Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS: Διάσημα πρόσωπα που έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο

Αν και δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για τον HIV, είναι εξαιρετικά διαχειρίσιμος με αντιρετροϊκή θεραπεία. Με επιμελή θεραπεία, ένα άτομο που ζει με HIV μπορεί να αναμένει να ζήσει όσο ένα άτομο χωρίς HIV.

Παρά όλα όσα γνωρίζουμε για τον HIV, εξακολουθεί να υπάρχει στιγματισμός γύρω από αυτόν. Γεγονός είναι ότι ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από τον ιό του HIV, ακόμη και οι πιο πλούσιοι και οι πιο διάσημοι άνθρωποι στον κόσμο.

Ακολουθεί μια λίστα με διασημότητες που έχασαν τη ζωή τους προσβεβλημένοι από τον ιό.

Freddie Mercury (1946-1991)

Ο Mercury, ο front man του ευρέως επιτυχημένου βρετανικού ροκ συγκροτήματος Queen, ήταν γνωστός ως αμφιφυλόφιλος σε πολλούς στη μουσική βιομηχανία. Λίγο πριν από το θάνατό του, φανερά αδύναμος, ο Mercury ενώθηκε με τους συντρόφους του στο συγκρότημα για ένα τελευταίο βίντεο, το “These Are the Days of Our Lives”, ένα τραγούδι στο οποίο ο τραγουδιστής αναπολεί τις νεότερες μέρες του. Ο Mercury πέθανε από βρογχοπνευμονία που προκλήθηκε από το AIDS, το 1991, μόνο μία ημέρα αφότου γνωστοποίησε δημόσια ότι είχε την ασθένεια. Το 2010, το Rolling Stone τον κατέταξε στο νούμερο 18 στη λίστα με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών.

Anthony Perkins (1932-1992)

Ο Perkins είναι περισσότερο γνωστός για την ερμηνεία του Norman Bates, του δολοφονικού ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στο κλασικό Psycho του Χίτσκοκ. Αλλά όταν έπαιξε τον Μπέιτς, ο Πέρκινς είχε ήδη προταθεί για βραβείο Tony και Όσκαρ και είχε κερδίσει μια Χρυσή Σφαίρα ως Νέο αστέρι της χρονιάς. Σε όλη του τη ζωή, ήταν γνωστό ότι είχε στενές, ρομαντικές σχέσεις με γυναίκες και άνδρες, συμπεριλαμβανομένου, σύμφωνα με πληροφορίες, του Stephen Sondheim. «Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι αυτή η ασθένεια είναι η εκδίκηση του Θεού», είπε ο Πέρκινς σε μια δήλωση πριν από τον θάνατό του, «αλλά πιστεύω ότι στάλθηκε για να διδάξει στους ανθρώπους πώς να αγαπούν, να καταλαβαίνουν και να έχουν συμπόνια ο ένας για τον άλλον». Πέθανε το 1992 από πνευμονία που σχετίζεται με το AIDS, έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του, Berry Berenson, και τους δύο γιους του.

Gia Carangi (1960-1986)

Η Carangi έχει ονομαστεί το «Πρώτο Supermodel του κόσμου», έχοντας εμφανιστεί στο εξώφυλλο τεσσάρων διεθνών εκδόσεων της Vogue, σε πέντε εκδόσεις του Cosmopolitan και σε διαφημίσεις για Armani, Versace και Christian Dior κι όλα αυτά πριν κλείσει τα 23. Αγαπούσε ανοιχτά τις γυναίκες και είχε συνάψει σχέσεις με γυναίκες φωτογράφους, καλλιτέχνες μακιγιάζ και σχεδιαστές. Δυστυχώς, στα 26 της, η Carangi έγινε μια από τις πρώτες διάσημες γυναίκες που πέθανε από επιπλοκές που σχετίζονται με το AIDS, αφού φέρεται να προσβλήθηκε μέσω της χρήσης ενέσιμων ναρκωτικών. Η HBO Films έκανε αργότερα φόρο τιμής με το δράμα “Gia” που κέρδισε Emmy το 1998, με πρωταγωνίστρια την ανερχόμενη τότε Angelina Jolie.

Pedro Zamora (1972-1994)

Πιο διάσημος για την εμφάνισή του στην τρίτη σεζόν του The Real World του MTV, ο Zamora διαγνώστηκε με HIV στα 17 του. Έγινε ο πρώτος οροθετικός άνδρας που εμφανίστηκε στη mainstream τηλεόραση, ως ο πρωταγωνιστής του The Real World’s 1994. Ο Zamora έβγαινε με τον εκπαιδευτικό του AIDS , Sean Sasser ενώ ζούσε στο σπίτι του Real World και οι δυο τους αντάλλαξαν όρκους στην πρώτη τηλεοπτική τελετή δέσμευσης ιδίου φύλο. Δυστυχώς, ο Zamora πέθανε ώρες μετά την προβολή του πρωτοποριακού φινάλε. Το Pedro, μια ταινία του 2008 που γράφτηκε από τον βραβευμένο με Όσκαρ σεναριογράφο Ντάστιν Λανς Μπλακ, ήταν η δραματοποίηση της ζωής του Zamora.

Rudolf Nureyev (1938-1993)

Αυτός ο σοβιετικής καταγωγής χορευτής ήταν γνωστό ότι συνδύαζε τόσο το κλασικό μπαλέτο όσο και τον σύγχρονο χορό στην ίδια παράσταση. Αυτομόλησε στη Γαλλία το 1961 και τελικά γνώρισε εκεί την πολύχρονη αγάπη του, τον Δανό χορευτή Erik Bruhn. Οι δυο τους έμειναν μαζί μέχρι το θάνατο του Bruhn, το 1986. Σύμφωνα με τους New York Times, «Ο Nureyev φοβόταν να αποκαλύψει την ασθένειά του πριν από το θάνατό του γιατί πίστευε ότι θα μπορούσε να περιορίσει την καριέρα του. Ο χορευτής έμαθε ότι είχε H.I.V., τον ιό που προκαλεί το AIDS, το 1984, όταν ήταν ακόμη πολύ περιζήτητος σε όλο τον κόσμο. Ανησυχούσε ότι ορισμένες χώρες, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσαν να του αρνηθούν την είσοδο αν ήταν γνωστό ότι ήταν H.I.V. θετικός.”

Klaus Nomi (1944-1983)

Ο Γερμανός ερμηνευτής παραμένει λατρεμένος χάρη στις εξαιρετικά πρωτότυπες ερμηνείες του, την όμορφη τραγουδιστική φωνή και τα μοντέρνα κοστούμια του. Αφού έκανε αίσθηση στην πατρίδα του, ο Nomi κέρδισε τα πλήθη σε διάφορα νυχτερινά κέντρα της Νέας Υόρκης κατά το τέλος της εποχής της ντίσκο. Τραγούδησε backup για τον David Bowie στο Saturday Night Live, επηρέασε τον θρύλο του drag Joey Arias και εμφανίστηκε ακόμη και σε ταινίες. Δυστυχώς, το 1983, η Nomi έγινε μία από τις πρώτες διασημότητες που πέθανε από επιπλοκές του AIDS.