές περιοχές Αγία Πελαγία και Λυγαριά, όπου ακόμη και αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από την ορμή των νερών.

Με ανακοίνωση του Δήμου Μαλεβιζιου, καλούνται οι πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, καθώς προβλήματα εντοπίζονται σε όλο το εύρος του οδικού δικτύου, ακόμη και στο Βόρειο Οδικό ‘Αξονα που έχουν καταγράφει κατολισθήσεις. 

Στα σημεία που εντοπίζονται προβλήματα βρίσκονται ήδη κλιμάκια της πυροσβεστικής και συνεργεία της περιφέρειας, του δήμου και ιδιωτών.

Εκτεταμένα προβλήματα εντοπίζονται και σε κεντρικά σημεία του Ηρακλείου, όπου δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ δύσκολη είναι σε πολλά σημεία η κυκλοφορία.

Με απόφαση του δήμου, κλειστά θα παραμείνουν το Σάββατο το Παγκρήτιο στάδιο και το κλειστό γυμναστήριο στα «Δυο Αοράκια» ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί – όπως έγινε γνωστό – η αποκομιδή των απορριμμάτων. 

Δείτε live εικόνα

Μάλιστα στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, υπάρχουν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, από τη ισχυρή βροχή. 

Ποτάμια οι δρόμοι

Χαρακτηριστικό της κατάστασης το γεγονός πως μέσα σε λίγα λεπτά έχουν σημειωθεί εκτεταμένες πλημμύρες, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται επί ποδός, καθώς ήδη υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην Αγιά Πελαγία. 

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fstarry8gr%2Fvideos%2F690284978780657%2F&show_text=false&width=267&t=0

Μάλιστα, oι δρόμοι στην περιοχή έχουν μετατραπεί σε ερμητικά ποτάμια παρασύροντας στο πέρασμά τους από ξύλα και πέτρες μέχρι αυτοκίνητα.

Παράλληλα, στην περιοχή έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα με τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες να μην ξέρουν τι να κάνουν, όπως μεταδίδει το neakriti.gr.

Δύσκολη κατάσταση και σε άλλες περιοχές

Σοβαρή είναι η κατάσταση και στην περιοχή της Λυγαριάς, στο Παλαιόκαστρο και στην Αμμουδάρα του Δήμου Μαλεβιζίου. 

Αγανακτισμένοι κάτοικοι ζητούν βοήθεια με πολλά υπόγεια σπίτια και μαγαζιά να έχουν πλημμυρίσει.

Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές

Την ίδια ώρα, αρκετές περιοχές έχουν μείνει χωρίς ρεύμα -όπως η περιοχή του Αγίου Ιωάννη στην Κνωσό όπου από τα πρώτα λεπτά της βροχής άρχισε να πέφτει και να επανέρχεται η τάση για να σβήσουν τελικά τα φώτα στις 10:20 το πρωί του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου. 

Πλημμύρισε ο οικισμός Μαδέ – Οργή κατοίκων

Επίσης, πλημμύρισε και ο οικισμός Μαδέ δίπλα στην Αγία Πελαγία, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση και να εκφράζουν την οργή τους στο neakriti.gr. 

Η έντονη μπόρα, που κράτησε μόλις λίγα λεπτά, ήταν αρκετή ώστε ο οικισμός να μετατραπεί σε… ποτάμι, καθώς όπως φαίνεται δεν ήταν ικανά τα φρεάτια όμβριων να μαζέψουν τον όγκο του νερού που έπεσε.

Οι κάτοικοι εκφράζουν την οργή τους προς τον Δήμο Μαλεβιζίου, καθώς όπως ισχυρίζονται πριν δύο χρόνια άλλαξαν τις εσχάρες και τα φρεάτια όμως και πάλι βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές πλημμυρισμένοι δρόμοι, σπίτια και λασπόνερα παντού.