Οι Σαηεντολόγοι πίστευαν ότι η Κίρστι Άλεϊ είχε φτάσει σε «υπεράνθρωπη» κατάσταση

Τους τελευταίους μήνες, η σταρ του «Cheers» έδινε σιωπηλά μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος είναι γνωστός ως «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα μέχρι η ασθένεια να είναι προχωρημένη.

Τα παιδιά της, ο γιος της Τρου και η κόρη της Λίλι, ήταν εκείνα που ανακοίνωσαν τον θάνατό της 71χρονης ηθοποιού και απέτισαν φόρο τιμής στην «απίστευτη, άγρια και στοργική μητέρα τους».

Η Άλεϊ πέρασε τον χρόνο που της είχε απομείνει με τα παιδιά της και τα τέσσερα εγγόνια της.

Ο Τρου και η Λίλη αποκάλυψαν ότι οι γιατροί είχαν «μόλις πρόσφατα ανακαλύψει» τον καρκίνο και η Άλεϊ λάμβανε θεραπεία στο Moffitt Cancer Center στην Τάμπα της Φλόριντα, ενώ ζούσε κοντά στα κεντρικά γραφεία της Σαηεντολογίας στο κοντινό Κλίαργουότερ.

«Ήταν περιτριγυρισμένη από την πιο στενή της οικογένεια και πάλεψε με μεγάλη δύναμη, αφήνοντάς μας τη βεβαιότητα ότι η χαρά της για τη ζωή δεν τελειώνει ποτέ και ότι οι όποιες περιπέτειες βρίσκονται μπροστά μας» ανέφεραν οι δυο τους σε ανακοίνωσή τους.

Η βραβευμένη με Emmy ηθοποιός απόλαυσε μια τελευταία Ημέρα των Ευχαριστιών με την οικογένειά της, ζητώντας από τους ακολούθους της στο Twitter να ονομάσουν το αγαπημένο τους πιάτο ενώ καυχιόταν ότι έφτιαξε την «καλύτερη σάλτσα στον κόσμο».


Η τρίτη διάσημη Σαηεντολόγος που πεθαίνει

Πηγές ανέφεραν ότι οι υψηλόβαθμοι της Σαηεντολογίας θα πραγματοποιούσαν μνημόσυνο για την Άλεϊ στη βάση Flag Land στο Κλίαργουότερ. Μεγαλωμένη μεθοδίστρια, εντάχθηκε στην εκκλησία το 1979 για να βοηθηθεί να βάλει τέλος στον εθισμό της στην κοκαΐνη.

Ως μακροχρόνια Σαηεντολόγος – έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο μάθησης, το επίπεδο VIII του Operating Thetan ενώ υπήρξαν άμεσα ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της εκκλησίας στην ιατρική της περίθαλψη μετά το θάνατό της.

Η Άλεϊ είναι η τρίτη διάσημη Σαηεντολόγος που πεθαίνει τα τελευταία χρόνια από καρκίνο. Η ηθοποιός Κέλλυ Πρέστον, 57 ετών, σύζυγος του Τζον Τραβόλτα, πέθανε από καρκίνο του μαστού τον Ιούλιο του 2020. Ο βραβευμένος με Grammy πιανίστας της τζαζ Τσικ Κορία πέθανε σε ηλικία 79 ετών από μια σπάνια μορφή καρκίνου τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο Τόνι Ορτέγκα, ο οποίος διατηρεί πολλά χρόνια σαηεντολογικό ιστολόγιο, το The Underground Bunker, δήλωσε στη Page Six ότι είχε ακούσει ότι η Άλεϊ υπέφερε από πόνους στην πλάτη πριν διαγνωστεί με καρκίνο, προσθέτοντας: «Το πρώτο βιβλίο της Σαηεντολογίας, η «Διανοητική», βασίζεται στην ιδέα ότι οι περισσότερες ανθρώπινες ασθένειες είναι ψυχοσωματικές και μπορούν να θεραπευτούν, οπότε όταν οι Σαηεντολόγοι αρρωσταίνουν, εκπαιδεύονται να αναζητούν πρώτα μια λύση της Σαηεντολογίας.

