Το φεγγάρι «βάφτηκε» κόκκινο: Μοναδικές φωτογραφίες από την ολική έκλειψη της σελήνης

Η Σελήνη «βάφτηκε» κόκκινη την Τρίτη κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψηςτου φεγγαριού που ήταν ορατή από τη Βόρεια Αμερική έως τον Ειρηνικό, αλλά όχι στην Ευρώπη.

Γιατί η έκλειψη δεν έγινε ορατή στην Ευρώπη

Η ολική έκλειψη, κατά την οποία η Σελήνη βρίσκεται εξ ολοκλήρου στη σκιά της Γης, διήρκεσε μεταξύ 10:17 και 11:42 ώρα Ελλάδας.

Ήταν ορατή στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική, σε τμήματα της Νότιας Αμερικής, καθώς και στην Ασία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Δεν ήταν ορατή στην Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να περιμένει μέχρι την επόμενη ολική έκλειψη Σελήνης στις 14 Μαρτίου 2025.

Κατά τη διάρκεια μιας σεληνιακής έκλειψης, η Σελήνη γίνεται κόκκινη επειδή το μόνο φως του ήλιου που φτάνει στη Σελήνη περνάει μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης, ανέφερε η NASA σε μια ειδικά αφιερωμένη σελίδα στον ιστότοπό της.

«Όσο περισσότερη σκόνη ή σύννεφα υπάρχουν στην ατμόσφαιρα της Γης κατά τη διάρκεια της έκλειψης, τόσο πιο κόκκινη θα φαίνεται η Σελήνη. Είναι σαν να προβάλλονται στη Σελήνη όλες οι ανατολές και τα ηλιοβασιλέματα του κόσμου», ανέφερε η NASA.