Κιβωτός του Κόσμου: Οι μαρτυρίες που «καίνε» τον πατέρα Αντώνιο – Τα 4 πρόσωπα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών

Ο ασκός του Αιόλου, άνοιξε για την Κιβωτό του Κόσμου, μετά την καταγγελία του 19χρονου, που βάζει στο στόχαστρο τον πατέρα Αντώνιο και 3 ακόμη πρόσωπα της ΜΚΟ.

«Βουλιάζει», την Κιβωτό του Κόσμου, το τσουνάμι καταγγελιών για περιστατικά ασέλγειας, παιδικής εργασίας και άγριων ξυλοδαρμών μέσα σε δομές της ΜΚΟ.

Ο ασκός του Αιόλου, άνοιξε μετά την πρώτη καταγγελία από έναν 19χρονο, σήμερα,  για κακοποίηση και ασέλγεια από δύο εργαζόμενους στη δομή όπου φιλοξενήθηκε. Σύντομα υπήρξαν κι άλλες από πρώην τρόφιμους που καταγγέλλουν πως έπεσαν θύματα κακοποίησης από άτομα που συνδέονται με την εν λόγω ΜΚΟ.

Ο πάτερ Αντώνιος και οι «υπηρέτες του»

Στο στόχαστρο, μπαίνουν 4 πρόσωπα, εκ των οποίων ο ένας, είναι ο πάτερ Αντώνιος, η «ψυχή» της Κιβωτού καθώς ο 19χρονος, τον κατηγορεί ανοιχτά, για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ στοχεύει ακόμη τρία άτομα, τα οποία ο καταγγέλλων αποκαλεί «υπηρέτες» του πατρός Αντωνίου.

Ο επικεφαλής της Κιβωτού, κατά κόσμον Αντώνιος Παπανικολάου, έκανε λόγο για ανυπόστατα ψεύδη, και υποστήριξε πως «πολλές φορές είμαι ο κυματοθραύστης. Πολλές φορές μπορεί να συγκρουστούμε με παιδιά, γιατί δεν θα επιτρέψουμε παραβατικές συμπεριφορές. Αυτό είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία, που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε».

Οι καταθέσεις των παιδιών εξετάζονται και αξιολογούνται, με τις ανακριτικές αρχές να αναμένεται να λάβουν κατάθεση από τον πατέρα Αντώνιο, χωρίς να προσδιορίζεται προς το παρόν η ιδιότητα με την οποία θα τη δώσει. Δηλαδή ως οιονεί κατηγορούμενος ή μάρτυρας.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών παίρνει πίσω τις έκτακτες ενισχύσεις που έχει δώσει στην ΜΚΟ μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, ενώ και το υπουργείο Εργασίας ακύρωσε την παραχώρηση ακινήτου του ΕΦΚΑ στον οργανισμό.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η εκκλησία κρατά αποστάσεις από τον πατέρα Αντώνιο, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ιεράς Συνόδου, τον μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών, να ξεκαθαρίζει ότι η Κιβωτός είναι ιδιωτική δομή που αρνήθηκε την εποπτεία του Αρχιεπισκόπου.

Τέσσερα πρόσωπα στο μικροσκόπιο των Αρχών

Στο κάδρο των ερευνών για τις πολύ σοβαρές καταγγελίες για περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης στην «Κιβωτό του Κόσμου» έχουν μπει τέσσερα πρόσωπα εντός της οργάνωσης, ενώ ερευνώνται 5 δομές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ένα είναι στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου», εις βάρος του οποίου έγινε η πρώτη καταγγελία – η οποία άνοιξε το «γαϊτανάκι» των αποκαλύψεων – από 19χρονο σήμερα νεαρό για σεξουαλική κακοποίηση.

Τα άλλα τρία πρόσωπα που μπαίνουν στο μικροσκόπιο είναι εργαζόμενοι στην «Κιβωτό». Πρόκειται για τρεις άντρες που ζούσαν από παιδιά στην «Κιβωτό» και με την πάροδο του χρόνου έγιναν εργαζόμενοι.

Αυτά τα τρία πρόσωπα δεν ελέγχονται για σεξουαλική κακοποίηση, αλλά για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών. Και οι τρεις ανήκουν στο στενό περιβάλλον του πρώτου στελέχους της «Κιβωτού του Κόσμου» που ελέγχεται για σεξουαλική κακοποίηση.

