Ξεσηκωμός στην Εύβοια ενάντια στα αιολικά πάρκα

Πεζοπορία διαμαρτυρίας στο δάσος του ορεινού όγκου Δίρφης – Ξεροβουνίου, κατά της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης τεσσάρων αιολικών πάρκων στην περιοχή, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας Natura, διοργανώνουν την Κυριακή 13/11 ορειβατικοί σύλλογοι, υπογράφοντας κοινό ψήφισμα.

Ειδικότερα, οι ορειβατικοί σύλλογοι, Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος, ΕΟΣ Χαλκίδας, ΠΟΑ, ΕΟΣ Ηλιούπολης, ΦΟΠ, ΕΟΣ Αχαρνών, ΟΣ Σπάτων, ΕΠΟΣ Φυλής, τονίζουν, ότι «το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε πρόσφατα τέσσερα αιολικά πάρκα (έγκριση ΑΕΠΟ) στην περιοχή Δίρφης-Ξεροβουνίου, στην Κεντρική Εύβοια».

«Το πρώτο ξεκινά από την αρχή της κλασικής ανάβασης στη Δίρφη και προεκτείνεται ανατολικά μέχρι το ύψος των Στροπώνων και της Λάμαρης, (κόψη της Δίρφης με την κορυφή Λεύκα).

Το δεύτερο, εγκαθίσταται πάνω στο μονοπάτι πρόσβασης στο Ξεροβουνι, μέσα στο πλούσιο δασος Κεφαλληνιακής Ελάτης, μέρος του οποίου θα κοπεί.

Άλλες οκτώ ανεμογεννήτριες σχεδιάζονται να τοποθετηθούν στο αναρριχητικό πεδίο στο Κοτρώνι δίπλα στο χωριό Καμπιά.

Άλλα δύο αιολικά πάρκα χωροθετούνται ανατολικά του Ξεροβουνίου στα Κοτύλαια Όρη και Νοτιοδυτικά στο Όρος Όλυμπος.

Από τις 51 αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες, 27 βρίσκονται εντός προστατευόμενης περιοχής Νatura 2000, με την πολιτεία να καθυστερεί χρόνια να προχωρήσει στη σύνταξη Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για κάθε μια από  τις περιοχές Νatura, καθυστέρηση για την οποία είναι υπόλογη στα Ευρωπαϊκά Όργανα.

Για τη συγκεκριμένη περιοχή, μεθόδευσε την εμφάνιση της Μελέτης αμέσως μετά την έγκριση των έργων από το Υπουργείο και για να δικαιολογήσει την επερχόμενη καταστροφή χαρακτηρίζει στην Μελέτη, ψευδώς, το έργο ως “ήδη υφιστάμενο”.

Η ενεργειακή πολιτική είναι προφανώς αρμοδιότητα της Πολιτείας. Είναι εξίσου προφανές ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος η εγκατάσταση των ΑΠΕ πρέπει να γίνεται με βάση τους κανόνες της Χωροταξίας και την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος.

Όλα αυτά, στη συγκεκριμένη περίπτωση καταπατούνται βάναυσα.

Γενιές ορειβατών, πεζοπόρων και φίλων της φύσης, συνεισφέροντας σημαντικά στην τοπική οικονομία,  έκαναν και κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη Δίρφη και το Ξεροβούνι όπου σήμερα υπάρχει πλήθος πεζοπορικών και αναρριχητικών διαδρομών.

Μια ματιά στον χάρτη της εγκατάστασης αρκεί για να συνειδητοποιήσει οποιοσδήποτε ότι κανείς δεν θα ξαναπερπατήσει εκεί αν περάσουν αυτά τα σχέδια, ότι αυτός ο φυσικός παράδεισος θα χαθεί για πάντα».

Προσθέτουν, ότι μετά την πεζοπορία, οι ορειβατικοί σύλλογοι θα συμμετέχουν στη μεγάλη πανευβοϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χαλκίδα, την οποία διοργανώνουν την Κυριακή ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας και το σύνολο σχεδόν των Δήμων της Εύβοιας.

Η ανακοίνωση των Δήμων της Εύβοιας:

«Η Εύβοια σηκώνει ένα τεράστιο, δυσανάλογο βάρος με 714 ανεμογεννήτριες στο νότιο τμήμα της. ήδη σε λειτουργία ή σε προχωρημένο στάδιο εγκατάστασης. Ένα μικρό κομμάτι γης σε σχέση με το σύνολο της χώρας έχει μετατραπεί σε βιομηχανικό σκουπιδότοπο, φτωχοποιώντας τον ντόπιο πληθυσμό, πλήττοντας την οικονομική δραστηριότητά και την υγεία. Η βίαιη αλλαγή χρήσης γης καταστρέφει επίσης κάθε σκέψη ανάκαμψης στο μέλλον, αφού οι βλάβες που προκαλούνται στο φυσικό περιβάλλον είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες.”

Στο στόχαστρο βρίσκονται άμεσα και οι τελευταίες περιοχές που έχουν μείνει “καθαρές”, τα δάση τα βουνά και τα οροπέδια της Κεντρικής Εύβοιας, το μισό νησί της Σκύρου, οι σημαντικές περιοχές βόρεια της Δίρφης και ό,τι απέμεινε από την Καρυστία. Στην καταστροφή θα προστεθούν σύντομα και οι περιοχές που επλήγησαν από την μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της χώρας.

Θεωρούμε ότι το ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να αλλάξουν άμεσα οι συνθήκες που έχουν καταστήσει το ρεύμα χρηματιστηριακό προϊόν σε βάρος όλων.

Η Δημόσια και προστατευόμενη γη ανήκει σε όλους δεν μπορεί να χαρίζεται με μια υπογραφή από την κεντρική εξουσία σε εργολάβους για τα υπερκέρδη τους. Δεν μπορεί να μένουν εκτός αποφάσεων τα δημοκρατικά εκλεγμένα δημοτικά συμβούλια και οι απόψεις των πολιτών. Δεν μπορούν να γίνονται τεράστιες αλλαγές στην χρήση της γης και στον τρόπο ζωής χωρίς να έχει λόγο ο Ευβοϊκός και ο Σκυριανός λαός.

Οι Δήμοι, οι σύλλογοι και οι φορείς της Εύβοιας και της Σκύρου μετά από διαδικτυακή σύσκεψη αποφασίσαμε την συγκέντρωση μας στην Χαλκίδα για διαμαρτυρία στις 13 Νοεμβρίου ημέρα Κυριακή στις 13:00 το μεσημέρι με σημείο συνάντησης το στρογγυλό στην παραλία Χαλκίδας.

Δήμος Χαλκιδέων, Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, Δήμος Ερέτριας, Δήμος Κύμης – Αλιβερίου, Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού, Δήμος Καρύστου, Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Δήμος Σκύρου».