»Οι Σαηεντολόγοι γνωρίζουν ότι ο ιδρυτής Λ. Ρον Χάμπαρτ, ήταν πολύ αρνητικός με τους γιατρούς, οπότε αναζητούν εναλλακτικές λύσεις» είπε.

Με τα δύο παιδιά της / Photo: YouTube

Με τον πρώτο άντρα της / Photo: YouTube

Ο Άλεϊ έλαβε θεραπεία, όπως και η Πρέστον

«Είναι διαφοροποιημένη» πρόσθεσε ο Ορτέγκα. «Η Σαηεντολογία είναι κατά της ψυχιατρικής περίθαλψης και των ψυχιατρικών φαρμάκων. Χάνεις το κύρος σου αν αρχίσεις να χρησιμοποιείς αντικαταθληπτικά, για παράδειγμα. Αλλά οι οπαδοί δεν εμποδίζονται από το να αναζητήσουν ιατρική θεραπεία αν έχουν καρκίνο ή κάτι τέτοιο. Η εκκλησία δεν θα σου πει να μην πας στο νοσοκομείο.

»Συχνά θα προσπαθήσουν πρώτα να φροντίσουν τα πράγματα μέσω της συμβουλευτικής, αλλά όπως έχει επισημανθεί, μερικές φορές οι άνθρωποι πηγαίνουν στον γιατρό όταν είναι πολύ αργά και αυτό μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες» συνέχισε.

«Μήπως η εκπαίδευση της Κίρστι την εμπόδισε να ζητήσει ιατρική βοήθεια νωρίτερα, ίσως; Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται».

Η ηθοποιός και πρώην Σαηεντολόγος, Λία Ρέμινι, η οποία είχε μια έντονη δημόσια διαμάχη με την Άλεϊ αφού καταφέρθηκε εναντίον της εκκλησίας, δήλωσε στο Rolling Stone: «Ενώ έχει αναφερθεί ότι η Κίρστι αναζήτησε συμβατική θεραπεία για τον καρκίνο, η οποία της έδωσε μια ευκαιρία μάχης, η πλειοψηφία των Σαηεντολόγων δεν αναζητούν θεραπεία μέχρι να είναι πολύ αργά.

»Οι Σαηεντολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να θεραπευτούν από ασθένειες όπως ο καρκίνος. Είναι ένα από τα πιο σκοτεινά πράγματα που υπόσχονται. Και επειδή η Σαηεντολογία ισχυρίζεται ότι είναι μια ολοκληρωμένη επιστήμη και όχι απλά πίστη, τα μέλη της υφίστανται πλύση εγκεφάλου και πιστεύουν αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς ως εγγυήσεις» εξήγησε.

Photo: Flickr

Ο εθισμός της κοκαΐνη, την «εξαιρετική σκόνη»

Η Άλεϊ, η οποία μεγάλωσε στη Γουιτσίτα του Κάνσας, εντάχθηκε στη Σαηεντολογία αφού μετακόμισε στο Λος Άντζελες. Στο βιβλίο της του 2005 «How To Lose Your A** And Regain Your Life» θυμάται ότι είχε εθιστεί στην κοκαΐνη -την αποκαλούσε «εξαιρετική σκόνη»- χάρη σε έναν εραστή που αποκαλούσε «Cowboy Carl». Οι δυο τους έβγαιναν μετά τον χωρισμό της από τον πρώτο της σύζυγο, Μπομπ Άλεϊ, το 1976.

Η ηθοποιός θυμήθηκε πώς η συνήθεια των ναρκωτικών της ξέφυγε από τον έλεγχο, οδηγώντας σε ακραίες κρίσεις άγχους, αϋπνία, απώλεια βάρους και «ψυχωτικές σκέψεις».

«Νόμιζα ότι θα έπαιρνα υπερβολική δόση σχεδόν κάθε φορά» δήλωσε στο Entertainment Tonight το 2012. «Σνιφάριζα την κόκα και μετά καθόμουν εκεί. Έπαιρνα τον σφυγμό μου και σκεφτόμουν «Πεθαίνω, πεθαίνω, πεθαίνω». Ποιος θα συνέχιζε να το κάνει αυτό;».