Οι τρεις υπάλληλοι φέρεται να είχαν ένα συγκεκριμένο ρόλο, έχοντας την εμπιστοσύνη του στελέχους: αναλάμβαναν να διαχειριστούν «δύσκολες» καταστάσεις που προέκυπταν μέσα στις δομές ανά την Ελλάδα.

Η μαρτυρία σοκ του 19χρονου

Η υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», πήρε νέα τροπή, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, το πρόσωπο που κατήγγειλε ο 19χρονος για σεξουαλική κακοποίηση είναι ο πατέρας Αντώνιος.

Στην επτασέλιδη κατάθεση του στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ την περασμένη Τετάρτη, 19χρονος πρώην φιλοξενούμενος στην Κιβωτό του Κόσμου υποστηρίζει πως έπεσε θύμα ασελγών πράξεων από τον ιερέα, ενώ αναφέρεται και σε περιστατικά κακοποίησης άλλων φιλοξενούμενων.

«Για έναν μήνα είχαν 4 παιδιά κλειδωμένα σε δωμάτια και τα χτυπούσαν κάθε μέρα και ενώπιον του πατέρα Αντώνιου, για να μάθουν κάποια πράγματα. Ότι δηλαδή παίζαμε στοίχημα στον ΟΠΑΠ, καπνίσαμε και κάναμε κοπάνες. Αυτά μου τα είπε ένα από τα παιδιά και μου είπε ότι τους έκαναν μπλε στο πρόσωπο από το ξύλο», είπε στους αστυνομικούς.

«Έβαζε το χέρι του μέσα από το μαγιό μου»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, οι δικαστικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους δέκα καταθέσεις για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων, ξυλοδαρμούς αλλά και μαύρη εργασία σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».

Υπενθυμίζεται ότι ο 19χρονος κατέθεσε πριν λίγες ημέρες στην ΕΛΑΣ, περιγράφοντας τον πατέρα Αντώνιο σαν δυνάστη και θύτη περιστατικών ασέλγειας σε βάρος του

«Στην Καλαμάτα από το καλοκαίρι μέχρι και τον Νοέμβριο που κάναμε μπάνιο στη θάλασσα, στα παιχνίδια που κάναμε στο νερό, καθώς έκανε πως με έπνιγε, άρχισε να βάζει το χέρι του μέσα από το μαγιό μου», περιγράφει σε κάποιο σημείο της κατάθεσής του ο 19χρονος προκαλώντας πραγματικά ανατριχίλα.

Σε άλλο κομμάτι της κατάθεσής του, που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο νεαρός φέρεται να αναφέρει: «Μετά τα Χριστούγεννα του 2020 έκανε ένα χειρουργείο. Ήμουν μαζί του 24 ώρες το 24ωρο για να τον φροντίζω. Με τραβούσε κοντά του συνέχεια και εγώ τραβιόμουν χωρίς να του πω κάτι και μου είπε “σήκω φύγε”. Την επόμενη μέρα, που πήγα στο δωμάτιό του, με έβριζε και μου συμπεριφερόταν υποτιμητικά. Ποτέ δεν έβγαζε κι έβαζε τα παπούτσια και τις κάλτσες του. Ήθελε να τον υπηρετούν».

Παράλληλα, περιγράφει και εκδικητικούς ξυλοδαρμούς, αδιανόητα περιστατικά σε βάρος άλλων παιδιών.

Η νέα μαρτυρία 20χρονης που «καίει» τον πατέρα Αντώνιο

Την ίδια ώρα, μαρτυρία πρώην φιλοξενούμενης στην εν λόγω ΜΚΟ, «καίει» τον πατέρα Αντώνιο καθώς τον κατηγορεί, ότι ήταν αυτός που έδινε έγκριση για σκληρές τιμωρίες σε πολλά παιδιά, ενώ σε μία περίπτωση έδωσε ο ίδιος χαστούκι σε ένα κορίτσι.

Το 20χρονο (σήμερα) κορίτσι που ήταν φιλοξενούμενο στην «Κιβωτό του Κόσμου» για έξι χρόνια, από τα 12 μέχρι τα 18 της, καταγγέλλει ότι στα παιδιά, ασκούνταν ψυχολογική βία, «μας έβγαζαν άχρηστους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Προσθέτει πάντως:  «Δεν πιστεύω ότι ο πατέρας Αντώνιος έχει ασελγήσει εις βάρος κάποιων παιδιών είτε σεξουαλικά είτε σωματικά ή κάτι τέτοιο. Παρ’ όλα αυτά ήμουν σε ένα γεγονός κάποια στιγμή πιο παλιά βέβαια. Εγώ τότε ήμουν γύρω στα 14 με 15, κάπου εκεί, όπου είχε δώσει χαστούκι σε ένα κορίτσι».

