Οι επιστήμονες ξύπνησαν «ιούς ζόμπι»

Για να μελετήσουν οι επιστήμονες που βρέθηκαν στη Σιβηρία τα εξαφανισμένα μικρόβια, αναβίωσαν τους ιούς ζόμπι, ανάμεσά τους και έναν ιό που πιστεύεται ότι ζούσε πριν 50.000 χρόνια.

Πρόκειται για ηλικία ρεκόρ σε ιό, που μπορεί να μολύνει άλλο οργανισμό.

Η ομάδα που εκπόνησε την εργασία, με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Jean-Marie Alempic από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, λέει ότι αυτοί οι ιοί που κατάφεραν να επαναφέρουν, μπορούν να αποτελέσουν δυνητικά σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία και πρέπει να γίνει περαιτέρω μελέτη για να αξιολογηθεί ο κίνδυνος αυτών των μολυσματικών παραγόντων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως στο μέλλον όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει και λιώνουν οι πάγοι, το 1/4 του βόρειου ημισφαιρίου που τώρα είναι παγωμένο μας επιφυλλάσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ο κάθε ιός ήταν διαφορετικός από όλους τους άλλους γνωστούς ιούς όσον αφορά το γονιδίωμά τους. 

«Η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο καταστροφική στην περίπτωση ασθενειών φυτών, ζώων ή ανθρώπων που προκαλούνται από την αναβίωση ενός αρχαίου άγνωστου ιού», γράφουν οι ερευνητές.

Οι ιοί που θα απελευθερωθούν κατά το λιώσιμο των πάγων θα είναι εντελώς άγνωστοι σε εμάς και οι επιστήμονες μετά την εμπειρία του Sars-Cov- 2 έχουν την υποχρέωση να δούνε πόσο μολυσματικοί θα είναι αυτοί μόλις εκτεθούν στο φως, τη θερμότητα και το οξυγόνο του εξωτερικού περιβάλλοντος.