Σ. Κεδίκογλου: Να άρουμε την αδικία που ταλαιπωρεί χιλιάδες ιδιοκτήτες γης της Νότιας Καρυστίας 

Να διαμορφωθεί η τελική κοινή φόρμουλα επίλυσης του δίκαιου και νόμιμου αιτήματος των ιδιοκτητών γης της νότιας Καρυστίας, ώστε να αναγνωριστούν με νόμο οι τίτλοι ιδιοκτησίας που κατέχουν, ζήτησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου κατά την τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, το μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κα. Σωτηρία Κοσμά, ο Δήμαρχος Καρύστου κ. Λευτέρης Ραβιόλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καρύστου κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίου, Νομικοί Σύμβουλοι των δυο Υπουργείων και υπηρεσιακοί παράγοντες. 

Κατά την παραγωγική, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Κεδίκογλου συζήτηση, τέθηκε το  ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων οι οποίες βρίσκονται εντός διοικητικών ορίων του Δήμου Καρύστου και φέρουν τον χαρακτήρα δάσους, δασικής ή χορτολιβαδικής έκτασης, για νομοθέτηση του ζητήματος προκειμένου να αναγνωριστούν ως ιδιωτικές. 

 «Πρέπει να άρουμε αυτή την αδικία που ταλαιπωρεί άδικα χιλιάδες ιδιοκτήτες. Είναι μια αδικία που βιώνουν καθημερινά», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου και επισήμανε ότι η ρύθμιση του χρόνιου αιτήματος βασίζεται σε ιστορικά και διαχρονικά νομικά επιχειρήματα υπέρ των δικαιούχων.  

Στο πλαίσιο της συζήτησης, εξετάστηκαν και σχετικές αποφάσεις του Άρειου Πάγου και ειδικά η απόφαση υπ.αριθμ 73/2018 κατά την οποία «η περιοχή της Εύβοιας καταλαμβάνεται από ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς, το οποίο οφείλεται σε ιστορικούς λόγους και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι η Εύβοια παραχωρήθηκε στην ελληνική κυριαρχία με τη Συνθήκη του Λονδίνου το έτος 1829…(…) Η Εύβοια αποτελείτο από ιδιωτικές γαίες καθαρής ιδιοκτησίας». 

            Στην τοποθέτησή της η κ. Κοσμά εξήγησε ότι πρέπει να δοθούν συγκεκριμένα νομικά επιχειρήματα που να αναδεικνύουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς για την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση.

Σχετικά με το αίτημα της κ. Κοσμά, ο Υφυπουργός πρότεινε από τους εκπροσώπους του Δήμου Καρύστου να αναδείξουν το σκεπτικό των αποφάσεων του Αρείου Πάγου που προβάλλουν την επιχειρηματολογία υπέρ των ιδιοκτητών ώστε να γίνει δεκτή η νομοθετική ρύθμιση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. 

Τέλος, ζήτησε τον συντονισμό δράσεων, την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και την επανάληψη της συνάντησης στις 20 Δεκεμβρίου 2022