Όσον αφορά στην «αφορμή» για αυτή την πράξη του πατέρα Αντώνιου, η κοπέλα δηλώνει στο Open, πως «gενικά εκείνο το κορίτσι, εντάξει, δεν ήταν και από τα ήρεμα παιδιά που υπήρχαν στο σπίτι και έτσι είχε συνέχεια παραβατικές συμπεριφορές, έβριζε, φώναζε, χτυπούσε, δεν άκουγε καθόλου, έκανε τα δικά της και έτσι κι εμείς είχαμε κάποια είδους παράπονα. Και πήγαμε τα είπαμε και είχαμε καθίσει όλοι μαζί σε έναν κύκλο ας πούμε και μιλούσαμε και σε μία στιγμή που φώναζε εκείνος σε εκείνη και εκείνη σε εκείνον, ε, κάποια στιγμή της πετάει ένα χαστούκι».

Αναφερόμενη στις τιμωρίες κατά τις οποίες κλείδωναν παιδιά στα δωμάτιά τους, η 20χρονη λέει πως «Τέτοιου είδους τιμωρία τόσο μεγάλη και τόσο αυστηρή πάντα έπαιρνε την έγκριση, πάντα έπρεπε να πάρουν την έγκρισή του. Και εμένα και τα υπόλοιπα κορίτσια που μας είχαν κλειδωμένα τόσο καιρό ο πάτερ Αντώνιος το γνώριζε. Από εκείνον είχε μπει αυτή η τιμωρία. Είχε πάρει έγκριση αυτή η τιμωρία για να γίνει».

Η εργασία ήταν ασταμάτητη

Μιλώντας στο MEGA, η κοπέλα καταγγέλλει πως επί τρεις μήνες ορισμένα παιδιά ήταν κλειδωμένα σε ένα δωμάτιο και τηρούσαν ένα συγκεκριμένο ωράριο. «Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι η καθεμία είχε ένα πόστο..δηλαδή έκανε μία δουλειά. Εγώ ήμουν στην κουζίνα» συμπληρώνει.

«Έπρεπε να βοηθήσω τη μαγείρισσα, να πλένω τα πιάτα, να καθαρίζω, να καθαρίσω τα ψυγεία, την αποθήκη, να σκοπίσω, να σφουγγαρίσω και γενικά ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προκύψει μέσα στην ημέρα» περιγράφει.

Η πρώην φιλοξενούμενη αναφέρει πως η εργασία ήταν ασταμάτητη. «Μας έλεγαν ” ξαναπλύντε τα πιάτα από την αρχή”».

«Ήμασταν συνέχεια σε ένα σπίτι μέσα. Ζούσαμε 25 κορίτσια μέσα σε ένα σπίτι, όλη μέρα, όλη νύχτα, στο ίδιο σχολείο, δεν είχαμε παρέες. Και οι παρέες που είχαμε δεν μπορούσαν να έρθουν στο σπίτι μας. Ελευθερία δεν είχαμε να βγούμε έξω στο χωριό» αποκαλύπτει.

Η κατάσταση αυτή, όπως λέει, δημιουργούσε τριβές μεταξύ τους και τσακωμούς. 

«Μας ζητούσαν να χαμογελάμε μπροστά στις κάμερες»

Σε ό,τι αφορά τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα δηλώνει θυμωμένη μαζί τους για τις δηλώσεις τους. «Έχω μπερδευτεί και εγώ η ίδια. Τελικά ήξερε ή δεν ήξερε; Γιατί έχει βγει και έχει πει “είναι κάποια γεγονότα που δεν τα ήξερα” και όμως είμαι σίγουρη ότι τα ήξερε» λέει.

Αποκαλύπτει πως ζητούσαν από τα παιδιά μπροστά στις κάμερες να χαμογελούν διαφορετικά θα τιμωρούνταν.

«Το ότι μας κλείδωναν, ο πατέρας Αντώνιος το γνώριζε σίγουρα» σημειώνει.