Αντώνης Σαμαράς: «Η παράταξη της ΝΔ οφείλει να δώσει ενωμένη τη μάχη των εκλογών»

Το Ίδρυμα που φέρει το όνομά του παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μια ομιλία-παρέμβαση.

Στην εκδήλωση, που εξελίχθηκε σε προσκλητήριο «γαλάζιας» ενότητας στο θέατρο «Παλλάς», το «παρών» έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής -με τον οποίο δείπνησε πρόσφατα ο κ. Σαμαράς στην Κηφισιά- Λουκάς Παπαδήμος, Π. Πικραμμένος, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, σχεδόν όλοι οι υπουργοί όπως οι Νίκος Δένδιας, Κώστας Καραμανλής, Νίκη Κεραμέως, Θάνος Πλεύρης, Γ. Γεραπετρίτης, Τ. Θεοδωρικάκος, Κ. Πιερρακάκης, Νότης Μηταράκης, Β. Κικίλιας, Ν. Παναγιωτόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, ο πρώην υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης, ο Αχιλλέας Καραμανλής, θείος του πρώην πρωθυπουργού, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και πολλοί ακόμη.

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι το φερώνυμο Ίδρυμα θα ασχοληθεί με πολλά πράγματα εντός και εκτός Ελλάδας. Διευκρίνισε δε ότι, ως μάχιμος πολιτικός, θα μιλήσει πολιτικά, παρατηρώντας ότι έχουμε εγκαταλείψει στην Ελλάδα τη μάχη των ιδεών.

«Αυτές τις ημέρες ο δυτικός πολιτισμός δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση. Στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάποιοι θέλουν να καταργήσουν τα σύνορα… Τους πρόσφυγες τους αγκαλιάζουμε, τους μετανάστες τους σεβόμαστε, αλλά το σύγχρονο δουλεμπόριο δεν μπορούμε να το ανεχθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. Παράλληλα, στηλίτευσε τη λογική σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, της αντικατάστασης του πατέρα και της μητέρας με το «γονέας ένα και γονέας δύο», τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα -παρότι κάποιοι το προσπαθούν, όπως είπε.

Υπεραμύνθηκε του παρεξηγημένου, όπως είπε, όρου «πατριωτισμός» χωρίς τον οποίο δεν υπάρχει δημοκρατία. «Και σας το λέω εγώ που όταν εγκλημάτησε η Χρυσή Αυγή την έστειλα σιδηροδέσμια στη φυλακή», είπε, διαχωρίζοντας τον εθνικισμό από τον πατριωτισμό. Ενώ είπε ότι η Τρόικα Τρόικα του πρότεινε να μεταφέρει σε ένα Ταμείο όλη την περιουσία της χώρας. «Δεν το δέχτηκα. Δυστυχώς το δέχθηκαν κάποιοι άλλοι αργότερα».

Ο κ. Σαμαράς έκανε εκτενείς αναφορές στον διχασμό στους κόλπους της ΕΕ.

Δεν παρέλειψε να επικρίνει την Ευρώπη για την στάση στο ενεργειακό το προηγούμενο διάστημα πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Αποθάρρυναν νέες πηγές αερίου και προτίμησαν τις ρωσικές. Ήταν μια μαζική τύφλωση» τόνισε και συμπλήρωσε: «Το απαγορευμένο ρωσικό πετρέλαιο είναι μια φαρσοκωμωδία. Θα πουλιέται στην ΕΕ από τρίτες χώρες», ενώ εκτίμησε ότι η Τουρκία έχει ευθυγραμμιστεί πλέον με την Μόσχα.