Κλιμακώνει σε όλα τα επίπεδα η Τουρκία: Η πρόκληση με την τουρκική ακταιωρό, ο εκνευρισμός Ερντογάν και η απάντηση της Αθήνας

Το σχοινί της έντασης τραβά η Άγκυρα που είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και να διατηρήσει τα ταραγμένα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις .

Μετά από τα fake news που έχουν εκτοξευθεί εναντίον της Ελλάδας για το ευαίσθητο θέμα του προσφυγικού/ μεταναστευτικού, η Άγκυρα προχωρά σε ακραίες προκλήσεις στο Αιγαίο όπως φάνηκε και από το χθεσινό περιστατικό με την τουρκική ακταιωρό. Η νέα αυτή κλιμάκωση δείχνει πως δεν αναμένεται αλλαγή στάσης από την γειτονική χώρα, που συνεχίζει να αποτελεί τον ταραξία της περιοχής.

«Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του ελληνικού λιμενικού για το συμβάν» – Tι απαντά η τουρκική ακτοφυλακή στην Ελλάδα για τη Σάμο
Το χθεσινό περιστατικό με την τουρκική ακταιωρό που εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, προχώρησε σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά σκάφους του Λιμενικού Σώματος και προέβη σε επίδειξη οπλισμού αποτελεί απλά έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των προκλητικών κινήσεων της γειτονικής χώρας. Μάλιστα η τουρκική πλευρά δεν ορρωδεί προς ουδενός και αυτό φαίνεται από το ό,τι το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα παρουσία ιταλικού σκάφους της δύναμης Frontex.

Το μέχρι που είναι διατεθειμένη να φτάσει η Άγκυρα μένει να φανεί, ωστόσο οι τελευταίες κινήσεις της δείχνουν πως δεν διστάζει να ρισκάρει ακόμα και το ενδεχόμενο ενός επεισοδίου. Αυτό πάντως που δεν θέλει είναι να χρεωθεί στη διεθνή σκηνή την αποκλειστική ευθύνη για το αδιέξοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως επιχειρήθηκε χθες από την γείτονα να γίνει το άσπρο – μαύρο και να παρουσιαστεί μία εντελώς διαφορετική εκδοχή για το πρωτοφανές περιστατικό με την ακταιωρό.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η γειτονική χώρα επιδιώκει να εμφανιστεί ως αδικημένη στην διεθνή σκηνή, κάνοντας …παράπονα. Βέβαια πρόκειται για μια αλλοπρόσαλλη στρατηγική καθώς ενώ η τουρκική πλευρά κάνει νέο -οθωμανικά όνειρα την ίδια στιγμή κατηγορεί την Δύση πως δεν την υποστηρίζει. Και όλα αυτά σε μια χρονική συγκυρία που ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πως αναθεωρητικά σχέδια δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά.

Ενδεικτικό του εκνευρισμού της τουρκικής πλευράς είναι πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς επέλεξε να αναφερθεί στη χώρα μας. Και σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε το Βερολίνο να επιστρέψει στην «ουδετερότητα» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς η ξεκάθαρη στάση που έχει πάρει η Γερμανική πλευρά προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος βλέπει πως παρά τις κινήσεις που έκανε δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα όχι μόνο με τη Δύση αλλά και με κράτη της ευρύτερης περιοχής (όπως η Αίγυπτος). Το θέμα των αμερικανικών F 16 δεν εξελίσσεται, το τουρκολιβυκό μνημόνιο πυροδότησε σωρεία αντιδράσεων και η προσπάθεια του να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Μόσχα δεν περνά απαρατήρητη.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο για τον ίδιο διεθνές σκηνικό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ποντάρει σε μια ρητορική υψηλών τόνων απέναντι στη χώρα μας για να συσπειρώσει το εσωτερικό ακροατήριο. Με αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα» επιδιώκει να αγγίξει ένα σκληροπυρηνικό κοινό και όσο βλέπει πως ανεβαίνουν τα δημοσκοπικά ποσοστά του τόσο θα εμμένει στη στρατηγική των προκλήσεων.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη
Η Ελλάδα έχει ανοικτό το παράθυρο στο διάλογο και πάντα κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις και στις απειλές της εδαφικής της ακεραιότητας. Αυτό το σαφές μήνυμα εκπέμπεται από την κυβέρνηση, που συνεχίζει την διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας.

Από την Εσθονία που πραγματοποίησε χθες επίσημη επίσκεψη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στάση της Άγκυρας και στον αντίκτυπο που έχουν οι κινήσεις της γειτονικής χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα μίλησε για ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και επανέλαβε ότι ο μόνος τρόπος για την επίλυση του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών είναι το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Με τη συζήτηση να επεκτείνεται επίσης στο μεταναστευτικό και στην απειλή εργαλειοποίησης αυτού του τόσου σοβαρού θέματος

Αυτό που επισημαίνεται από τα κυβερνητικά στελέχη είναι πως η «Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, χωρίς να παρασυρθεί στα παιχνίδια που επιδιώκει η Τουρκία στο Αιγαίο». Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται σε συνέντευξη του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι LRT της Λιθουανίας στη στάση της Άγκυρας, υπενθυμίζοντας και την προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού το Μάρτιο του 2020 στον Έβρο.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Τουρκία μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για να εμποδίσει τους διακινητές να επωφελούνται από τον ανθρώπινο πόνο». Και κάλεσε την γειτονική χώρα να συνεργαστεί με την Ελλάδα, και γενικά με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.