Ελπιδοφόρα αποτελέσματα: Πραγματικότητα το πρώτο εμβόλιο για τη θεραπεία καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο

Το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο για τη θεραπεία των θανατηφόρων καρκινικών όγκων του εγκεφάλου μπορεί ενδεχομένως να χαρίσει στους ασθενείς επιπλέον χρόνια ζωής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας παγκόσμιας κλινικής δοκιμής.

«Εκπληκτική» βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να ωφελήσει τους 2.500 ανθρώπους ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο που διαγιγνώσκονται με γλοιοβλάστωμα, την πιο κοινή μορφή καρκίνου του εγκεφάλου και επίσης μία από τις πιο επιθετικές. Οι άνθρωποι με τη νόσο ζουν κατά μέσο όρο μόλις 12-18 μήνες μετά τη διάγνωση, ενώ ορισμένοι ακόμη λιγότερο.

Ανώτερος γιατρός του βρετανικού συστήματος υγείας (NHS) ο οποίος ήταν ένας από τους επικεφαλής ερευνητές της δοκιμής δήλωσε ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι το DCVax, όπως ονομάζεται το εμβόλιο, είχε ως αποτέλεσμα την «εκπληκτική» βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών.

Ένας ασθενής στην παγκόσμια πολυκεντρική μελέτη 331 ατόμων έζησε για περισσότερα από οκτώ χρόνια μετά τη λήψη του DCVax. Στη Βρετανία, ο 53χρονος Νάιτζελ Φρεντς εξακολουθεί να ζει επτά χρόνια μετά την ασθένεια.

«Τα συνολικά αποτελέσματα είναι εκπληκτικά», δήλωσε ο καθηγητής Κέγιουμαρς Ασκάν, νευροχειρουργός στο νοσοκομείο King’s College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής ερευνητής της ευρωπαϊκής μελέτης. «Τα τελικά αποτελέσματα αυτής της δοκιμής φάσης τρία προσφέρουν νέες ελπίδες στους ασθενείς που δίνουν μάχη με το γλοιοβλάστωμα».

Το εμβόλιο «αποδείχθηκε ότι παρατείνει τη ζωή και μάλιστα με ενδιαφέρον τρόπο σε ασθενείς που παραδοσιακά θεωρείται ότι έχουν χειρότερη πρόγνωση, όπως οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι για τους οποίους η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί επιλογή», πρόσθεσε.

Εάν εγκριθεί από τις ιατρικές ρυθμιστικές αρχές, το DCVax θα είναι η πρώτη νέα θεραπεία εδώ και 17 χρόνια για ασθενείς με πρόσφατα διαγνωσμένο γλοιοβλάστωμα και η πρώτη εδώ και 27 χρόνια για άτομα στα οποία αυτό είχε επανέλθει.

Μια μορφή ανοσοθεραπείας