Η κατάρρευση του «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»: Εξανεμίστηκε η περιουσία του -Από τα 16 δισ. στο… 1 δολάριο

Ο Μπάνκμαν-Φριντ, γνωστός και ως «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων», παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, FTX, το οποίο είχε ιδρύσει.

Η περιουσία των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ιδρυτή της FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, έχει πλέον εξαφανιστεί, σε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές πλούτου στην ιστορία.

Η πτώση της αυτοκρατορίας των κρυπτονομισμάτων του, η οποία κήρυξε πτώχευση την Παρασκευή μαζί με την παραίτησή του, σημαίνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον μεγιστάνα, που κάποτε τον παρομοίαζαν με τον Τζον Μόργκαν, έχουν εκμηδενιστεί. Στο ζενίθ του, ο 30χρονος είχε περιουσία 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ είχε ακόμα σχεδόν 16 δισεκατομμύρια δολάρια στην αρχή της εβδομάδας.

Ο δείκτης δισεκατομμυριούχων του Bloomberg αποτιμά τώρα τις δραστηριότητες της FTX στις ΗΠΑ, στην οποία ο Μπάνκμαν-Φριντ κατέχει περίπου το 70%, στο 1 δολάριο, λόγω πιθανής διακοπής των συναλλαγών, από 8 δισ. δολάρια που είχε σε έναν γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων τον Ιανουάριο.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ ζήτησε συγγνώμη μέσω του Twitter την Πέμπτη, 10/11, και είπε: «Έπρεπε να τα είχα καταφέρει καλύτερα».

Η κατάρρευση της εταιρείας οδήγησε τον Λευκό Οίκο και δύο μέλη της επιτροπής των Δημοκρατικών να επικρίνουν δημόσια την FTX και να ζητήσουν αυστηρότερη εποπτεία της ευρύτερης βιομηχανίας.

Εξαιρουμένων των επιχειρήσεων του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, ο Μπάνκμαν-Φριντ ανέφερε στο Twitter ότι η διεθνής λειτουργία της εταιρείας έχει συνολική αγοραία αξία περιουσιακών στοιχείων και εξασφαλίσεων υψηλότερη από τις καταθέσεις πελατών, αλλά αυτό «διαφέρει από τη ρευστότητα προς παράδοση, όπως μπορείτε να καταλάβετε από την κατάσταση των αναλήψεων».

Η Binance, ένα ξεχωριστό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποχωρεί από την εξαγορά της FTX, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνούν την εταιρεία για αστικές και ποινικές παραβιάσεις της νομοθεσίας περί κινητών αξιών.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει έρευνα στο Κογκρέσο, ακόμη και να καλέσει πιθανώς τον Μπάνκμαν-Φριντ για να καταθέσει για την παραλίγο κατάρρευση της εταιρείας τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με έναν συνεργάτη της επιτροπής.

Επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο από το Κογκρέσο

«Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι σαφές ότι υπάρχουν σημαντικές συνέπειες όταν οι οντότητες κρυπτονομισμάτων λειτουργούν χωρίς ισχυρή ομοσπονδιακή εποπτεία και προστασία για τους πελάτες», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής την Πέμπτη.

Εάν η Βουλή στραφεί στους Ρεπουμπλικανούς, ο βουλευτής Πάτρικ Μακ Χένρι πιθανότατα θα γίνει πρόεδρος, αλλά δεν είναι σαφές τι θα κάνει.

Το Crypto Innovation PAC, το οποίο χρηματοδοτείται εν μέρει από μια ξεχωριστή ομάδα που έλαβε εκατομμύρια δωρεές από τον Μπάνκμαν-Φριντ, υποστήριξε την επιτυχημένη εκστρατεία επανεκλογής του Μακ Χένρι το 2022. Ο διευθύνων σύμβουλος της FTX δώρισε πάνω από 30.000.000 δολάρια για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, σύμφωνα με τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής.

Ωστόσο, σημείωσε την ανάγκη νομοθεσίας ρύθμισης του κλάδου, έπειτα από την ανακοίνωση της Binance ότι θα εξαγοράσει την εταιρεία για να βοηθήσει στην αποφυγή μιας κρίσης ρευστότητας.

«Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν την αναγκαιότητα της δράσης του Κογκρέσου», είπε ο Μακ Χένρι σε δήλωσή του την Τρίτη. «Είναι επιτακτική ανάγκη το Κογκρέσο να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει ότι οι Αμερικανοί έχουν επαρκή προστασία, επιτρέποντας ταυτόχρονα να ευδοκιμήσει η καινοτομία εδώ στις ΗΠΑ».

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Μπάνκμαν-Φριντ είπε στους νομοθέτες σε μια ακρόαση: «Υπάρχουν ανεύθυνοι παράγοντες στον κλάδο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και αυτοί οι παράγοντες προσελκύουν τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά η FTX δεν είναι ένας από αυτούς και, για την ακρίβεια, έχουμε δημιουργήσει μια ανθεκτική, μειωμένου κινδύνου, πλατφόρμα, κάτι που λειτουργεί ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Μέλος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε πως είναι σαφές ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ θα χάσει την πρόσβασή του στους νομοθέτες στο Καπιτώλιο, καθώς οι ερευνητές θα αποκαλύψουν το τι συνέβη.

«Βλέπετε μια συμπαθητική φυσιογνωμία στην Ουάσιγκτον, που είχε σχέσεις κυρίως με Δημοκρατικούς, και αυτή η προσωπικότητα μόλις εξατμίστηκε», είπε ο Χάιμς. Όταν ρωτήθηκε πώς ήταν η συνάντηση με τον Μπάνκμαν-Φριντ, ο Χάιμς είπε «ήταν ο κλασικός ιδρυτής, ιδιοφυΐα, που σε κάνει να υποθέτεις ότι είχε διπλάσιο IQ από ό,τι έχεις εσύ».

Ο Σέροντ Μπράουν, πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν τι συνέβη με την FTX.

«Είναι σημαντικό οι χρηματοπιστωτικές εποπτικές αρχές να εξετάσουν τι οδήγησε στην κατάρρευση της FTX, ώστε να κατανοήσουμε πλήρως την ανάρμοστη συμπεριφορά και τις καταχρήσεις που σημειώθηκαν», είπε ο Μπράουν σε δήλωση.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, δήλωσε: «Ο Λευκός Οίκος, μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα παρακολουθεί και πάλι στενά την κατάσταση, καθώς εξελίσσεται».

Ο Μπάνκμαν-Φριντ δώρισε 5 εκατομμύρια δολάρια στις εκλογές του 2020, σε ένα σούπερ PAC που υποστήριξε τον τότε υποψήφιο Τζο Μπάιντεν στον αγώνα του απέναντι στον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.