Χριστουγεννιάτικη αγορά: Προϊόντα – μαϊμού πίσω από γιορτινές βιτρίνες – Τι να προσέξετε

Βιτρίνες με χιλιάδες λαμπιόνια, ευφάνταστη διακόσμηση και αμέτρητα προϊόντα που περιμένουν στα ράφια τους καταναλωτές, να τα αγοράσουν για να τα προσφέρουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα τις ημέρες των Χριστουγέννων…

Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η γιορτινή αγορά της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Πολλές φορές ωστόσο, πίσω από τη λαμπερή διακόσμηση της βιτρίνας, μπορεί να κρύβονται παγίδες.

Όπως αυτές, που εντόπισαν ελεγκτές, στη Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες απομιμήσεις επώνυμων προϊόντων, ρούχα, παπούτσια αλλά και αξεσουάρ, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν.

«Φαίνεται ότι αυτά τα προϊόντα δεν κινούνται πλέον στα πεζοδρόμια αλλά κινούνται μέσα στα μαγαζιά» λέει στον Alpha ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Ν. Τσιμπερλίδης.

Παιχνίδια – «μαϊμού» που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τα παιδιά

Πριν από λίγες ημέρες, η ΔΙΜΕΑ κατέσχεσε χιλιάδες παιχνίδια – «μαϊμού» στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν σε εισαγωγική επιχείρηση παιχνιδιών λιανικής και χονδρικής πώλησης στο κέντρο της πόλης, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν, ενώ στην επιχείρηση «κόπηκε» πρόστιμο 80.000 ευρώ.

Με τους ελέγχους να συνεχίζονται εντατικά -λόγω των ημερών- σε όλη την Επικράτεια, ο έμπορος παιχνιδιών Χ. Θωμάς, λέει ότι «το βασικότερο είναι η ασφάλεια για τα παιδιά. Για παράδειγμα, το παιχνίδι με τον κύβο, που είναι γνωστός σε όλους «έχει 9,99€. Μπορεί κάποιος να τον βρει στη μισή τιμή αλλά δεν είναι ο ίδιος. Και θα το παίξει και στα 5 λεπτά θα διαλυθεί».

Ακόμα πάντως και η συσκευασία ενός προϊόντος, μπορεί να αποκαλύψει την αυθεντικότητά του, αν ο καταναλωτής είναι παρατηρητικός και αναζητήσει σήματα γνησιότητας κτλ…

Προσοχή και στα χριστουγεννιάτικα στολίδια

Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, το χριστουγεννιάτικο δέντρο και όλα τα στολίδια, με τα οποία διακοσμούμε το σπίτι μας, τα Χριστούγεννα, πρέπει να είναι ασφαλή.
Τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες διοικητικές και τεχνικές απαιτήσεις, για να μη βάζουν, σε κίνδυνο, την υγεία, την περιουσία ακόμα και τη ζωή μας.
Για να είναι ασφαλή τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, γιρλάντες, φωτάκια, αγιοβασίληδες και άλλα διακοσμητικά είδη, που λειτουργούν, με ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει:
-Να φέρουν, πάνω στο προϊόν τη σήμανση CE, τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, συχνότητα λειτουργίας και ισχύς που μας βοηθάει στον υπολογισμό κόστους χρήσης),
τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη, στην Ελλάδα.
-Να συνοδεύονται, από οδηγίες χρήσης, στα Ελληνικά και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας, που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής.
-Σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος, σε εξωτερικό χώρο, να αναγράφεται, σαφώς, η ένδειξη αυτή, επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο) και να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
-Το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης να είναι τουλάχιστον 5mm.
-Το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει ρελέ διαρροής, στις οικιακές εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του σπιτιού μας, για την επιπρόσθετη προστασία των χρηστών και των εγκαταστάσεων.