Μουντιάλ 2022: Η ώρα Γαλλίας και Αγγλίας για το ραντεβού στους «8»

Με τη Γαλλία και την Αγγλία να είναι τα φαβορί στα σημερινά ματς – χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι έχουν εξασφαλίσει κάτι – , συνεχίζεται η φάση των «16» στο μουντιάλ του Κατάρ, όπου το θέαμα γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακό και οι αναμετρήσεις έχουν έντονο στο στοιχείο του θρίλερ.

Η κάτοχος του τίτλου της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γαλλία αναμετράται (στις 5 το απόγευμα) με την Πολωνία, ενώ τα Τρία Λιοντάρια αγωνίζονται κόντρα στη φιλόδοξη Σενεγάλη στις 9 το βράδυ. Οι νικήτριες των δύο αγώνων θα αναμετρηθούν στα προημιτελικά, το ερχόμενο Σάββατο και εφόσον είναι οι Τρικολόρ και οι Άγγλοι θα πρόκειται για μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές συγκρούσεις σε αυτή τη διοργάνωση.

Οι Γάλλοι αναμένεται να έχουν ως σημαντικότερο αντίπαλο απόψε τον ικανότητα τερματοφύλακα Σέζνι, ο οποίος κάνει εντυπωσιακό τουρνουά και είναι ο μοναδικός γκολκίπερ που έχει αποκρούσει δύο πέναλτι ως τώρα (το ένα του Μέσσι). Ωστόσο το αστέρι των Πολωνών, ο Λεβαντόφσκι δεν έχει φτάσει σε υψηλά στάνταρ απόδοσης και υπάρχει περιέργεια εάν θα το κάνει απέναντι στους Τρικολόρ. Οι οποίοι από την άλλη έχουν τον Μπαπέ και τον Κριεζμάν σε καλό φεγγάρι, αλλά σήμερα θα δώσουν το πιο δυνατό τεστ, που θα δείξει εάν οι πολλές απουσίες λόγω τραυματισμών, έχουν αλλοιώσει την ικανότητα και το χαρακτήρα της ομάδας.

Οι Άγγλοι από την άλλη μοιάζουν αποφασισμένοι να μην στραπατσάρουν τα όνειρά τους από τόσο νωρίς, αλλά θα χρειαστούν πολλά περισσότερα απ’ όσα έδειξαν στην πρώτη φάση και κυρίως τα γκολ του Κέιν, που παραμένει άσφαιρος μέχρι τώρα στο τουρνουά, για να καταβάλλουν την πρωταθλήτρια Αφρικής. Η Σενεγάλη δεν έχει τον φυσικό της ηγέτη, τον Μανέ, λόγω τραυματισμού, αλλά μέχρι τώρα έδειξε ότι διαθέτει ταλέντο, αθλητικότητα και ένστικτο επιβίωσης, ικανό για τις πιο άγριες ζούγκλες.

Ολλανδία και Αργεντινή ακονίζουν μαχαίρια

Στα προημιτελικά έκλεισαν θέση ήδη από χθες και θα αγωνιστούν μεταξύ τους για το πολυπόθητο εισιτήριο στον πρώτο ημιτελικό, η Ολλανδία και η Αργεντινή. Και οι δύο παραδοσιακές δυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου επιβεβαίωσαν χθες τα προγνωστικά και κέρδισαν στους αγώνες με τους οποίους άνοιξε η φάση των 16. 

Η Οράνιε μάλλον πιο εύκολα, καθώς κατέβαλαν τις ΗΠΑ με 3-1, η Μπιανκοσελέστε σε ένα ματς με χιτσκοκικό φινάλε, καθώς το 2-1 επί της μαχητικής Αυστραλίας χρειάστηκε να το προστατεύσει στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων ο τερματοφύλακάς της, Εμιλιάνο Μαρτίνες με εντυπωσιακή απόκρουση.

Τα χθεσινά παιχνίδια δικαιώνουν όσους λένε ότι η φάση των νοκ άουτ παιχνιδιών είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη των ομίλων. Όχι μόνο διότι τα ματς πρέπει να αναδείξουν έτσι κι αλλιώς νικητή και προς τούτο προβλέπεται παράταση, ακόμα και πέναλτι, αλλά επειδή είναι μάχες δίχως αύριο και ως εκ τούτου οι ομάδες τα δίνουν όλα και παίρνουν κάθε ρίσκο στην εξέλιξη του αγώνα. Επιβεβαιώθηκε επίσης, τουλάχιστον στο ματς της Αργεντινής με την Αυστραλία ότι η διαφορά δυναμικότητας, που μπορεί να έχουν δύο ομάδες γενικά, δεν αρκεί για να κριθεί ένα συγκεκριμένο παιχνίδι.