Στη Σαηεντολογία την εισήγαγε ένας γείτονας και γράφτηκε σε ένα κέντρο Narconon – το δίκτυο αποτοξίνωσης της Σαηεντολογίας που φέρεται να προωθεί τις πολλές ώρες στη σάουνα και την όλο και μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμινών.

Είπε ότι σκεφτόταν ότι ήταν «είτε η μεγαλύτερη απάτη στο σύμπαν είτε θα με έβγαζε από την κόλαση που η ίδια δημιούργησα».

Η Άλεϊ πρόσθεσε: «Ως εκ θαύματος, και το εννοώ το ως εκ θαύματος, έκανα μια συνεδρία Σαηεντολογίας και δεν ξαναπήρα ποτέ κοκαΐνη».

Αφού έμεινε καθαρή, η καριέρα της απογειώθηκε με την επιτυχία του NBC «Cheers», για την οποία κέρδισε ένα Emmy και μια Χρυσή Σφαίρα. Επίσης, συμπρωταγωνίστησε στην εισπρακτική επιτυχία του 1989 «Look Who’s Talking» και στις δύο συνέχειές του, απέναντι από τον επίσης σαηεντολόγο Τραβόλτα.

Η Άλεϊ δεν έκρυψε ότι είχε αισθήματα για τον Τραβόλτα, λέγοντας στον Χάουαρντ Στερν: «Μου πήρε χρόνια για να μην βλέπω τον Τζον σαν ρομάντζο». Τον αποκάλεσε επίσης «τον μεγαλύτερο έρωτα της ζωής μου».

Αποκάλυψε επίσης ότι η σύζυγος του Τραβόλτα, η Πρέστον, της είπε να σταματήσει να τον φλερτάρει.

To τελευταίο της βίντεο

Ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωή της και το κόλλημα με την Σαηεντολογία

Μετά το θάνατό της αυτή την εβδομάδα, ο Τραβόλτα, 68 ετών, έγραψε στο Instagram: «Η Κίρστι ήταν μία από τις πιο ιδιαίτερες σχέσεις που είχα ποτέ. Σε αγαπώ Κίρστι. Ξέρω ότι θα ξανασυναντηθούμε».

Η Άλεϊ ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό της σειράς «Hardy Boys», τον Πάρκερ Στίβενσον από το 1983 έως το 1997. Έχει παραδεχτεί ότι η Σαηεντολογία ήταν ένας μεγάλος παράγοντας στον χωρισμό.

«Η Κίρστι αρχικά ήθελε να λύσουμε τα θέματα περιουσίας, διατροφής και επιμέλειας ενώπιον ενός υψηλόβαθμου μέλους της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας. Παρακολούθησα μια πεντάωρη συνάντηση στις 28 Δεκεμβρίου 1996 και ανακάλυψα ότι ούτε ο διαμεσολαβητής ούτε η Κίρστι είχαν καμία γνώση του νόμου σχετικά με τα θέματα αυτά» δήλωσε ο Στίβενσον σε ένορκη κατάθεση διαζυγίου.

Ωστόσο, ο Στίβενσον απέτισε φόρο τιμής στην πρώην του μετά το θάνατό της, λέγοντας: «Είμαι τόσο ευγνώμων για τα χρόνια που περάσαμε μαζί και για τα δύο απίστευτα όμορφα παιδιά και τώρα εγγόνια που έχουμε. Θα μας λείψεις».

Το 2018, η Άλεϊ παρουσιάστηκε σε ένα εκκλησιαστικό περιοδικό που ονομάζεται Freewinds – το οποίο πήρε το όνομά του από το ιδιωτικό κρουαζιερόπλοιο της Σαηεντολογίας, το οποίο λέγεται ότι είναι το μόνο μέρος όπου τα μέλη μπορούν να επιτύχουν το υψηλότερο επίπεδο «όντιτινγκ», το OT VIII (Operating Thetan Level Eight).

«Το ΟΤ VIII είναι το υψηλότερο επίπεδο που μπορείς να φτάσεις στη «Γέφυρα προς την απόλυτη ελευθερία»» δήλωσε ο Ορτέγκα στην εφημερίδα The Post. «Μπορεί να κοστίσει από 1.000.000 έως 2.000.000 δολάρια για να ανέβεις μέχρι το τέλος και μπορεί να σου πάρει 20 χρόνια.

