Έσταξαν φωτιά οι κάννες στην Ξάνθη… ακούστηκαν ως την Τουρκία – Εντυπωσιακές εικόνες

Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα αρματικά δυναμικά της Ευρώπης. Οι αριθμοί για την ικανότητα του Στρατού Ξηράς προκαλούν ζάλη στην ηγεσία πολλών Στρατών της Ευρώπης. 1.344 άρματα μάχης, η πλειοψηφία των οποίων είναι ανεπτυγμένα στον Έβρο.

Με κορωνίδα τα 170 υπερσύγχρονα LEO2HEL ο Ελληνικός Στρατός στέλνει μηνύματα παντού ότι όποιος αποπειραθεί θα απειλήσει την Εθνική μας Κυριαρχία θα πνιγεί σε ένα ατσάλινο ποτάμι φωτιάς.

Από 17 έως 21 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις θεματικής εβδομάδας, αφιερωμένη στο Όπλο του Ιππικού – Τεθωρακισμένων, με σκοπό, την ανάδειξη της ιστορίας και της προσφοράς του Όπλου στους αγώνες του Έθνους, καθώς και την ανάδειξη του κομβικού ρόλου των αρμάτων μάχης στην αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) ημερίδα με θέμα «Το Ιππικό στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία: 200 Έτη Αγώνων και Προσφοράς», παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση.

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η δράση «Ανοιχτό Στρατόπεδο», κατά την οποία επισκέφθηκαν το Στρατόπεδο «Επχου Γεώργιου Μελίδη» μαθητές των Γενικών Λυκείων Σκάλας Ωρωπού, Ψαχνών Ευβοίας και Αυλώνα καθώς και οικογένειες. Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Παιγνίου ΙΑΝΟΣ, των εξομοιωτών οδήγησης, των εξομοιωτών βολής και στο Μουσείο Αρμάτων, ενώ παρακολούθησαν και επίδειξη αρματικού δυναμικού.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου με την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών στο Στρατόπεδο «Επχου Γεώργιου Μελίδη» παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Το πρόγραμμα περιέλαβε παρέλαση ενεργών και μουσειακών αρμάτων καθώς και ιστορικών οχημάτων, παρέλαση και επίδειξη Ουλαμού της Ίλης Ιππικού του ΚΕΤΘ, διέλευση στίβου εμποδίων αρμάτων και στατική επίδειξη μουσειακών Τεθωρακισμένων Οχημάτων και Αρμάτων Μάχης – Οχημάτων Συλλόγου Διατήρησης Ιστορικών Οχημάτων.

Ολυμπιακή Συνεργασία

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του πλέγματος των διεθνών συνεργασιών με φίλιες και σύμμαχες χώρες που σχεδιάζονται από το ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης, η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων επιπέδου Τακτικού Συγκροτήματος Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων (ΤΣ ΕΜΑ), «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-22»/ “OLYMPIC COOPERATION-22”, με τη συμμετοχή τμημάτων της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας ( XXV TΘΤ «2ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ- ΕΦΕΣΟΣ»), της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 A/M ΤΑΞ «ΠΟΝΤΟΣ»), της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ»), της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧΙ ΤΘΤ «ΠΙΝΔΟΣ»), της 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού (29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ») και της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού (7η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ ««ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΣ»), ένα ζεύγος αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα ζεύγος F-18 της Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν τμήματα της 101st Airborne Division των ΗΠΑ. Με καθεστώς Παρατηρητή συμμετείχαν η Αίγυπτος και η Κύπρος.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με πραγματικά πυρά και περιελάμβανε ασκήσεις διπλής ενεργείας επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων με τη χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικής Εμπλοκής.

Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησε ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ» Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος και ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Εμμανουήλ Τσέπελης. Από αμερικανικής πλευράς παρακολούθησαν την άσκηση ο Πρόξενος Isaac Hansen – Joseph ως εκπρόσωπος της Γενικής Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα Col Nathan Mann και ο Col Ricardo Turner ως εκπρόσωπος του Διοικητή της 101st Airborne Division.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο της διμερούς επιχειρησιακής συνεργασίας καθώς και η ενίσχυση των δεσμών των ασκούμενων τμημάτων των δύο χωρών.

Εκνευρισμός στην Τουρκία

Η άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ ακούστηκε ως την Τουρκία, με τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος να μην μπορούν να κρύψουν τον εκνευρισμό τους.

«Ενώ εξόπλισε τα νησιά στην Ανατολική Μεσόγειο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η Ελλάδα πραγματοποίησε πτήσεις με ελληνικά ελικόπτερα και F-16 πάνω από τουρκικά χωριά στην Ξάνθη», έγραψαν για την «Ολυμπιακή Συνεργασία» τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global να μεταδίδει ρεπορτάζ με τίτλο: «Αναψαν το φιτίλι του πολέμου! Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ το έκαναν αυτό σε τουρκικά χωριά»