Νέο ασφαλιστικό: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο -Αυξήσεις σε συντάξεις και μειώσεις εισφορών

Κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού, που περιλαμβάνει διατάξεις για την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια στις 24 του μήνα, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων κ.ά., καθώς και την προσαύξηση κατά 250 ευρώ i) στις προνοιακές παροχές σε χρήμα σε Άτομα με Αναπηρία, ii) στη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2022, καθώς και iii) στο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, εστιάζει σε τέσσερις άξονες:

Στην οικονομική στήριξη των ευάλωτων ομάδων.
Στον εξορθολογισμό ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών διατάξεων.
Στη ρύθμιση ζητημάτων αγοράς εργασίας.
Στην ισότητα και κατάργηση των διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, καθώς και σε προνοιακά ζητήματα.
Οι σημαντικότερες προσθήκες

Σε σχέση με το κείμενο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, οι σημαντικότερες προσθήκες είναι οι εξής:

Επιταχύνεται ο χρόνος καταβολής των ποσών που θα προκύψουν από το «ξεπάγωμα» των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου 2023, καθώς εισάγεται ρύθμιση που προβλέπει ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των συντάξεων θα εκδίδεται από εδώ και στο εξής μέχρι το τέλος του έτους, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της Εισηγητικής Έκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους που αφορά.
Μονιμοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Καταργούνται όλες οι επιμέρους συνταξιοδοτικές διατάξεις των φορέων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ για τη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης από κοινή νόσο και δημιουργείται ένα ενιαίο πλαίσιο για όλα τα Άτομα με Αναπηρία, με άρση της διάκρισης σε «παλαιούς» και «νέους» ασφαλισμένους που προβλεπόταν μέχρι τώρα.
Θεσπίζεται το πρόγραμμα της Πρώιμης Παρέμβασης για παιδιά 0-6 ετών που έχουν διαγνωστεί με αναπηρίες ή αναπτυξιακές δυσκολίες.
Ρυθμίσεις για τους ευάλωτους

Με το νομοσχέδιο εξειδικεύονται οι απαιτούμενες ρυθμίσεις για την εφαρμογή μεγάλου μέρους του «κοινωνικού πακέτου», τους βασικούς άξονες του οποίου είχε παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα:

Προβλέπονται οι όροι για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων και ανασφάλιστων υπερηλίκων, καθώς και των δικαιούχων αναπηρικού επιδόματος, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Επιδόματος Παιδιού που θα καταβληθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου. Ειδικά για τον επόμενο μήνα, η τακτική καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, καθώς και η καταβολή του επιδόματος γέννησης, του επιδόματος αναδοχής και του επιδόματος ομογενών, θα πραγματοποιηθούν έως τις 20 Δεκεμβρίου (και όχι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία).
Περιλαμβάνεται σειρά ρυθμίσεων, τα κύρια σημεία των οποίων έχουν ήδη παρουσιαστεί από το υπουργείο Εργασίας, όπως -ενδεικτικά- η μείωση του χρόνου παραγραφής μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ σε 10 χρόνια (από 20), ο διπλασιασμός των δόσεων για πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις (από 12), η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% για τους ασφαλισμένους του τ. Ταμείου Προνοίας  Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) καθώς και για τις λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ και η επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ένστολους.
Θεσπίζεται η επέκταση της άδειας μητρότητας σε εννέα μήνες (από έξι) και τα κίνητρα μετατροπής συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους.
Αντιμετωπίζονται ζητήματα ίσης μεταχείρισης, όπως σχετικά με τις διακρίσεις εις βάρος οροθετικών στον χώρο εργασίας.