Η παρέα του Μέσι, παρότι ο μεγάλος αστέρας βρέθηκε σε καλή μέρα, κινδύνευσε να ισοφαριστεί στο τέλος από τα φιλότιμα Καγκουρό, καθώς νωρίτερα είχε χάσει ένα τσουβάλι ευκαιρίες για να «καθαρίσει» το ματς και την πρόκριση. 

Όταν χάνονται τα άχαστα (ακόμα κι από έναν παίκτη πρώτης κλάσης όπως ο Λαουτάρο Μαρτίνες) και οι αντίπαλοι έχουν και την εύνοια της τύχης στο γκολ, με το οποίο μείωσαν είκοσι λεπτά πριν τη λήξη, καθώς η μπάλα κόντραρε σε αμυντικό της Αργεντινής για να καταλήξει στα δίχτυα, τότε όλα μπορούν να συμβούν. Η ανακούφιση στο πρόσωπο του Μέσι μετά το ματς, ίσως τα έλεγε όλα.

Νωρίτερα, οι Ολλανδοί με μεθοδικότητα και κυνισμό, έβαλαν από νωρίς το νερό στο αυλάκι – τέτοια τάξη, τέτοια αλφαδιά, μόνο στα απέραντα χωράφια με τις ευθύγραμμες σειρές από τουλίπες συναντά κανείς. Προηγήθηκαν στο ημίχρονο 2-0 και αντέδρασαν αμέσως όταν στα μέσα του δεύτερου μέρους μείωσαν οι Αμερικάνοι, κάνοντας το 3-1 και δίνοντας τέλος στην παράσταση. Το ενδιαφέρον είναι ότι διέσπασαν μία άμυνα που είχε δεχθεί μόλις ένα γκολ στους ομίλους – η Αγγλία δεν είχε καταφέρει να πετύχει τέρμα εναντίον των ΗΠΑ- και έστειλαν μήνυμα ότι φέτος μπορεί να καταφέρουν να πάνε μέχρι το τέλους του δρόμου.

Τα μονοπάτια προς τον τελικό

Όσον αφορά στις διασταυρώσεις, να σημειωθεί ότι στο «μονοπάτι» της Αργεντινής και της Ολλανδίας βαδίζουν ακόμα η Βραζιλία (παίζει με τη Νότια Κορέα στους 16) και η Κροατία (έχει μπροστά της την Ιαπωνία). Εφόσον δηλαδή επιβεβαιωθούν στο χορτάρι τα θεωρητικά για τις δυναμικότητες των ομάδων, τότε η νικήτρια του ζευγαριού Αργεντινή – Ολλανδία θα βρεθεί στα ημιτελικά με τη Βραζιλία (ή, ως έκπληξη, την Κροατία)

Αγγλία και Γαλλία είναι στο… απέναντι «μονοπάτι» – τα δύο μονοπάτια οδηγούν στην πηγή που λέγεται τελικός – όπου υπάρχουν η Ισπανία (έχει το Μαρόκο πρώτο εμπόδιο) και η Πορτογαλία (με Ελβετία θα δοκιμαστεί). 

Η Φάση των «16»

Σάββατο 3/12:

17.00: Ολλανδία – ΗΠΑ 3-1 (Ντεπάι, Μπλιντ, Ντάμφρις – Ράιτ)

21.00: Αργεντινή – Αυστραλία 2-1 (Μέσι, Αλβάρες – Φερνάντεζ αυτογκόλ)

-Οι νικήτριες των δύο αγώνων (Ολλανδία και Αργεντινή) θα βρεθούν αντιμέτωπες στη φάση των «8» την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου.

Κυριακή 4/12:

17.00: Γαλλία – Πολωνία

21.00: Αγγλία – Σενεγάλη 

-Οι νικήτριες των δύο αγώνων θα βρεθούν αντιμέτωπες στη φάση των «8» το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.

Δευτέρα 5/12

17.00: Ιαπωνία – Κροατία

21.00: Βραζιλία – Νότια Κορέα

-Οι νικήτριες των δύο αγώνων θα βρεθούν αντιμέτωπες στη φάση των «8» την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου.

Τρίτη 6/12

17.00: Μαρόκο – Ισπανία

21.00: Πορτογαλία – Ελβετία

-Οι νικήτριες των δύο αγώνων θα βρεθούν αντιμέτωπες στη φάση των «8» το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.