Στα άδυτα της Alcor: Η εταιρεία κρυογονικής που υπόσχεται να επαναφέρει νεκρούς στη ζωή – Οι διάσημοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα

Μέσα σε δεξαμενές γεμάτες άζωτο διατηρούνται τα άψυχα σώματα 199 ατόμων, που επέλεξαν να υποβληθούν σε κρυογονική με την ελπίδα ότι τα σώματα τους θα μπορέσουν να αναζωογονηθούν στο μέλλον.

Πολλοί από τους «ασθενείς», όπως τους αποκαλεί η ΜΚΟ Alcor Life Extension Foundation, με έδρα την Αριζόνα, έπασχαν από καρκίνο, μυοατροφική πλευρική σκλήρυνση ή άλλες ανίατες ασθένειες.

Η δίχρονη Matheryn Naovaratpong, από την Ταϊλάνδη, είναι ο νεότερος άνθρωπος που έχει υποβληθεί σε κρυογονική. Το κορίτσι έπασχε από καρκίνο στον εγκέφαλο και κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής της υποβλήθηκε σε πολλαπλές επεμβάσεις. «Καμία δε λειτούργησε και οι γονείς της που είναι γιατροί ήρθαν σε επαφή μαζί μας» εξήγησε, μιλώντας στο Reuters ο Max More, διευθύνων σύμβουλος της Alcor, που διατείνεται ότι είναι ηγέτιδα στον χώρο.

Στις εγκαταστάσεις της Alcor συντηρείται επίσης το άψυχο σώμα του προγραμματιστή και πρωτοπόρου των bitcoins, Hal Finney, ο οποίος έπασχε από μυαοτροφική πλευρική σκλήρυνση και πέθανε το 2014.

Κρυογονική: Πώς γίνεται η διαδικασία

Η κρυογονική μπορεί να ξεκινήσει, όταν ένα άτομο κηρυχθεί νομικά νεκρό. Αρχικά, το αίμα τα υγρά αφαιρούνται από το σώμα και αντικαθίστανται απ χημικές ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν τον σχηματισμό βλαβερών κρυστάλλων πάγου. Στη συνέχεια τα άψυχα σώματα υποβάλλονται σε υαλοποίηση και έπειτα φυλάσσονται σε δεξαμενές στις εγκαταστάσεις της Alcor στην Αριζόνα.

Η συντήρηση ενός σώματος με κρυογονική κοστίζει 200.000 δολάρια, ενώ μόνο του εγκέφαλου 80.000. Περίπου 1.400 άτομα, που βρίσκονται εν ζωή αυτή τη στιγμή, έχουν υπογράψει για το πρόγραμμα της Alcor και την έχουν καταστήσει δικαιούχο ασφαλειών ζωής του.