»Στους Σαηεντολόγους λένε ότι, αν μπορέσουν να φτάσουν στο ΟΤ VIII, θα βρίσκονται πάνω στην ύλη, την ενέργεια, το χώρο και το χρόνο, κάτι που μεταφράζεται σε διάφορες υπεράνθρωπες ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από τις ασθένειες».

Στο άρθρο, ο Άλεϊ λέει: «Τώρα εδώ στέκομαι, ένα νέο OT VIII, λαμπερό, φρέσκο και ήρεμο».

Η διαμάχη της με τη Ρίμινι και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η διαμάχη της Άλεϊ με τη Ρίμινι μεταφέρθηκε και στο Dancing with the Stars του ABC. Η Άλεϊ είχε συμμετάσχει στο παρελθόν στο σόου και ήταν στενή φίλη με τον παρτενέρ της στο χορό Maksim Chmerkovskiy. Αλλά όταν η Ρίμινι συμμετείχε στο σόου το 2014 και έγινε φίλη και με τον Chmerkovskiy, είπε ότι η Άλεϊ φάνηκε να κόβει τους δεσμούς μαζί του εξαιτίας αυτού.

Τον Φεβρουάριο, καθώς οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία εντάθηκαν, η Άλεϊ έγραψε στο Twitter: «Δεν ξέρω τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο σε αυτόν τον πόλεμο. Γι’ αυτό και δεν θα σχολιάσω. Θα προσεύχομαι αντ’ αυτού». Αργότερα το διέγραψε.

Ο Chmerkovskiy, ο οποίος κατάγεται από την Ουκρανία και είχε κολλήσει στο Κίεβο εκείνη την περίοδο, απάντησε στον λογαριασμό του στο Instagram:

«Αγαπητή Κίρστι, έχουμε καιρό να μιλήσουμε, αλλά θυμάμαι καθαρά ότι ήμουν ακριβώς δίπλα σου όταν οργάνωνες φορτηγά με βοήθεια κατά τη διάρκεια του τυφώνα Σάντι και θυμάμαι όλα όσα μου έλεγες για καταστάσεις όπου αθώοι υποφέρουν. Αυτή η ίδια ενέργεια είναι απαραίτητη και τώρα. Κανείς δεν χρειάζεται την προσευχή σου αν δεν ξέρεις τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο».

Η Ρίμινι, εν τω μεταξύ, επεσήμανε ότι δεν ήταν σίγουρη σε τι αναφερόταν η Άλεϊ, αφού οι Σαηεντολόγοι δεν προσεύχονται σε τίποτα.

Σε περισσότερα διαγραμμένα tweets, η Άλεϊ φάνηκε να αντεπιτίθεται τόσο στον Chmerkovskiy όσο και στη Ρίμινι, λέγοντας ότι η Ρίμινι «ξεστομίζει ό,τι της έρθει και έχει IQ περίπου 75».

Μετά το θάνατό της, ο Chmerkovskiy δημοσίευσε μια φωτογραφία τους να χορεύουν στο Instagram, γράφοντας: «Αγαπημένη μου Κίρστι δεν έχουμε μιλήσει τελευταία και θα σου πω τα πάντα όταν τελικά σε δω, αλλά προς το παρόν θέλω να σου πω ότι σε αγαπώ πολύ και σου εύχομαι την πιο γαλήνια ανάπαυση.

»Ήσουν ένας από τους πιο μοναδικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ και εύκολα μια από τις πιο λαμπρές στιγμές της προσωπικής και επαγγελματικής μου ζωής».

Η Άλεϊ, εν τω μεταξύ, παρέμεινε πιστή μέχρι το τέλος, γράφοντας στο Twitter μόλις πριν από λίγους μήνες: «Κάποια πράγματα δεν χρειάζονται εξηγήσεις … αυτά τα πράγματα ονομάζονται πεποιθήσεις και πίστη … δεν χρειάζεται να πιστεύεις στον Θεό, αλλά δεν χρειάζεται επίσης να κρίνεις τους άλλους λάθος, οι οποίοι πιστεύουν στον Θεό».