«Επίθεση φιλίας» Ράμα σε Μητσοτάκη – Η μπάλα στο γήπεδο της Αλβανίας για να πάμε στη Χάγη

Χθες το βράδυ, στο πρωθυπουργικό μέγαρο των Τιράνων, στο στολισμένο κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας, τα χαμόγελα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Έντι Ράμα περίσσευαν. Ήταν μια ιστορικής σημασίας επίσκεψη αυτή του κ. Μητσοτάκη στην αλβανική πρωτεύουσα, η πρώτη μετά το 2009, όταν ο Κώστας Καραμανλής είχε «κλειδώσει» το συνυποσχετικό για να πάει η διαφορά μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στη Χάγη. Έκτοτε, μεσολάβησαν πολλά, με κορυφαία την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της γείτονος να ακυρώσει τη συμφωνία, την εμμονή του πρώην προέδρου Ιλίρ Μέτα να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια επανεκκίνησης, αλλά και τη νέα αρχή που έγινε το 2020 σε συμφωνία του Νίκου Δένδια και του Έντι Ράμα. 

Η χθεσινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στα Τίρανα και οι συζητήσεις του με τον κ. Ράμα έδωσαν το μήνυμα ότι μια συμφωνία για το συνυποσχετικό είναι πιο κοντά από μια ακόμα παραπομπή της υπόθεσης στις καλένδες, αντί για το δικαστήριο της Χάγης. Κατά πληροφορίες του protothema.gr, μάλιστα, η τεχνική δουλειά έχει εν πολλοίς γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με τον Νίκο Δένδια και την Αλβανίδα ομόλογό του κ. Τζάστα το πρωί της περασμένης Παρασκευής να συμφωνούν επί της ουσίας για τις συντεταγμένες της επίμαχης περιοχής. 

Αυτό που απομένει, όμως, είναι το «πράσινο φως» από το αλβανικό πολιτικό σύστημα, με την Αθήνα να επισημαίνει ότι η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο των Τιράνων και ότι το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, αλλά αμιγώς πολιτικό. Με άλλα λόγια, το πολιτικό σύστημα των Αλβανών πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει με τη συμφωνία για το συνυποσχετικό και να το κάνει συντεταγμένα. Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες επαφές με τον νέο πρόεδρο Μπαϊράμ Μπενγκάι, ο οποίος θεωρείται διαλλακτικότερος του Μέτα και έχει κρίσιμο ρόλο για να προχωρήσει η υπόθεση. Κρίσιμη, πάντως, θεωρείται και η σύμπλευση της αντιπολίτευσης, εξ ου και ο Νίκος Δένδιας είχε χθες επαφές και με εκπροσώπους άλλων κομμάτων, εκτός του κυβερνώντος.

Κατά την ανάλυση της Αθήνας, βούληση από την αλβανική ηγεσία υπάρχει, ιδίως από μέρος του κ. Ράμα. Μένει, όμως, να φανεί στην πράξη. Αν η αλβανική πλευρά «παίξει μπάλα», τότε η υπόθεση θα μπορούσε να τελειώσει εντός των επόμενων λίγων μηνών και σίγουρα πριν τις ελληνικές εκλογές που τοποθετούνται για την άνοιξη. Με άλλα λόγια, υπάρχει ακόμα ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για τη διευθέτηση της τρίτης εκκρεμότητας μετά από αυτή με την Ιταλία και την Αίγυπτο. 

Περασμένα-ξεχασμένα

Η χθεσινή έλευση του κ. Μητσοτάκη στην Αλβανία, πάντως, παραλίγο να επισκιαστεί από μια δήλωση που φέρεται να είχε κάνει ο κ. Ράμα στον ιστότοπο euractiv.gr και της οποίας η ελληνική απόδοση προκάλεσε εκνευρισμό στην Αθήνα. Στην εν λόγω συνέντευξη, ο κ. Ράμα φέρεται να τόνισε ότι είναι σημαντικό για τη χώρα του να διαθέτει θεσμούς που λειτουργούν και «να μην εξαπατήσει όπως κάποιες γειτονικές χώρες έκαναν στο παρελθόν». Όταν ρωτήθηκε να κατονομάσει ποιες χώρες εννοεί, απάντησε ευθέως «την Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης διάβασε τη δήλωση Ράμα, δεν εμφανίστηκε, όμως, διατεθειμένος να τινάξει το καλό κλίμα και την ουσία της συζήτησης για την υπόθεση της ΑΟΖ στον αέρα. Εξ ου και στο πρωθυπουργικό μέγαρο βρέθηκε αντιμέτωπος με μια επίθεση φιλίας από τον Αλβανό ομόλογό του, ο οποίος, όχι μόνο ανασκεύασε την εν λόγω προβληματική δήλωση, αλλά…αποθέωσε και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, κάνοντας μάλιστα σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα.