Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Θοδωρής ΛΙβάνιος (Α) παρίσταται στη συνεδρίαση της επίτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010 για τον συντονισμό ορισμένων νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, όπως έχει τροποποιηθεί με την Οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2018 και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης», Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Μετωπική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για πλειστηριασμούς και προοδευτική κυβέρνηση

Σε άγριο καυγά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκε η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη και την Τόνια Αντωνίου να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και να εξαπολύουν εκατέρωθεν πυρά για τους πλειστηριασμούς, το αφήγημα περί προοδευτικής διακυβέρνησης και τις  ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στη Βουλή κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ  να διευκρινίσουν αν μετά τις εθνικές εκλογές και τη συγκρότηση συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ θα εξακολουθούν να μιλούν για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και να τους καταγγέλλουν για να λάβει απάντηση από την Τόνια Αντωνίου η οποία αφενός αναφέρθηκε στα όσα έγιναν την περίοδο 2015 –  2019 αφετέρου να χαρακτηρίζει αναξιόπιστο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατεδαφίζοντας και το αφήγημα που στήνουν ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του σχετικά με τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης.

«Δεν περιμέναμε και κάτι άλλο από εσάς. Ποια σπίτια των πολιτών; Εδώ δεσμεύσατε τη δημόσια περιουσία για ενενήντα εννέα χρόνια» είπε η κ. Αντωνίου στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προσθετοντας: «Ποια κυβέρνηση μπορούσε να το κάνει αυτό; Μόνο εσείς το κάνατε. Και το φοβερό είναι ότι επειδή είναι ανίκανη η ελληνική πολιτεία να μπορέσει να αξιοποιήσει, να εκποιήσει την περιουσία της, βάλατε τους πιστωτές εταίρους για το τι θα κάνει η χώρα τη δημόσια περιουσία της. Αυτή ήταν η επιτυχία της κυβέρνησής σας»

Και αμέσως μετά αναφέρθηκε στα περί προοδευτικής διακυβέρνησης  τονίζοντας ότι «το φοβερό το οποίο έχει καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ -και το βλέπει ο ελληνικός λαός, γι’ αυτό δεν σας εμπιστεύεται και δη ο προοδευτικός κόσμος που τους υποσχεθήκατε πολλά και ξέρουν πάρα πολύ τι κάνετε- είναι ότι δεν σας εμπιστεύονται και είστε πλήρως αναξιόπιστοι για έναν και μόνον λόγο: αντιπολιτεύεστε τις κυβερνητικές σας πολιτικές επιλογές, κύριε Αλεξιάδη».

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης είχε θέσει ένα ερώτημα προς το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πως «πολύ σωστά μας καταγγέλλει συνεχώς για το θέμα των πλειστηριασμών και βγαίνει και λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Σαν να έγιναν το PSI και η κατάσταση με τα μνημόνια και το πώς έφτασε η χώρα στη χρεοκοπία σε έναν άλλο πλανήτη, πέντε αιώνες πριν. Εγώ, λοιπόν, ρωτάω το ΠΑΣΟΚ διότι με βάση το εκλογικό σύστημα πιθανά να κληθεί να συμμετέχει σε μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, όπως λέει ο αρχηγός του, με σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά. Αν μετά, λοιπόν, τις εκλογές συμμετέχει σε μια τέτοια κυβέρνηση, θα συνεχίσει να είναι αντίθετο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς;»

Μάλιστα εγκάλεσε το ΠΑΣΟΚ να διευκρινίσει αν «θα βάλει σαν όρο συμμετοχής στην κυβέρνηση την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, δηλαδή την επιστροφή στο παλιό σύστημα των στημένων πλειστηριασμών, των κορακιών και όλης εκείνης της αδιαφάνειας»

Και κατέληγε ως εξής: «Έχω και μία απορία ακόμα. Ας την απαντήσει στο ΠΑΣΟΚ. Τους ρωτάω σε τηλεοπτικά κανάλια και άλλες εμφανίσεις και εκείνη τη στιγμή χάνουν τον ήχο, δεν απαντούν. Αν είναι αντίθετο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, γιατί ψήφισε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία την κωδικοποίηση του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων που προβλέπει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς ενημέρωση του πολίτη; Δεν ρωτάω για το αν το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει σήμερα τη μείωση της φορολογίας των εφοπλιστών, γιατί απ’ ό,τι κατάλαβα, δυστυχώς, μέσα στη λογική του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, θα ταυτιστεί με τη Νέα Δημοκρατία»

«Εντυπωσιάστηκα, κύριε Αλεξιάδη, με τα κροκοδείλια δάκρυά σας σήμερα, διότι αναρωτιέστε τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ για την κατοικία των πολιτών. Ξέρετε ποια είναι η μεγάλη μας διαφορά; Η διαφορά είναι ότι το ΠΑΣΟΚ με τον νόμο 3689 του 2010 προστάτεψε την πρώτη κατοικία των Ελλήνων πολιτών στην πιο δύσκολη φάση για τη χώρα, ενώ εσείς όταν αναλάβατε τη διακυβέρνηση του τόπου, η δήθεν αριστερή κυβέρνησή σας τι έκανε; Πήρε τα δάνεια των πολιτών από τις τράπεζες, τα πήγε στα funds, επί της ουσίας κατήργησε τον νόμο 3689 και σήμερα από το Βήμα της Βουλής μάς ρωτάτε ποια είναι η θέση μας. Η αγωνία σας ποια είναι ακριβώς; Αν θα γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για να χάνουν οι πολίτες τα σπίτια τους ή αν θα τα χάνουν μέσω των αποφάσεων των δικαστηρίων;» ανέφερε η  Τόνια Αντωνίου.

Και κατέληξε λέγοντας πως «δεν περιμέναμε και κάτι άλλο από εσάς. Ποια σπίτια των πολιτών; Εδώ δεσμεύσατε τη δημόσια περιουσία για ενενήντα εννέα χρόνια, κύριε Αλεξιάδη. Ποια κυβέρνηση μπορούσε να το κάνει αυτό; Μόνο εσείς το κάνατε. Και το φοβερό είναι ότι επειδή είναι ανίκανη η ελληνική πολιτεία να μπορέσει να αξιοποιήσει, να εκποιήσει την περιουσία της, βάλατε τους πιστωτές εταίρους για το τι θα κάνει η χώρα τη δημόσια περιουσία της. Αυτή ήταν η επιτυχία της κυβέρνησής σας».